TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Még mindig tart a leköltözési hullám a Balatonhoz a járvány miatt. A kereslet zöme a tóparttól kissé távolabbi, olcsóbb kategóriára irányul. A partmenti új beruházások viszont vegyesen alakulnak, rengeteg a csúszás, hiába akarnak sokan nyaralás céljából új apartmant vásárolni.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a tomboló koronavírus járvány közepette aki teheti, szeretné áttenni székhelyét a Balatonhoz. Akár úgy, hogy több hónapra kibérel egy házat vagy nyaralót, akár úgy, hogy megvesz egy ingatlant. A kínálat igen széleskörű mérettől, típustól és állapottól függően. A kedvelt települések köre sem változott, a déli oldalon továbbra is a viszonylag olcsóbb, nem vízparti nyaralókat keresik, míg a nagy favorit északi dombosabb oldalon a családi házakat vizslatják sokan. Az állam is jelen van a piacon, egyes nagy értékű nyaralásra alkalmas ingatlanokat folyamatosan árul elektronikus árveréseken. 

Új nyaralótelep az északi parton (fotó: Mester Nándor) Új nyaralótelep az északi parton (fotó: Mester Nándor)

Több tucat építkezés is zajlik a tó körül. Ezek különféle készültségi fokozatban vannak, sok helyütt azonban csak kevés munkást, látni, hiszen a kivitelező vállalkozások jelentős része külföldiekkel végezné a munkát, de ugye őket szeptember eleje óta nem engedik az országba. A nagyobb csúszások már a járvány tavaszi kezdete előtt is megfigyelhetők voltak, majd nyáron a lazítás után némileg sikerült behozni a lemaradást, ám most megint súlyos gondok vannak. 

Közben a beruházók kénytelenek lenyelni a további, akár 7-10 százalékos alapanyagár-növekedést a 2019 utolsó hónapjaiban tapasztalt 5-10 százalékos emelkedés után, így az eredeti vállalási árat nem feltétlenül tudják tartani – és elfogadtatni az újat a vevőkkel. (A vevői szerződésekbe igen gyakran beépítik a menetközbeni áremelési lehetőséget). Még Mészáros Lőrinc cégei is, amelyek jelentős beruházásokat terveznek a tó körül, mint ebben a cikkben megírtuk.

Nyaralókat általában tavasszal vásárolnak Európában, így nálunk is, ám a járvány ezt is felülírta. Ősszel is szokott lenni egy kisebb hullám, de most vélhetően elmarad, vagy nagyon visszaesik a megvalósult tranzakciók száma a sokéves átlaghoz képest. Már csak azért is, mert a gyakorlat szerint ősszel sok az olyan vásárló, aki a nyáron megtapasztalt/kibérelt nyaralót kinézi magának és az év vége felé nyélbe üti az adásvételt. Most azonban újabb korlátozások elé nézünk, így az újbóli fizikai megtekintés (ez mindig megtörténik és ajánlott is a végső döntés előtt) akadályokba ütközik.

Erős volt a nyári forgalom

A nagy közvetítő hálózatok egyébként erős nyári forgalomról számoltak be. Az Otthon Centrum (OC) szerint a Balatonon a legtöbb nyaraló a legalsó sávban, mintegy 16-18 millióért kelt el, továbbra is Siófok a kategória nagy kedvence. Az OC szerint a kifejezetten nyaraló besorolású ingatlanok nagyon változatos képet mutattak: a legolcsóbb, 18 milliós egyszobás panel apartmantól egészen a 40 milliós tégla építésű önálló házig szinte minden kategória képviselve volt.

Egymást érik az apartmanházak Siófokon (fotó: Mester Nándor) Egymást érik az apartmanházak Siófokon (fotó: Mester Nándor)

Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető emlékeztetett: ezek a nyaralók kevés kivétellel 1980 előtt épültek, közepes vagy jó állapotúak és bár télen-nyáron használhatóak, a fűtés nem a családi házaknál megszokott, hanem elektromos fűtőpanel vagy valamilyen egyéb megoldás. A déli part az olcsóbb kategória iránt érdeklődők paradicsoma, Siófoktól távolabb sok nyaralót vettek 20 millió forintnál olcsóbban, sőt 10 millió alatt is volt értékesítés, de a legtöbb ingatlan 16-18 millióért kelt el. Ezért az összegért 1-3 szobás, kis telken álló, jellemzően 1980 előtt épült házak cseréltek gazdát.

Az OTP Ingatlanpont (OTPIP) azzal egészítette ki a körképet, hogy az új építésű projektek keresletéről értekezett. Eszerint újépítésű projektek esetén 700-800 ezer forint/négyzetméter ártól lehet lakást találni. Apartmanházakról van szó, ilyenből számos épül a déli parton vagy közelében, de az északin is van néhány. A kevésbé felkapott Balaton-parti településeken, például Vonyarcvashegyen három lakószintes, öt szobával és két félszobával rendelkező családi házat is találni hangulatos borospincével, külön bejáratú apartmannal a 60 milliós limiten belül.

Még mindig hívogatnak a lakóparki hirdetések  (fotó: Mester Nándor) Még mindig hívogatnak a lakóparki hirdetések (fotó: Mester Nándor)

A Balaton északi partján Füreden és Almádiban volt jelentősebb számú nyaraló besorolású apartmanértékesítés, itt az átlagár 20 millió környékén maradt (500-700 ezer Ft/m²).

A Balaton-felvidék festői falvaiban a legolcsóbb ingatlanokért 5 milliót kellett fizetni, a legdrágábbak pedig 50 milliónál kezdődtek és volt majd’ 70 milliós értékesítés is.

Az átlagár tekintetében Balatonederics a legolcsóbb (18 millió forint), majd Ábrahámhegy (22 millió forint), Badacsonytördemic (25 millió forint) a sorrend. A jellemzően kétszobás ingatlanok 8-12 millióért keltek el, míg az újabb, nagyobb házak, jó méretű telekkel a 30-50 milliós ársávban.

Mekkora az alku?

Szinte egységesen érvényes, hogy az olcsóbb árfekvésű ingatlanok esetében lehetett nagyobb árkedvezményt elérni, ebben a szegmensben az első ajánlathoz képest akár 25 százalékkal olcsóbban is hozzá lehetett jutni egy nyaralóhoz. A 30 millió feletti eladásoknál jóval kisebb volt a rés, itt általában 10 százalék alatt maradt az alku lehetősége.

De Budapesttől távolodva már a drágább nyaralók esetében is komoly árengedményt tudtak  elérni a vevők, különösen a sok szobás, nagy méretű ingatlanoknál fordult elő, hogy akár az eredetileg kínált ár feléért is gazdát cserélt az ingatlan.

Több új nyaralóberuházás is lehet a tágabb velencei fejlesztési övezetben (fotó: Mester Nándor) Több új nyaralóberuházás is lehet a tágabb velencei fejlesztési övezetben (fotó: Mester Nándor)

Nem feltétlenül kell azonban a Balatonig utaznia annak, aki a fővárosban dolgozik és vízpartra vágyna. A Velencei-tóhoz közel, Budapesttől autóval mindössze 40 percre lévő Kápolnásnyéken kínálnak kiváló minőségű, kétszintes ikerházat terasszal, szint kb.55-60 millió forintos ártartományban. Ezen a településen – akárcsak Velencén és Sukorón – egyre több az új ikerház, illetve a felújított parasztház. A tó Budapesthez közelebbi részén több a fejlesztés, de Gárdonyban is készül néhány kisebb társasház, és ott is sok az ikerház.

A Velencei tó körüli ingatlanok értékét az infrastrukturális beruházások közvetve növelik és az is jót tesz az értéküknek, ha kiderül, hogy egy addig kihasználatlan – és arra alkalmas – területen valamilyen nagy építkezés kezdődik, bár ezt sok helyi lakos vagy nyaralótulajdonos sokszor ellenzi. Gárdonyban is volt tiltakozás, mert a helyi kormánypárti polgármester a part egy kisebb részének a beépítését engedélyezte. Az északi parton - Velencén és Sukorón – lesz a Kovács Katalin Kajak-Kenu Akadémia, aminek a részleteiről ebben a cikkben írtunk a közelmúltban.  

 

Címkék: Ingatlan Balaton

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Jönnek az ingyenmilliók a zsebekbe, de lehet, hogy kevesebbet érnek a lakáspiacon
Mester Nándor | 2020. október 27. 04:54
Ingyenmilliókat osztogat a kormány a lakásvásárlóknak és felújítóknak. De csak januártól érhetők el ezek a támogatások. Rossz hír a vásárlóknak, hogy az eladást nem sürgető tulajdonosok is kapcsolnak, és már idén feljebb vihetik a keresett romos családi házak árát, főleg az agglomerációban. Így a sok friss pénz biztosan nem ér majd annyit, mint ami a bankókra van írva.
Ingatlan Aranyélete lesz ezeknek az embereknek, ha Joe Biden nyer
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 19:09
Kihúzhatja a gödörből a járvány miatt történelmi mélységekben lévő amerikai irodapiacot, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást. A kereslet megugorhat, hiába dolgoznak sokan otthonról, így az ebben az ágazatban dolgozók jelentős része fellélegezhet – állítja a bisnow.com üzleti portál friss elemzése.
Ingatlan Hozhatnak-e jelentős élénkülést a bejelentett lakáspiaci döntések? - A Hét videója
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 19:04
Választási célt szolgáló kezdeményezések vagy átgondolt döntések azok, amiket csöpögtetve tett közzé a kormány az elmúlt napokban a lakáspiac feltámasztására? A kételyekre és a várható következményekre is igyekszik rávilágítani a Hét videójában munkatársunk. 
Ingatlan Felújítási cunami indulhat, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 06:07
Négymillió épület felújítása kezdődhet meg, és több tízezer új munkahely is létrejön ha Joe Biden legyőzi a hivatalban lévő elnököt. Donald Trump ugyanis sokkal kevésbé a fenntartható fejlődés bajnoka és másra összpontosít – írta a Bisnow üzleti portál a két jelölt környezetvédelmi és gazdasági elképzeléseit elemezve.
Ingatlan Itthon a következő 10 év legbiztosabb biznisze lehet a lakásfelújítás
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 06:07
Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energia-hatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energia-szegénység mérsékléséért. Magyarországon inkább a lakóingatlanok korszerűsítése van napirenden, és kevésbé a kereskedelmi és középületeké. Nálunk a következő tíz évben több mint egymillió családi házat lehetne felújítani.
Ingatlan Ingyenpénz lesz a lakásfelújításra, de drágul majd a végszámla
Mester Nándor | 2020. október 15. 15:31
A kormány a lakásfelújítás felét, legfeljebb 3 millió forintot visszafizet a legalább egy gyermeket nevelő családoknak. A keresleti oldal támogatása azonban várhatóan nem mérsékli, inkább növeli majd az építőanyagok és szolgáltatások árát. Jót tehet viszont az építőipari cégeknek és fehérítheti az elszámolást, mert számlához köti a támogatást, továbbá javulhat a lakásállomány. Jövőre akár 400-500 ezer lakást is korszerűsíthetnek.
Ingatlan Hosszú távra akarja az ingatlanos szakma az 5 százalékos lakásáfát
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 17:44
A különféle kormányzati, jegybanki és ingatlanszakmai pontokon készült javaslatok összefésülésén túl átlátható, egyértelmű, hosszú távú intézkedéseket várnak az építésgazdasági szereplők – hangsúlyozta a Trend FM hétfői adásában kollégánk, Mester Nándor.
Ingatlan Süppedős fotel és logisztikai központ - ezek lesznek a plázákban
Mester Nándor | 2020. október 11. 17:54
A járvány okozta válság, az e-kereskedelem rohamos térnyerése és az új készletezési igények miatt egyre több pláza átalakulása várható. Magyarországon egyelőre nem csuknak be ilyen bevásárlóközpontokat, bár egyre több bérlő kerül nehéz helyzetbe. Nagy a nyomás a kereskedőkön, mert egyre több üzlethelyiségben jelennek meg az online vásárlók, akik csak átvételi pontként használják a területet. Viszont már feltűnnek a süppedős fotelek egyes éttermekben és ez akár jó is lehet.
Ingatlan Friss bejelentés: milliós ajándék a kormánytól azoknak, akik csokból vesznek új lakást
MTI | 2020. október 11. 10:04
A csokkal vásárolt új építésű lakások áfája visszaigényelhető lesz jövőre.
Ingatlan Zuhantak a lakáshozamok és van, aki már inkább eladná ingatlanát
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 12:57
Nagyot csökkentek a lakásbefektetések hozamai országszerte. A leginkább a budapesti belvárosban, ahol már kisebb ez az érték a hivatalos inflációnál. Még nem tömeges, de már vannak olyanok, akik a mostani, még mindig viszonylag magas áron inkább eladnák ingatlanukat és más befektetési formát választanának.
hírlevél