1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy kormányelőterjesztésből kiderül, hogy a bérkompenzáció eddig kidolgozott rendszere rossz ösztönzőket tartalmaz, így annak megváltoztatására készül a kabinet. Máshogy költenék el a munkavállalók közvetlen támogatására félretett 21 milliárdot.

Az adójóváírás kivezetésével kompenzáció nélkül 790 ezer ember járna rosszul, azért a kormány 130 milliárdot különített el arra a célra, hogy az érintettek nettó bére az adócsökkentés ellenére ne csökkenjen a tavalyi szint alá.

Rossz ösztönzőket tartalmaz a rendszer

A kompenzációt a kormány eredetileg két csatornán keresztül tervezte megvalósítani, a támogatások egy része ment volna a munkaadóknak, 21 milliárd pedig a többi a munkavállalóknak. Matolcsy György gazdasági miniszter is arról beszélt korábban, hogy a kompenzációt a kormányzat két lépcsőben folytatná le, így azok is kapnának "kárpótlást", akik a "kompenzáció játékszabályain" kívül esnek.

A bérkompenzáció első lépcsője, hogy az állam a béremelés 5% fölötti részét ellentételezi a szociális hozzájárulási adóhoz adott kedvezményekkel - tulajdonképpen azok a munkaadók, akik végrehajtják az "elvárt béremelést", adókedvezményben részesülnek. Ezen felül 21 milliárd jutott volna közvetlenül azoknak, akik így sem kapnak béremelést.

Csakhogy az élet úgy tűnik felülírja a korábbi elképzeléseket, a kétlépcsős rendszer ugyanis nem motiválta eléggé a munkaadókat. Jól mutatja ezt a helyzetet a Metro kereskedelmi lánc esete, mely az adókedvezmény ellenére sem akarta magára vállalni az elvárt béremelés terhét.

A 21 milliárdos keretet nem a munkavállalók kapják

Az Index birtokába jutott kormányelőterjesztés ennek beismerése, a dokumentum szerint a kompenzációs rendszer rossz ösztönzőket tartalmaz. A kormány ezért annak megváltoztatására készül, a közvetlen támogatásra félretett 21 milliárdot is a cégeken keresztül csatornázná be, hogy még többen váljanak érdekeltté a bérek kompenzálásában.

Az előterjesztés lényege, hogy azokat a cégeket támogassák, akik a minimálisan elvárt (vagyis 5%-os) béremelést sem tudják megadni dolgozóiknak.

A dokumentum szerint „azok a foglalkoztatók, akiknek az objektív gazdálkodási feltételek miatt a béremelésből az 5 százalékos saját rész teljesítése is megoldhatatlan feladatot jelent, illetve annak csak elbocsátásokkal tudnának eleget tenni”,  3 százalékpontos támogatást kaphatnak, így nekik saját zsebből csak egy 2 százalékos, az inflációnál kisebb emelést kell kifizetniük. Ez az előterjesztők szerint „a munkavállalói kompenzációnál nagyobb foglalkoztatotti kör béremelését tudná elősegíteni”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG