<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.

Budapesten a fajlagos átlagár már meghaladja az 1,1 millió forintot négyzetméterenként. Immár 13 olyan került van, ahol legalább ennyit kérnek az új társasházi lakásokért. A drágulás az előző év első hat hónapjához képest 8-10 százalékos és nincs jele annak, hogy az áremelkedés jelentősen lassulna – mondta munkatársunk a Trend FM Reggeli monitor című műsorában.

A kisebb felújítás is belefér, még mindig olcsóbb lehet, mind egy arany áron kínált új családi ház (forrás: Knauf Insulation)A kisebb felújítás is belefér, még mindig olcsóbb lehet, mind egy arany áron kínált új családi ház (forrás: Knauf Insulation)

Ugyan felpörgőben vannak az új beruházások, de számuk és az ott épülő lakások száma is 15-25 százalékkal elmarad 2020 első félévéhez képest. Sok közepes beruházó igyekszik építési engedélyt szerezni 2022 végéig, hogy még ötszázalékos áfával kínálhassa az ingatlanokat.

Szakértőnk kiemelte, hogy folytatódik a külső kerületek „meghódítása”, vagyis a kifelé húzódás - nyilvánvalóan a magas árak miatt. Az élelmesebb kisebb beruházók kezdik felfedezni azokat a pesti és budai külső körzeteket, ahol korábban nem voltak tömeges építkezések, de vannak jó kertvárosi adottságok. Ilyen például Pestszentlőrinc, Csepel, Soroksár.

Az újszerű lakásokra általában nem nagyon kell költeni, áruk általában 10-15 százalékkal alacsonyabb, mint az újaké. Ha kisebb felújítás mégis szükséges, akkor viszont durván emelkedő anyag- és munkaerőköltséggel kell számolni, továbbá azzal, hogy szakiparost gyakorlatilag csak 5-7 hónappal későbbre lehet találni.

A műsorban szó volt még a helyreálló osztrák hotel- és panziópiacról is. Nyugati szomszédunkban a járvány megviselt sok síközpontban lévő szállodát és más szálláshelyet, de a nyári hónapokra szinte teljesen visszaállt a járvány előtti helyzet. Munkaerőgondok azonban ott is vannak, ezen kívül egyre több magyar közepes befektetővel találkozni, akik akár nagyobb panziókat is vásárolnak – húzta alá kollégánk.

A teljes beszélgetést az alábbi linken lehet meghallgatni:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befékeztek az albérletárak nyár végére
MTI | 2021. szeptember 22. 09:53
Nyár végére lelassult az albérletárak növekedése, de még így is magasabbak maradtak, mint egy évvel ezelőtt.
Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Ingatlan Annyi a készpénz, hogy nem tudják elkölteni – felvásárlási és egyesülési hullám tombol az amerikai ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. augusztus 21. 05:28
Végeláthatatlan készpénz-óceánban úszik több amerikai ingatlanos nagyvállalat. Plázák és irodaházak cserélnek gazdát rendszeresen, úgymond jó áron. És vállalatok is és még fognak is, a járvány okozta válság eléggé összerázta a piacot.
Ingatlan Más európai országokban is felrobbant a lakások ára, de nekünk ez sovány vigasz
Mester Nándor | 2021. augusztus 20. 05:43
Kitartóan emelkednek a lakásárak a környező országokban. A reáljövedelem sok helyütt nőtt, a járvány miatt el nem költött pénz egy része a lakáspiacra áramlik, már csak az inflációs félelmek miatt is. 
Ingatlan Ősztől sok airbnb-s visszamenekülhet a hosszú távú bérbeadásba
Mester Nándor | 2021. augusztus 18. 05:21
Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos