<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egyre nagyobb a lakáshiány Svédországban, pár éven belül rengeteg újlakás-átadás szükséges, hogy elkerüljék az ingatlanválságot. Az országban évek óta probléma az alacsony kínálat, a bevándorlás által is fűtött népességnövekedés azonban már komoly intézkedéseket igényel a kormányzat részéről. A téma fontos lesz a közelgő választások során is, a keresleti oldal megugrása ugyanis komoly válságot eredményezhet a piacon.

A svéd kormány bővíteni szeretné az ingatlankínálatot, miután az ország az évtized legnagyobb árcsökkenését tapasztalta a piacon. A szociáldemokraták vezette koalíciós kormány választási kampányának egyik fontos sarokköveként az ingatlanpiac fellendítését tervezi, a szeptemberi választásokra készülve – írja a Bloomberg.

Peter Eriksson, az ágazatért felelősminiszter elmondta: hosszútávon a lakáshiány még mindig komoly probléma, így feltétlenül szükséges az ingatlanépítési volumen fellendítése. Svédországban a lakásárak csaknem 10 százalékot csökkentek múlt nyár óta, a nemzetközi befektetők pedig egyre jobban tartanak, mi lesz az ingatlanpiac jövője. Tavaly óta a svéd korona árfolyamában is érezhető az a félelem, amit egy kifejlődőben lévő ingatlanválság esélye tartogat.

A korrekció szigorúbb jelzálog-szabályozással és a háztartások hangulatának csökkenésével járt, ami egybeesett az építési volumen hirtelen növekedésével. Az újlakás-átadások száma tavaly elérte a 65 ezret, ami több mint háromszorosa a kilencvenes években mért átlagnak.

Hatalmas lesz a kereslet

Svédországban már jó pár éve probléma az ingatlanpiac helyzete, az egyre ütemesebben növekvő lakosság ugyanis komolyan felerősítette a keresleti oldalt, az utóbbi években azonban stabilizálódni látszódott a helyzet. A svéd ingatlanfejlesztési hivatal számításai szerint 2025-ig legalább 600 ezer új lakás átadására lenne szükség, hogy kompenzálják az elmúlt évek alacsony építési ütemét.

Az Európai Unión belül Svédországban tapasztalható a legütemesebb népességnövekedés – mondta Eriksson. Hozzátette: időbe telhet a bevándorlók integrációja, de a folyamat várható felgyorsulása hamarosan érezhetővé válik a keresleti oldalon.

A felelős miniszter szerint a svéd ingatlanválság főként Stockholmban okozott problémákat, míg az ország döntő részében nem találkoztak ilyen problémával. A svéd kormány korábban már tett lépéseket a jelzálog-szabályozás szigorítása érdekében, a miniszter szerint azonban most olyan megoldásokat vizsgálnak, amely segíti az első lakást vásárlók helyzetét a piacon.

Fontos kampánykérdéssé nőtte ki magát

Vizsgáljuk, mit tehet a kormány a befektetési-támogatások terén, de nagyon valószínű, hogy több erőforrás felhasználására lesz szükség - mondta Eriksson, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy olcsóbb bárlakásokra is szükség lesz, ez pedig egy fontos kérdés lesz a közelgő választások során. A Svéd Nemzeti Tervezési, Építés- és Lakás-ügyi Bizottság (Boverket) szerint fontos az újlakás-átadások felpörgetése, ennek hiányában ugyanis pár éven belül túlzsúfoltsággal, elszálló ingatlanárakkal, a hajléktalanok számának növekedésével számolhatnak az országban, ami tovább nehezíti, hogy az új generáció elhagyja a családi fészket.

A svéd statisztikai hivatal szerint több mint 53 ezer lakást adta át Svédországban 2017-ben, az elmúlt évek népességnövekedési ütemének felgyorsulása miatt azonban legalább 80 ezer átadás lenne szükséges. A tavalyi év második felében Svédország 290 önkormányzatából már 255 jelentett kínálati hiányt az ingatlanpiacon, ez a valaha rögzített legmagasabb adat. Az elmúlt két évben csaknem 72-vel nőtt azon önkormányzatok száma, amely hiányt jelentett, a Boverket adatai szerint pedig nem valószínű, hogy ez a trend megváltozna a következő években.

Remek hír a családoknak: tízezrek juthatnak lakáshoz

Március 15-től könnyebben juthatnak hozzá a családok a csok-hoz, a gyermekek után igényelhető otthonteremtési támogatáshoz. Az új rendeletnek köszönhetően hosszútávon tízezrek léphetnek be a lakáspiacra, hiszen eddig azok, akiknek már volt lakásuk, de költözésben gondolkodtak, csak új ingatlan vételéhez, építéséhez igényelhettek csok-ot. Ez megváltozik, mostantól a használtpiaci vásárlásaikhoz is megkaphatják ezt a támogatást. Az ingatlanárak meredeken emelkedő tendenciát mutatnak, a rendelet hatására megjelenő új kereslet még inkább felfelé nyomhatja az árakat. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG