3p

Egy új szabályozásnak köszönhetően.

2024-ben az ingatlanpiac is megkezdte a felzárkózást a tavalyi gyengébb évet követően, ráadásul idén jelentősen élénkülhet a külföldi ingatlanbefektetők kereslete a hazai lakóingatlanok iránt egy új szabályozásnak köszönhetően. 

Külföldi kereslet élénkítheti a legértékesebb ingatlanok piacát

“2024-től egy új jogszabály alapján az EU-n kívüli országokból érkezők vendégbefektetői vízumot kaphatnak akkor, ha legalább 500 ezer euróért vásárolnak lakóingatlant vagy minimum 250 ezer euróért vesznek a jegybank által nyilvántartott ingatlanalapok befektetési jegyeiből. Az EU több országában is működik hasonló szabályozás, Magyarországon 500 ezer euró – vagyis 190-200 millió forint - a lakásvásárlás alsó értékhatára, ami a hazai ingatlanpiac felső szegmensét fedi le. Jelenleg több mint 8500 olyan lakóingatlan szerepel a kínálatban, amely megfelel ezeknek a feltételeknek. Ezen a piacon így már pár száz tranzakció is jelentős mozgást jelent” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Serkentő erő. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Serkentő erő. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Az új szabályozás szerepet játszhatott abban, hogy az idén januárban a 200-500 millióért eladásra szánt lakóingatlanok iránti kereslet országosan 8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. 

Az országon belül élesek az eltérések. Az ilyen áron kínált budapesti ingatlanok iránt érdeklődők száma éves összevetésben 16 százalékkal nőtt, a vármegyeszékhelyeken pedig 25 százalékkal emelkedett. Közben a kisebb városokban és községekben - ahol viszonylag kevés ilyen ingatlan található - csökkenés következett be. A topkategóriát jelentő 500 millió és 5 milliárd forint közötti áron eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés minden településtípus esetében visszaesett, mégpedig 11 százalékkal. 

Honnan jönnek a külföldi vásárlók? 

Balogh László az ingatlan.com saját adatait ismertetve elmondta, hogy a legtöbb külföldi lakásvásárló továbbra is az uniós országokból érkezik. 

Az EU-n kívüli helyszínek közül pedig tavaly az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Törökországból, Indonéziából és Svájcból érkezett jelentős számú érdeklődés az eladó lakóingatlanokra. A felsorolt államokból országonként legalább kétezer érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on meghirdetett eladó lakóingatlanokra. 

Az ingatlanhirdetési portál szakértője szerint 2024-ben még tovább nőhet a külföldi érdeklődés az eladó ingatlanokra, hiszen a KSH adatai alapján már 2022-ben is közel ezerrel több lakásvásárló érkezett az országhatáron kívülről, mint a koronavírusjárványt megelőző 2018-as csúcsidőszakban.

További információkat a Mennyit ér az ingatlanom? sorozatunk szerdánként megjelenő cikkeiben olvashat.

Címkék: Ingatlan Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG