Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyelőre nem kell aggódni a diákoknak. Januártól jönnek a tankerületi centrumok.
Palkovics László. MTI Fotó: Kovács Tamás

2019-től jöhet a változás

"Az új Nemzeti alaptanterv kialakításakor át kell gondolnunk olyan kérdéséket is, mint például a tanév szerkezetének átrendezése, ami egyébként nemcsak azt jelentené, hogy a nyári hónapokban egy-két héttel többet lennének iskolában a gyerekek, hanem azt is, hogy az őszi és a tavaszi szünetek meghosszabbodnának" - mondta Palkovics László.

Az oktatási államtitkár az eduline.hu után a Magyar Időknek adott interjút, amelyben többek az iskolások nyári szünetének lerövidítéséről is kérdezték.  Palkovics ugyanakkor hozzátette,  erről még hosszas egyeztetések jönnek a tárgyalóasztaloknál, mi legyen a szünettel.

"A  tanítási szünet hosszának részleteit az új NAT tartalmazza majd, amely 2018 szeptemberében lép hatályba, így a szünetre vonatkozó változások 2019-ben várhatók, de mint mondtam, erről még hosszas egyeztetések várnak ránk a tárgyalóasztaloknál" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy ismét felvetődött a 9 osztályos általános iskola szükségessége és ezt az államtitkár támogatná-e, Palkovics azt mondta, a 9 osztályos iskola kérdésével foglalkozni kell, mivel számtalan előnye van, de veszélyekkel is jár.

Januártól jönnek a tankerületi központok

Az államtitkár elmondta: a tankerületi központok vezetői január 1-től látják el feladataikat, a centrumok is akkortól kezdik meg működésüket.

Palkovics szerint komoly feladatnak néznek elébe, a mostani Klebelsberg Intézményfenntartó Központból szinte az összes feladatot át kell vinni a tankerületi centrumokhoz.

A tankerületi központok vezetőit szeptember elsejével felkérik arra, hogy azokon a településeken, ahol az önkormányzat működteti az iskolát, januárig lebonyolítsák az átvételt.

Januárra a mostani Klik utódja egy sokkal kisebb szervezet lesz, amely középirányítói feladatokat fog ellátni. Nagyjából száz fő fog itt dolgozni, gyakorlatilag csak azok a funkciók maradnak, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a tankerületi központok jól tudjanak működni - tette hozzá Palkovics.

Nem szűnnek meg szakok

Arra a kérdésre, hogy folytatódik-e az alap- és mesterképzési szakok megszüntetése, az államtitkár azt válaszolta, nem terveznek további szakokat megszüntetni, helyette bővítés várható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos