<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A gyerekbiztos zárást igénylő termékek legalább egyötöde problémás.

Tavaly átfogó vizsgálat készült a gyerekbiztos zárást igénylő termékekről, összesen 15 uniós tagállamban, ezek eredményeit ismertette most az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az eredmények alapján Magyarország bár az uniós átlag felett teljesített, még így is veszélyes magyar gyereknek lenni: az ellenőrzött termékek húsz százalékánál volt probléma a csomagolással, vagy egyáltalán nem látták el gyerekzárral.

Mire kell gyerekzár?

Gyakorlatilag minden olyan terméket, ami fokozottan veszélyes anyagokat vagy keverékeket tartalmaz, el kell látni gyerekzárral. Ilyenek például a konyhai zsíroldók, a lefolyótisztítók, a különböző oldószerek, a vécétisztítók, rozsdamarók, a grillgyújtó folyadékok, vagy épp a háztartási savak, lúgok. További előírás, hogy az ilyen termékeket ne lehessen összetéveszteni élelmiszerekkel vagy kozmetikumokkal – elég csak az édes illatú tisztítószerekre, légfrissítőkre gondolni, és fontos, hogy a termék ne keltse fel a gyerekek érdeklődését (tehát ne legyen mondjuk mesefigurás).

hirdetés

Mindennel probléma van

Az ÁNTSZ hat hónap alatt mintegy 230 célzott ellenőrzést végzett el, ebből 46 esetben találtak gondot. A legtöbbször a gyerekbiztos zárással, illetve az ehhez szükséges tanúsítványokkal voltak problémák, de a legveszélyesebb termékek esetén például a vakok és gyengén látók által kitapintható veszélyjelzést is kell elhelyezni a csomagoláson, ez is sokszor hiányos volt. Visszahívni azonban csak egyetlen terméket kellett a polcokról.

Ezzel együtt fontos, hogy az adott vegyszert gyerekek számára nehezen elérhető helyen tartsuk, mivel ha az adott termék - például a málnaszörp színű grillgyújtó - folyton szem előtt van, akkor gyerekzár ide vagy oda, a gyerkőc meg fogja találni a módját, hogy megkaparintsa és kinyissa. Az előzékenység dupla védelmet jelent.

Ezt feltétlenül mentsd el a telefonodba!

Mérgezés gyanúja esetén éjjel-nappal, ingyenesen hívható a 06/80-201-199, az Országos Közegészségügyi Központban működő egészségügyi toxikológiai tájékoztató szolgálat telefonszáma. Itt a várható tünetekről, az elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről is adnak felvilágosítást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Változás az Mfor.hu-Privátbankár.hu és a Piac&Profit lapok vezetésében
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:30
A portálok ars poeticája a személyváltást követően sem változik, továbbra is a független, minőségi újságírás és hiteles tájékoztatás mellett elkötelezett az új vezetés.
Közérdekű 6390 az új fertőzött, elhunyt 195 beteg
Hollós János | 2021. november 30. 09:36
Új adatszolgáltatást írt elő az Országos Kórházi Főigazgatóság a kórházaknak, és ez okozta, hogy a hétvégén csaknem húsz százalékkal kevesebb lett a lélegeztetőgépen kezelt betegek száma.
Közérdekű Biztossá vált, mikortól oltják az 5-12 éveseket
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 17:27
Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter Facebook-oldalán megerősítette, hogy december 20-ától kezdődik e korcsoport oltása.
Közérdekű Rusvai Miklós: csak tavasszal üthet be az új szupermutáns
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 10:19
A virológus változatlanul úgy véli, a mostani magyarországi járványhullám december elején tetőzik, azaz még karácsony előtt veszít a lendületéből. 
Közérdekű Az új szupermutáns miatt megint nehezebb lesz bejutni Angliába
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:17
Ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Közérdekű Izraelbe már tilos a beutazás a szupermutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:13
Izrael lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult variánsa miatt - jelentette be szombat este Naftali Bennett izraeli miniszterelnök.
Közérdekű Boldogkői Zsolt: a kevésbé fejlett oltások jobban védhetnek az új variánstól
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 15:39
Karikó Katalin, Boldogkői Zsolt és Rusvai Miklós is megszólalt az új, Dél-Afrikában azonosított koronavírus-mutációval kapcsolatban. Karikó arról beszélt, hogy a Pfizer gyorsan kifejlesztheti az Omicron ellen is hatásos vakcinát, Boldogkői szerint viszont egyelőre a vektorvakcinák, de még a kínai oltás is jobban védhet ellene, mint az mRNS-vakcinák.
Közérdekű Közel 12 ezer újabb fertőzött, 162 újabb áldozat
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 09:20
Az oltási akcióhéten eddig 63 ezer korábban oltatlan ember döntött úgy, hogy felveszi az első oltását.
Közérdekű Orbán Viktor: a harmadik oltás a megoldás
Tiszai Balázs | 2021. november 26. 08:39
Ha elegen veszik fel a harmadikat, akkor nem lesz szükség az ország lezárására, magyarázta a miniszterelnök.
Közérdekű December 5-éig meghosszabbította a kormány az oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 07:49
A kormányfő szerint idén lehet a tavalyinál jobb karácsonyunk.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló