5p
A válság átalakította a globális munkaerőpiacot és azokat a követelményeket is, melyeket a cégek a jelentkezőktől megkövetelnek. Sok cégvezető gondolja úgy, hogy a hatékonyságot egyetlen módon lehet csak "megmérni": keménységgel.

Az Egyesült Államokban 2010-ben még átlagosan 12 nap alatt döntöttek a cégek egy-egy új jelöltről, ma már ehhez 23 napra van szükségük. A felvételi eljárások nemcsak hosszabbak, de komplexebbek is lettek: a válság megtanította arra a cégeket, hogy odafigyeljenek a befektetéseikre, és egy új ember mindig nagy befektetés. Észak-Amerika legnagyobb ingyenes állásközvetítő portálja, a Glassdoor nem először készítette el azon cégek listáját, ahova a legnehezebb bekerülni a felvételi eljárás alapján.

A Googleplexben - Nehéz bekerülni, de utána is nehéz az élet?Hány tehén van Kanadában?

Hogy a keménység néha hülyeséggel is tud párosulni az kiderül a Glassdoor korábbi összefoglalóiból, melyek a jelölteknek feltett kérdések alapján készültek. A BP például egy interjún komolyan kíváncsi volt arra, hogy az állásra jelentkező mérnök tisztában van-e vele, hogy egy mélytengeri olajfúrótorony működtetéséhez hány voltos áramforrásra van szükség... Az A.T. Kearney interjúztatója pedig azt is megkérdezte egy jelentkezőtől, hogy mekkora a kerekesszékpiac mérete Shanghajban? A cég amúgy üzleti elemzőt keresett. Az IT-szektor nagyjait sem kell félteni, ha arról van szó, hogyan hozzák zavarba a jelentkezőket. "Mit gondol, hány tehén van Kanadában?" - ez a kérdés egy Google-interjún hangzott el, a Dell pedig egy jelentkezőtől azt kérte, mondja el, melyik dal szövege írná le legjobban a munkamorálját?

Több mint egy hónapig tartó interjúk

A legkeményebb állásinterjúk
1. McKinsey & Company
2. Thoughtworks
3. Boston Consulting
4. Gartner
5. Bain & Company
6. Rolls-Royce
7. ZS Associates
8. Google
9. Stryker
10. HubSpot
11. Paycorn
12. Vistaprint
13. TeachforAmerica
14. Procter&Gamble
15. Avaya
16. Microsoft
17. BlackRock
18. Sapient
19. Citrix
20. Nvdia
21. Informatica
22. Facebook
23. Guidewire
24. Caterpillar
25. Rackspace

A Glassdoor 1-5 pontig terjedő skálán pontozta bizonyos szempontok alapján az amerikai nagycégek interjúztatási gyakorlatát.

A Glassdoor listáján a McKinsey & Company. tanácsadó cég van az első helyen, itt a felvételi eljárás 39 napig tart, a jelölteknek több vizsgán kell átmenniük - ahol számológépet például egyáltalán nem használhatnak -, a személyes interjúkon pedig az illető vezetői készségeit és kezdeményezőképességét tesztelik leginkább. A technológiai cégek közül mindjárt a második a Thoughtworks szoftvergyártó, míg a Google csak a nyolcadik, a Microsoft a 16., a Google pedig a 22. a listán.

A népszerű keresőóriásnál az átlagos felvételi idő 37 nap, de arra is volt példa, hogy a Google 5 hónapig interjúztatott jelölteket, akiknek volt, hogy 12 beszélgetésen kellett prezentálniuk, hogy mindent tudnak az internetes piacról - derül ki a Glassdoor által megkérdezett jelöltek válaszaiból.

Menjünk, kávézzunk egyet, haver

A Microsoft hasonlóan válogatós, itt átlagosan 29 napig gyötrik a jelölteket, a Facebook átlaga egy nappal kevesebb csak ennél. Több jelentkező ugyanakkor arról számolt be, hogy a közösségi portálnál sokszor megpróbálnak eltérni a formaságoktól, nem ritka például, hogy az első interjúkat telefonon zavarják le, volt olyan, aki például a beszélgetés végén ajándékpólót kapott és az is egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy a jelentkezőt egy Starbucks kávézóba hívják beszélgetni, hogy jobban felengedjen és megmutasson valamit a személyiségéből. Ez amúgy nemcsak a Facebooknál egyre népszerűbb eljárás.

Az egyedi és különleges felvételiket a Wall Street nagyjai is megirigyelték, a Glassdoor szerint a bankszektorban a legnehezebb a Bain & Capitalhoz bekerülni, ez amúgy Mitt Romney egykori republikánus elnökjelölt befektetési cége. Itt 28 napig húzódhat egy eljárás, a pénzpiaci szereplők közül a 17. helyen álló Blackrock a második legkeményebb felvételiztető, a világ egyik legnagyobb alapkezelőjénél 24 napig izzadhatnak az ambiciózus fiatalok, és temérdek matek- és intelligenciatesztet kell kitölteniük.

A siker így sem garantált

A Glassdoor összeállításából kiderül, hogy a nagy cégek már nem bíznak a hagyományos felvételiztetési eljárásokban, hiszen nem a szaktudásra és a jelölt tapasztaltaira kíváncsiak, hanem annak készségeire. Úgy tűnik a hatékonyságot úgy mérik a legtöbben, hogy igyekeznek, minél keményebb és izzasztóbb szituációkba hozni a jelölteket, melyeknek sokszor közvetlenül köze sincs ahhoz a területhez, amin a sikeres felvételi után a pályázó elhelyezkedik majd.

Keménység ide vagy oda, a megfelelő jelölt azonnali meglelése így sem garantált. A Leadership IQ friss felmérése szerint az először állást vállalók fele például 18 hónap után otthagyja a munkahelyét az Egyesült Államokban. Egy ilyen kudarc persze nemcsak a munkavállalón múlik, nem mindegy, hogy mennyire támogató a környezet, ahova be kell illeszkednie - éppen ezért a cégvezetők felelőssége is nagy, sokszor a megfelelő visszacsatolás hiánya vezet ugyanis szakításhoz.

A kemény állásinterjú pedig nem jelenti automatikusan azt, hogy a munka is maga lesz a szenvedés. Az új fajta módszerekkel kísérletező felvételiztetők sokszor inkább csak arra kíváncsiak, hogy viselkedik a pályázó nyomás alatt. Az ilyen nagyvállalatok nemcsak abban innovatívak, hogyan teszteljék leendő munkavállalóikat, hanem abban is, hogyan tartsák meg őket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG