<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Nem sok jóban reménykedhetnek az osztatlan közös tulajdonban álló termőföld területek tulajdonosai, köztük maga a Nemzeti Földalap sem, miután az Országgyűlés megnyirbálta az a támogatási forrást, amely az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséhez szükséges kiméréseket finanszírozta volna.

A költségvetési törvény módosításai során az Országgyűlés egyensúlyi tartalékba helyezte az osztatlan tulajdonú termőföldek kimérésének támogatását célzó 3 milliárd forintos előirányzat döntő többségét, 2,5 milliárd forintot. Ezt az összeget szeptember végéig biztosan nem lehet felhasználni, így a kimérések támogatása az erről szóló rendelet megalkotása után 500 millió forinttal indul.

Mi lesz, ha lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma?

A pályázható keret tehát jelenleg 500 millió forint, és ennek felhasználási módja sem egyértelmű még. Pedig a földtulajdonosok, és a rendezett tulajdonviszonyokban ugyancsak érdekelt gazdák számára az osztatlan közös tulajdonú földek kimérése rendkívül fontos lenne. 2014-ben ugyanis lejár a külföldiek termőföld vásárlását tiltó moratórium, és onnantól kezdve jelentős hátrányban lesznek azok a földtulajdonosok, akik másokkal közös termőföldet birtokolnak. Az osztatlan közös tulajdon ugyanis lényegesen rosszabb feltételekkel értékesíthető, a tulajdonosok száma az öröklésekkel folyamatosan gyarapszik, a terület használatát, bérbeadását övező egyeztetések pedig ennek megfelelően egyre nehézkesebbé válnak.

Erőforrások híján a Nemzeti Földalap

A támogatás nagyobbik részének zárolása nehéz helyzetbe hozza magát a Nemzeti Földalapot is. A Gazdaság.hu kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a Földalap 382 ezer hektár osztatlan közös tulajdonú földterületben érintet tulajdonosként. A tárca válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy az eredetileg tervezett 3 milliárd forint sem elegendő az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére, de 2012-ben többletforrások bevonására nincs lehetőség, 2013-ban és 2014-ben pedig a gazdaság egészének teljesítménye határozza majd meg az e célra elkülöníthető összeget.

Arra kérdésünkre, hogy a támogatás mikortól lesz hozzáférhető a pályázók számára, a tárca sajtóosztályán azt válaszolták, hogy az előirányzat összegének felhasználását szabályozó, a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 63/2005. (IV. 8.) Korm. rendelet módosítása folyamatban van, így jelen pillanatban a felhasználás módjáról, a módosító javaslat elfogadásáig nem tudnak nyilatkozni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan lehet egyszerre két lovon ülni az ingatlanpiacon? - Klasszis podcast
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. november 22. 18:31
Nem túl egyszerű, de megoldható a tulajdonos és a bérlő egyidejű kiszolgálása.
Ingatlan Panelt venne Budapesten? Mutatjuk az árakat
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 17:46
A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból.
Ingatlan Nem halt meg az iroda, csak átalakul
Mester Nándor | 2022. november 5. 19:05
Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.
Ingatlan Megmenekülhet több tízezer lakásra gyűjtögető magyar család
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 13:42
Ezek az otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is.
Ingatlan Egy év alatt picit nőtt a lakáskínálat, de nagyot zuhant a kereslet
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 08:47
Októberben éves összevetésben 1 százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent. A községekben az egy évvel korábbinál 9 százalékkal több házat és lakás kínáltak eladásra. A piaci szereplők óvatosak, ezért az állami támogatások jövőjéről szóló döntéseknek komoly hatása lehet novemberben.
Ingatlan Csaknem harmadával nőttek a panelárak Óbudán
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 09:46
A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le - derül ki a Duna House elemzéséből.
Ingatlan Budán már nem ritka a 2-3 milliós négyzetméterár
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:51
Főleg az új építésű lakásokért kérnek ennyit, de egyes használt luxus otthonok is ennyibe kerülnek.
Ingatlan Marad további 6 évig az 5 százalékos lakásáfa
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 12:51
Csak formai a kormány változtatása.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége?
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG