<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly az álláskeresők száma 5 százalékkal növekedett, míg 22 százalékkal több álláshirdetést regisztráltak az interneten. A cégek álláshirdetései leginkább áprilisra és májusra koncentrálódnak, míg a legtöbb önéletrajz januárban és nyár végén kerül fel a világhálóra. A kereslet és a kínálat úgy tűnik megtalálta egymást, a legtöbben kereskedelem-értékesítés területen dolgoznának, és a cégek legtöbbje is őket keresi.

A Workania.hu internetes állásportál 2011-es évről szóló magyar munkaerőpiaci kutatása szerint az év során megjelent álláshirdetések 54 százaléka az első félévben került az internetre, míg a munkaadók tavasszal a legaktívabbak, a legtöbb álláshirdetés – az egész éves termés 11-11 százaléka – ugyanis április és május során lett meghirdetve, a legkevesebb – 6,4 százalék – pedig az uborkaszezon végén, augusztusban.

Nyár végén és januárban a legaktívabbak az álláskeresők

Az álláskeresők viszont továbbra is az újévi fogadalmakban és a nyári pihenéseket követő újrakezdésben hisznek, mivel az álláskeresők 11,3 százaléka januárban, 10,2 százalék pedig szeptemberben csatolta önéletrajzát az oldal adatbázisába. A legkisebb mozgás decemberben volt: az álláskeresők csupán 5 százaléka próbál ekkortájt munkát keresni.

Álláshirdetések eloszlása Önéletrajzok eloszlása
2011. I. 25,6% 28,2%
2011. II. 28,6% 21,8%
2011. III. 22,4% 27,6%
2011. IV. 23,4% 22,4%

A kutatás eredményei alapján tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 19 százalék pedig Győr-Moson-Sopron megyében lett meghirdetve. A harmadik legtöbb állást kínáló régió Pest megye – az éves termés 5,7 százalékával -, majd Csongrád és Fejér megye következik 4-4 százalékkal. A Vas megyei állások az éves kínálat 2,5 százalékát adták, kevesebb, mint 1 százaléka a hirdetéseknek pedig Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Tolna, Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelent meg.

A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak, ugyanis a legtöbbjük – 28 százalékuk –  a fővárosban próbál elhelyezkedni, 9 százalékuk Pest megyében, 6 százalék Győr-Moson-Sopron megyében, 4-4 százalék pedig Csongrád és Fejér megyében. Több, mint 3 százaléka az álláskeresőknek Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Baranya megyében szeretne dolgozni. A legkevesebben – 0,8 százalék - Nógrád megyében próbálnának szerencsét.

Sokan dolgoznának segédmunkásként, a cégek legtöbbje azonban nem őket keresi

Ami a kategóriák szerinti eloszlást illeti: az interneten található álláshirdetések 16,7 százaléka az értékesítés-kereskedelem, 11 százalék az információs technológiák, 7-7 százalék pedig az adminisztráció, a gépipar valamint a pénzügy és könyvelés területére szólt 2011-ben.

Álláshirdetések eloszlása kategóriák szerint Önéletrajzok eloszlása kategóriák szerint
Értékesítés, kereskedelem 16,7% Értékesítés, kereskedelem 12,8%
Információs technológiák 10,9% Adminisztráció 12%
Adminisztráció 7,2% Segédmunkák 8,4%
Gépipar 7,3% Gyártás, termelés 7,5%
Gazdaság, pénzügy, könyvelés 7,3% Szállítmányozás, logisztika, idegenforgalom 13,7%

Az álláskeresők úgy tűnik, hogy igazodtak az igényekhez, ugyanis legtöbbjük – 13, illetve 12 százalék - az értékesítés-kereskedelem valamint az adminisztráció területén dolgozna. A harmadik leggyakrabban keresett kategória az interneten a segédmunkák: az önéletrajzok 8,4 százalékában szerepel, majd a gyártás-termelés, valamint a szállítmányozás-logisztika következik 7-7 százalékkal. Szintén az egyik legjobban keresett kategória az önéletrajzokban az idegenforgalom és vendéglátóipar: tavaly az álláskeresők 6,4 százaléka dolgozott volna valamilyen hotelben, panzióban, étteremben vagy bárban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Karrier Újabb rangos díjat vehet át Karikó Katalin
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 14:24
Ezúttal egy spanyol tudományos díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai munkáját.
Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
hírlevél
Ingatlantájoló