<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.

Tovább növekszik az értékkülönbözet a korszerű, ezért kevesebbet fogyasztó illetve a kevésbé modern gépészettel, fűtésrendszerrel és nyílászárókkal rendelkező lakások, családi házak között - emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában. Ezt tehát az elsődleges hatása az Orbán Viktor vezette kormány rendeletének.

Van már tetőcserépbe épített napelemes rendszer is a piacon. Fotó: TerránVan már tetőcserépbe épített napelemes rendszer is a piacon. Fotó: Terrán

Szakértőnk azt hangsúlyozta, hogy például egy napelemes és egy enélküli családi ház esetében a korábbi 4-4,5 százalékos értékkülönbözet most akár 5-6 százalékra is felmehet. Már a kormányzati szándék bejelentése előtt is nyílóban volt az olló, erre most ráerősített a rendelkezés, az adásvételeknél várhatóan már a következő pár héten látni fogjuk ezt az irányt. 

Természetesen nemcsak az áram független forrásból való előteremtése fontos tényező, hanem az is, hogy a miként lehet spórolni a gázzal és a vízzel. Ha ehhez adottak a feltételek, például kicserélték a régi kazánokat vagy bojlereket energiatakarékosokra, akkor kedvezőbb a helyzet. Munkatársunk szerint a kormánynak ennek érdekében sokkal inkább a felújításokat és a gépészeti korszerüsítéseket kellene támogatni amellett, hogy általában a takarékos fogyasztásra ösztönöz a megemelt rezsiárakkal.

A műsor második felében a lakásbérleti piac jelentős változásait vették sorra. Példul azt, hogy a turizmus felendülésével több tulajdonos visszatért a rövid távú lakáskiadásra, ami most még nagyon megy. Egy részük viszont bizonyosan el fog csábulni az új, inflációkövető állampapírra és eltűnik az albérleti piacról, ezzel szűkül a kínálat, s így fennmarad a tavalyhoz képest 20 százalékkal magasabb átlagos bérleti díj. 

Azt is mondta kollégánk, hogy a bérlői oldalon nagy kérdés, hogy az infláció és a növekvő bérleti díjak miatt mennyien keresnek majd jóval olcsóbb, szerényebb bérleményeket. Ha sokan fordulnak majd ezek felé és közben a külföldi bérlők által támasztott kereslet is apad, akkor főleg a nagyon drága belvárosi ingatlanok tulajdonos-kiadói lesznek kénytelenek kissé csökkenteni a díjaikat. 

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
Ingatlan Végre jó hír: lassulhat a lakásárak emelkedése?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:02
Nem történik más, minthogy működik a piaci logika: a kínálat nő, a kereslet csökken.
Ingatlan Eljött a költözések kora az irodapiacon
Mester Nándor | 2022. október 1. 15:53
Alig akarnak új beruházást indítani a fejlesztők. A bérleti szerődéseknél nagyon fontos lett az üzemeltetési költség. A bérlők közül sokan még mindig gondolkodnak, hogy mennyi legyen az otthoni és a benti munkavégzés aránya.
Ingatlan Az S Immo nagy magyar irodaportfóliót vesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 14:15
Az osztrák Immofinanz az eladó.
Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG