<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Fekete-tenger partján fekvő Szocsi, mint üdülőhely,  mindig nagyon népszerű volt Oroszországban a politikai és gazdasági élet tekintélyes szereplői körében, és most sincs ez másként. 

Az elmúlt év során a luxus apartmanok árai itt több mint 30 százalékkal gyorsabban nőttek, mint Moszkvában. Ez annak is betudható, hogy igyekeznek a pénzüket befektetni Oroszországban az emberek, no meg, nem mindenütt fogadják most szívesen az orosz turistákat. Mindez azt is eredményezheti, hogy a Szocsihoz közeli településeken is kelendők lesznek előbb-utóbb az apartmanok, ami fontos jóslat és nagy lehetőség a beruházók számára – jegyzi meg a Kommerszant cikkírója.

A tengerparti éttermek is várják már a vendégeket. Fotó: depositphotos
A tengerparti éttermek is várják már a vendégeket. Fotó: depositphotos

Az egyik ingatlanfejlesztő és értékesítő cég, az NF Group szakértője, Olga Sirokova megjegyzi, hogy a kedvelt üdülőváros lakáspiacának statisztikáit az oroszországi árfolyamok alakulása is befolyásolta: a városban található egyik nagy lakókomplexumot az év elején még dollárban értékesítették, majd az év végén már minden projektet rubelben adtak el, magasabb áron. (Ehhez tudni kell, hogy már évtizedek óta kétfajta pénzben számolnak Oroszországban: a rubel mellett, főleg a polgárháborús-puccsos-giga inflációs időkben, és ma is, a dollár volt a mindenható pénznem.) 

Nem meglepő, hogy az ingatlanok, mint befektetések iránti kereslet megélénkült a háború óta. A meredek áremelkedés fő oka a kínálat hiánya. Az NF Group adatai szerint 2022 végén mintegy 1,8 ezer luxuslakást és lakosztályt adtak el Moszkvában, ami 42 százalékkal több, mint egy évvel előtte. 

Szocsiban is szinte túlfűtött a piac: itt az elemzők szerint az elegánsabb, eladásra kínált otthonok száma 19 százalékkal csökkent, akkora a kereslet. Természetesen a meredek drágulás egy idő után visszaüt, és negatívan befolyásolhatja a luxusüdülők iránti érdeklődést. Dmitrij Alekszejev, az Avito Nedvizhimost egyik igazgatójának szavait idézi a lap, miszerint Szocsiban továbbra is marad a moratórium a többszintes épületek építésére, ami azt jelenti, hogy korlátozott számú apartman épülhet majd a város központi régióiban.

Lassan tehát ki lehet tenni a Szocsi megtelt táblát, ezért az ingatlanszakértők arra számítanak, hogy a szomszédos települések erőteljesen fejlődnek majd. Várható, hogy a város külső kerületeiben és környékén új, kiváló minőségű apartmanokat húznak majd fel, például Lazarovkában.

Szocsi, a Fekete-tenger partján húzódó település, melynek hossza mintegy 148 km - ezzel a világ második leghosszabb városa Mexikóváros után - a Szovjetunió egykori legnagyobb tengerparti gyógyüdülővárosa volt. Híresek szanatóriumai is. Már az 1930-as években megkezdődött a gyógyászati intézmények kialakítása, az első jelentős beruházás a balneológiai klinika építése volt. Itt rendezték meg a 2014-es téli olimpiát, ami szintén megdobta az árakat, a keresletet. Most már azt is pedzegetik, hogy sor kerülhet a szovjet korszak szanatóriumainak lakásokká történő átalakítására, majd értékesítésére. 
 

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG