5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németországban csak most kezdődnek az újabb koalíciós tárgyalások, Ausztriában már megalakult a koalíció, de a munkaerőpiac mindkét helyen érzékeny pont. A németeknél a határozatlan idejű szerződések megszüntetése és az egészségügy átalakítása van napirenden, az osztrákoknál a munkanélküli segély csökkentésével ösztönöznének munkára.
Utasra váró konflisok Bécsben (Stephansdom)

Németországban és Ausztriában egyaránt kiemelt fontosságú a koalíciós pártok számára a munkaerőpiac. A kereszténydemokrata CDU-nak eléggé nehéz ismét nagykoalícióra rábeszélnie a szocialista SPD-t, amelynek tagsága és több vezetője attól tart, hogy egy újabb kisebbségi szerep a népszerűségük további csökkenéséhez vezet.

A vasárnapi pártgyűlésen így eléggé csekély többséggel ment át a javaslat a nagykoalícióban való részvételről. Az SPD tárgyalási pozíciói most eléggé erősek.

A tárgyalások, alkuk folytatódnak, az SPD főleg az egészségügyben és a munkaerő-piacon kívánja követeléseit keresztülvinni az N-Tv.de cikke szerint. A német munkaerő-piacon nagyon alacsony ugyan a munkanélküliség, de a foglalkoztatottak 13 százaléka csak határozott idejű szerződéssel rendelkezik, ez ötmillió ember. Különösen a fiatalok között magas az arány.

Véglegesítenék a szerződéseket

Az SPD szeretné az indokolatlanul határozott időre kötött szerződések megszüntetését, ami sem a munkaadók képviselőinek, sem a kereszténydemokraták egy részének nem tetszik. Főleg, mivel jelentős költségekkel járna. De a CDU-ban is vannak olyanok, akik ezt támogatják.

A szép gazdasági növekedés, az államháztartás jó helyzete miatt a jobboldal eredetileg adócsökkentést szeretett volna elérni. A szocialisták költséges népjóléti törekvései miatt azonban ez várhatóan nem fog megvalósulni.

Globális adóverseny?

A munkaadókat képviselő BDI “nemzetközi adóversenyről” beszél, és szorgalmazza, hogy a világpiacon versenyző német cégek adóját csökkentsék. Ám várhatóan az is eredmény lesz, ha nem kell adót emelni. Az úgynevezett szolidaritási járulék, amit politikai okokból vezettek be a kilencvenes években, viszont valószínűleg négy év alatt fokozatosan el fog tűnni, ebben egyetértenek a leendő koalíció tagjai.

Kétszázezer magyar Németországban

Októberi adatok szerint 100 300 magyar állampolgár dolgozott Németországban, a kint élő magyarok 52 százaléka. Ehhez decemberben 11 600 munkát kereső és 5100 munkanélküli jött hozzá. Így az ott élő magyarok száma hivatalosan valamivel 200 ezer felett lehet. Egy év alatt 7551 fővel többen helyezkedtek el odakint, a munkanélküliek, munkakeresők száma viszont pár százzal csökkent.

Az egészségügyben azt SPD arra törekszik, hogy ne alakuljon ki kétsebességes, kétkategóriás egészségügyi rendszer. Például, hogy kiegyenlítsék a magánbiztosítók által finanszírozott egészségügyben és az állami társadalombiztosítási ellátásban dolgozó orvosok bére közötti szakadékot.

Adókból járulékkiegészítést

A privát biztosítású páciensek után az orvosok, fogorvosok jelenleg több pénzt kapnak, így ők könnyebben kapnak időpontot és magasabb színvonalú ellátásban részesülnek. Felmerült, hogy csökkentsék a magán-egészségügyi biztosítások díját az állami szintjére, de ez azzal járna, hogy sok rendelés bezárna a kieső bevételek miatt. Lehet, hogy végül a társadalombiztosítás ellátottjai utáni térítéseket fogják megemelni – adóbevételekből.

Kevesen dolgoznak Ausztriában?

Ausztriában már összeállt a jobboldali pártokat tömörítő koalíció, amely részben a külföldiek elleni retorikával tudott sok szavazatot szerezni. Ám az országban az is probléma, hogy az utóbbi hónapok javulása ellenére viszonylag magas a munkanélküliség. Így próbálnák ellesni Németországtól, hogyan javítsanak a helyzeten. Megoldásnak a segélyek csökkentését találták meg.

A Der Standard cikke szerint 2010-től 2016-ig nőtt a munkanélküliség az országban, 4,8 százalékról 6,0 százalékra. A Statista.com szerint novemberben 5,5 százalék volt, ám ez a nemzetközi szabvány. A helyi számítási mód szerint, ami az átképzés alatt levőket is ide sorolja, már 8,2 százalék volt munka nélkül.

Külföldi mindig akad

Az osztrákok azt kérdezik maguktól: a 2008-2009-es válság elhúzódó hatásáról van szó, vagy valami nem ösztönzi eléggé az osztrákokat a munkára? A Der Standard emlékeztet arra, hogy egyes területeken, mint az idegenforgalom, nagyon nehéz munkaerőt találni. A hiányszakmák listája meglehetősen hosszú. Ha viszont külföldieket is alkalmaznak, pár hónap alatt minden állást be szoktak tölteni.

A jobboldali koalíció úgy akarja az inaktívak számát csökkenteni, hogy idővel csökkenő munkanélküli segélyt vezetne be. Ausztria eddig nagyon nagyvonalú volt a hosszabb ideig állás nélkül levők segélyezésében. (Ugyanakkor a munkanélkülivé válás utáni első időkben alacsonyabb segélyt fizetnek, mint más országok.)

Degresszív lenne a segély

A munkanélküli segély tehát degresszív lenne, azaz időben csökkenő, ami a remények szerint nagyobb ösztönzést jelent a munkavállaláshoz. Egy bizonyos idő eltelte után pedig már csak minimális segély (Mindestsicherung) járna, aminek azonban az is feltétele, hogy az illetőnek már ne legyen egy minimális, 4200 eurós összeg feletti felélhető vagyona sem. (Nem mellesleg ezt a minimumsegélyt is korlátozni szeretnék, főleg a külföldiekre való tekintettel, de nagysága egyelőre tartományi hatáskörben van.)

Ingázók, figyelem

Változhat a “Wegzeit”, a munkába járáshoz szükséges utazási idő szabályozása is, a munkavállalóktól elvárható időt másfélről két órára emelnék. Ez nem a munkaidő része, de egyes ágazatokban előfordul, hogy térítés jár utána, szerződéstől, kollektív szerződéstől függ. Ez a magyar ingázók számára is fontos lehet. A Der Standard szerint azonban a részletek kidolgozása még várat magára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG