4p
Az év végén 4753 fővel több magyar dolgozott Ausztriában, mint egy hónappal korábban, egy év alatt pedig több mint 9400 fő volt az emelkedés. Az osztrák sajtó kesereg, hogy a külföldiek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a munkaerőpiacról a helyiek rovására. A külföldi viszont könnyebben veszíti el az állását.

A decemberi adat szerint 61 694 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában, ez 4753 fős emelkedés novemberhez képest és 9357 fővel több, mint egy évvel korábban – derül ki az ottani munkavállalói szervezet, a Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger adataiból. A több ezer fős emelkedés jelentős ugyan, de nem szokatlan, 2012 decemberében is hasonló volt a változás. Beleillik a képbe, amely szerint minden évben szezonalitás figyelhető meg, ősszel és tavasszal csökken, télen és nyáron pedig nő a foglalkoztatás. Az eddigi csúcs augusztusban volt 62 589 fővel, ettől a most decemberi érték sem sokkal maradt el.

Sok az eszkimó és kevés a fóka

Az egész osztrák munkaerőpiac eközben zsugorodott, a 3 millió 449 ezer foglalkoztatott 22 ezerrel volt kevesebb, mint egy hónappal korábban, igaz, 2012. decemberhez képest ez is több mint húszezres növekedést jelent. A leépítések főleg az osztrákokat érintették, mert eközben a külföldiek összlétszáma majdnem 1500 fővel nőtt. Miközben magyarokból többet alkalmaztak, ismét ezres nagyságrendben csökkent a törökök és a volt Jugoszlávia különböző területeiről érkezettek száma.

Mindennek megfelelően számításaink szerint 15,9 százalékról 16,1 százalékra emelkedett a külföldiek aránya az ausztriai munkavállalók között, vagyis nagyjából minden hatodik dolgozó külföldi volt. Ez az arány 2012 decemberében még csak 15,3 százalék volt.

Egyre rosszabbul fizetnek

A helyiek emiatt gyakran panaszkodnak, annak ellenére, hogy az ország az EU egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátájával büszkélkedhet. Salzburg tartományban például a helyi sajtó szerint tavaly 1035 új munkahely keletkezett ugyan, de ezeket lényegében mind külföldiek töltötték be. Ráadásul a munkahelyek minőségére is panaszkodnak: egyre több a rosszul fizetett részmunkaidős vagy szezonális állás. Főleg az Ausztriában annyira fontos turizmusban, ahol a Salzburg24.at portál szerint már majdnem minden második dolgozó külföldi.

Ugyanitt azt is írják, hogy a munkaadók pozíciója sokkal jobb, ha külföldieket alkalmaznak: könnyebb ugyanis lecserélni a külföldi alkalmazottat, például az idősebbeket fiatalabbakra, még olcsóbbakra. Ez a megszólaltatott szakértő szerint az egész munkaerőpiacon senkinek sem jó, sokat ront a munka minőségén.

Hatvan éve nem látott munkanélküliség

A legjobban egyébként Salzburg tartományban is a magyarok száma nőtt tavaly, 26,4 százalékkal, utánunk a lengyelek, csehek, szlovákok következtek. Mivel erre az évre Ausztriára alacsony, 1,7 százalékos gazdasági növekedést és a munkahelyek szerény, 0,8 százalékos bővülését prognosztizálták (a Wifo kutatóintézetnél), feltételezik, hogy az eddigi folyamatok folytatódni fognak.

 

A Money.at által idézett adatok szerint decemberben 428 ezren voltak Ausztriában munka nélkül, ami 11 százalékos emelkedés egy év alatt. (Az átképzés alatt levők nélkül a létszám 361 ezer.) A 7,6 százalékos osztrák munkanélküliség 1953 óta a legmagasabb, sőt, a Második Világháború óta a második legmagasabb érték. Az átképzés alatt levőket is beleszámolva pedig már 9,5 százalékra rúg.

 

A külföldi könnyen jön, könnyen megy

Ezen belül a külföldi munkanélküliek 90 ezer körüli létszáma majdnem 19 százalékos növekedést jelent, a külföldiek ebből ítélve is könnyebben veszítik el az állásukat. Közben a betöltetlen munkahelyek száma mindössze 23 ezer volt az országban, még csökkent is 2012 végéhez képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG