<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapesten az új lakásoknál már a látóhatáron van a kétmilliós átlagos négyzetméterár.

Harmincöt-negyven százalékkal visszaesett a tranzakciók száma október-novemberben 2021 azonos időszakához képest. A lakóingatlanok adásvétele szinte teljesen befékezett és ez a stagnálás várható a következő pár hónapban is – mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfői Reggeli Monitor című adásában.

Lakótorony a fővárosi BudaPartnál. Itt már tavasszal megvolt a kétmillió forintos átlagos négyzetméterár. Fotó: privatbankar/ Mester Nándor
Lakótorony a fővárosi BudaPartnál. Itt már tavasszal megvolt a kétmillió forintos átlagos négyzetméterár. Fotó: privatbankar/ Mester Nándor

Szakértőnk kiemelte még, hogy a piac másik fontos mérőszámában, az alkumértékben is nagy változások látszanak. Ez a mostani vevői piacon 10-30 százalékra nőtt a korábbi 5-6, rosszabb állapotú ingatlanoknál 10-13 százalék után. Érzékelhetően hosszabb lett az eladási idő, a leggyorsabban, átlagosan mintegy 65-70 nap alatt a paneleket lehet értékesíteni.

Az új építésű lakásoknál nem állt meg a drágulás, a beruházók szinte minden pluszterhet (energiaárak, szállítási és alapanyagköltségek, munkaerődíjak, emelkedő kamatok a projekthiteleknél) áthárítanak a vevőkre. Budapesten a mostani átlagos 1,4-1,5 millió forint után akár 6-7 hónapon belül elérhetjük a 2 millió forintos átlagos négyzetméterárat.

A műsor második felében a szintén szenvedő irodapiacról volt szó. Ott a bérbeadók/üzemeltetők ugyancsak kénytelenek továbbhárítani a megugrott energiaköltséget a bérlőre. Új beruházások legfeljebb 2024-ben fognak indulni – vetítette előre kollégánk a várható fejleményeket.

A beszélgetés itt hallgatható meg:

Ingatlan Nem döntik le trónjáról a királyt az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. január 26. 19:01
Mindenki szeretné lefaragni a költségeit és optimalizálni az ingatlanvagyon mindennapi használatát. Milliárdokat érő eszközt, az adatot kapták a kezükbe ehhez az épületeket üzemeltetők és egyre többen élnek vele. Olyan királyság ez, amit senki sem akar megdönteni.
Ingatlan Új sorozatot indítunk: Mennyit ér az ingatlanom?
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 19:24
Nagyon megéri minden héten követni az összeállításunkat.
Ingatlan Előrejelzés tavaszra: folytatódik az áresés a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 18:38
De nem minden körzetben és nem minden lakástípusnál.
Ingatlan Behúzta a vészféket az új budapesti lakások piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 12:59
Az új építésű lakások értékesítése 30 százalékot zuhant.
Ingatlan Belendült a falusi csokos ingatlanok piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 11:15
A fővároson kívüli lakáspiac 19 százalékát a falusi csokos ingatlanok tették ki, ezek átlagosan 26 millió forintba kerültek. Veszprém, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegyében pedig a legalacsonyabb a négyzetméterár.
Ingatlan Lakás helyett állampapírt vegyek? Mennyit lehet most alkudni? – A hét videója
Izsó Márton-Csabai Károly-Mester Nándor | 2023. január 20. 19:16
Nagyon befékezett a hazai lakáspiac. Az eladók gyors felpattanásban, a vevők áresésben reménykednek. Mindkét várakozást több tényező is elhalványítja. És persze megmaradtak a klasszikus kockázatok. Érdemes-e most kivárni vagy inkább engedménnyel, de eladni és a pénzt, mondjuk az új inflációkövető állampapírba tenni? Ezekről szól "A hét videója", amiben Csabai Károly főszerkesztő és Mester Nándor szakújságíró igyekszik eligazítani a nézőt.
Ingatlan Egyre több a befektetési célú ingatlanvásárlás
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 17:32
Emelkedett a befektetési célú ingatlanvásárlás tavaly decemberben Budapesten és vidéken is - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
Ingatlan Itt a fordulat: van, ahol már csökkennek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:32
Felemásra sikerült a múlt év a használt lakások piacán.  A lassulás jelei már korábban láthatóak voltak a kínálati oldalon, most a tényadatok is megerősítik ezt a tendenciát. 
Ingatlan Putyin másik hadművelete: ingyen föld, olcsó lakáshitel
Mester Nándor | 2023. január 7. 16:09
100 millió négyzetméternyi új otthont akar látni idén az orosz kormány.
Ingatlan Újabb fúziók jönnek a globális ingatlanpiacon?
Mester Nándor | 2023. január 4. 19:12
Nagy ügynökségek egybekeléséről beszélnek a szakértők, de a cégek még cáfolják.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG