<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A társasházak életében nagyon fontos a korszerűsítés, hiszen ezzel egyénileg és közösen is rengeteget lehet spórolni. Milyen lehetőségek, források vannak erre 2013-ban? Mekkora önerő kell hozzá? Vannak-e igénybe vehető pályázatok, vagy érdemes hitelt felvenni?

A magyar társasházak és lakásszövetkezetek épületei rossz állapotban vannak, fenntartásuk költséges, fűtési rendszerük korszerűtlen, felújításra szorulnak. Ez a környezetvédelem mellett a lakóközösség pénztárcája szempontjából is fontos, hiszen rengeteget lehet spórolni a hőszigetelés és a fűtési rendszer cseréjével, korszerűsítésével.

A hőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés is fontos része a felújításnak

Hőveszteségek

A korszerűsítéssel átlagosan megtakarítható energia 70 százalékát a hőszigetelés és az ablakcsere, 30 százalékát pedig a fűtés-korszerűsítés adhatja.

1. homlokzati falakon ~40 %
2. tetőn, padlásfödémen ~20 %
3. padlókon ~10 %
4. fűtési rendszer ~10 %
5. homlokzati nyílászárók ~20 %

Részletek >>>

A leggyakrabban külső hőszigetelési, tetőszigetelési munkáltatokat, nyílászáró cserét, fűtéskorszerűsítést végeznek a házakon. A tapasztalat azt mutatja, hogy a leghatékonyabb a fenntartási költségek csökkentése érdekében, ha mindezeket elvégzik, így lehet a legtöbbet spórolni a költségeken – mondta Szabó Ákos, a PÁTRIA Takarék lakossági hitelüzletágának vezetője.

A házak nagy része azonban nem rendelkezik a teljes beruházáshoz szükséges önerővel, így szükséges a külső forrás igénybevétele, mely lehet az állam által kiírt pályázati pénz, a helyi önkormányzat támogatása, illetve a pénzintézet által nyújtott hitel vagy akár ezek kombinációja.

Négy éve nincsenek ilyen pályázatok, de azért vannak lehetőségek

Korábban az állam által kiírt vissza nem térítendő támogatások sok esetben a teljes beruházási költség közel felét lefedték. 2009 óta azonban nem volt a társasházaknak, és lakásszövetkezeteknek kiírt ilyen jellegű pályázat, sőt még a 2009-ben a Zöld Beruházási Rendszer keretében meghirdetett pályázaton indulók sem kaptak választ pályázatuk eredményéről – mondta a szakértő.

Az állam azonban két másik ponton segítséget tud nyújtani a terhek csökkentésében. Egyfelől a lakás-takarékpénztári szerződések után járó állami támogatással, amely a befizetett megtakarítás 30%-a, de maximum 72000 forint. A másik szintén fontos állami támogatás a kamattámogatásban valósul meg. A futamidő első 5 évében 70%-os, az ezt követő időszakban 35%-os kamattámogatást nyújt az állam.

Szabó Ákos, a PÁTRIA Takarék
lakossági hitelüzletág vezetője

Szabó Ákos elmondta a Privátbankárnak, hogy ezeknél a termékeknél a versenyképes árazás mellett fontos a kiszámíthatóság, hogy ügyfelek hónapról-hónapra tudják a fizetendő törlesztés összegét, esedékességét. Ezért a PÁTRIA Takarékszövetkezet például a változó referencia kamat helyett fix kamatot alkalmaz. A jelenleg hatályos kondíciókról a honlapon található hirdetményből tájékozódhatnak ügyfeleink – tette hozzá a szakértő.

A fontos a kiszámíthatóság és a kapcsolattartás

Az információáramlás és jó együttműködés érdekében a PÁTRIA Szövetkezet folyamatosan kapcsolatban van a közös képviseletekkel, lakásszövetkezetekkel annak érdekében, hogy a törlesztési gyakoriságnak megfelelő kötelezettségekkel tisztában legyenek és időben tudjanak fizetni. Ez azért is fontos, hogy ha valami probléma lépne fel az ügyfélnél, még időben el lehet kezdeni az adott probléma kezelését, úgy, hogy mindkét félnek megfeleljen – mondta Szabó Ákos.

Nem csak a hitel felvétele után, hanem már előre érdemes tájékozódni arról, hogy milyen lehetőségei vannak a társasháznak. A PÁTRIA Takarékszövetkezetnél például az ügyfelek mindenfajta kötelezettség nélkül megtudhatják hitelképesek-e a cég előszűrőrendszerének köszönhetően, amellyel az ügyfél időt és feleslegesen kidobott pénzt spórolhat meg – mondta Szabó Ákos.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ijesztő ütemben drágul az agglomeráció, itt vannak a friss számok
Mester Nándor | 2022. január 17. 05:48
Egy év alatt 15-20 százalékkal mentek fel a lakásárak és még nincs vége. Lassulhat a fővárossal közvetlenül határos övezetekbe áramlás a következő pár évben, nőhet a kereslet és az ár a távolabbi településeken.
Ingatlan Végre csökkent a kavics ára
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 11:02
Változatlan formában 2022. május 31-ig továbbra is fennáll a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek exportregisztrációs kötelezettsége és a szállítási útvonalaik bejelentési kötelezettsége az Elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer) - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár. Hozzátette, a kormány a hazai építésgazdaság megfelelő ellátási szintjének biztosításával is védi a magyar emberek érdekeit.
Ingatlan Csengett a kassza, milliárdok érkeztek az ingatlanos techcégekbe
Mester Nándor | 2022. január 9. 18:11
Tavaly rekord mennyiségű pénzt költöttek a kockázati tőkecégek az ígéretes startup vállalkozásokra. Itthon is beindult a szekér.
Ingatlan Airbnb-s fejlemények – Kiszorítani a faji diszkriminációt, korlátozni a buliőrületet
Elek Lenke | 2022. január 9. 15:28
A szállodaipar világszerte kénytelen volt az elmúlt években megbarátkozni az Airbnb jelenlétével. Ma már ugyanolyan „szépségverseny” létezik a magánlakások esetében is: a közösségi média mellett a szaklapok is rendszeresen értékelik a kiadó lakásokat.
Ingatlan Jön föl a bevásárlópark, mint a talajvíz 
Mester Nándor | 2022. január 8. 17:16
Egyre több befektető kóstolgatja ezt az ingatlan típust Magyarországon és tágabb térségünkben. Általában 7-8 százalékos hozam érhető el vele, ami magasabb mintha irodaházat vagy raktárt venne valaki.
Ingatlan Újabb ezermilliárdos mérföldkőhöz érkezhet a magyarok egyik kedvence hitele
Privátbankár.hu | 2022. január 8. 11:11
Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a Babaváró hitelből.
Ingatlan Orbán Viktor új ellenséget talált, de az kifogott rajta - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. január 7. 18:29
Az építőanyag-és lakásárak ellen folytat ádáz küzdelmet 2022-ben. Megnéztük, milyen esélyekkel. 
Ingatlan A Wienerberger beolvasztotta a Semmelrock hazai cégét 
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:35
Ezzel befejeződött az építőanyaggyártó-szektor egyik legnagyobb hazai fúziója.
Ingatlan Új tulajdonosa van az Ingatlannet.hu-nak
Privátbankár.hu | 2022. január 4. 14:59
Megvásárolta az Ingatlannet.hu-t a Bank360 Zrt., amely Magyarország egyik legnagyobb, hiteleket és pénzügyi termékeket összehasonlító portálját üzemelteti. Az üzlet nyomán a két oldal együttműködésével még jobban ki tudják szolgálni az ingatlanvásárlást tervező, és ehhez hitelt, támogatást kereső érdeklődőket.
Ingatlan Erős hónapok várhatók a használtlakás-piacon, de ráfázhat, aki kivárásra játszik
Privátbankár.hu | 2022. január 2. 10:54
A decemberi 20 százalékos növekedés után 2022 elején is nagy lehet a kereslet a használt lakásokra, utána viszont lassulás jöhet. Akinek pedig jó helyen lévő telke van, az dörzsölheti a tenyerét.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló