BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. október 9. 11:58

Janusz Lewandowski szerint több milliárd euróra lenne szüksége az Erasmusnak, miközben a 2013-ig tartó hat éves időszakra mindössze 3,1 milliárd volt a program költségvetése. Más EU-s kezdeményezések is forráshiánnyal küzdenek.

Mi lesz az Erasmus-al?

Több milliárd euró pótlólagos forrást kell találni az Erasmus európai oktatásfinanszírozási programra, ezért az Európai Bizottság október 23-án költségvetés-átcsoportosítási javaslatot terjeszt elő - erősítette meg szóvivője útján Janusz Lewandowski költségvetési EU-biztos.

Az EU-biztos szerint az európai média ugyan csődközeli állapotról cikkezett az Erasmus esetében, és a legkülönbözőbb összegű hiányra vonatkozó becsléseket tett közzé, valójában a számításokkal még nem végeztek, és egyelőre csak annyi állapítható meg, hogy összességében több milliárd euróra lesz szükség. A 2007 és 2013 közötti időszakra az Erasmus költségvetés a program magyarországi szervezője, a Tempus Közalapítvány honlapja szerint mindössze 3,1 milliárd euró.

Az idén 25 éves Erasmus program a felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak és oktatóknak kínál európai tanulmányi ösztöndíjakat (vagy legalább tandíjmentességet) és szakmai gyakorlatokat az EU-tagállamokba, Norvégiába, Izlandra, Liechtensteinbe, Törökországba és Horvátországba. A programban eddig majdnem 3 millióan vettek részt.

Az Erasmus esetében a diákok 70 százaléka megkapta az idei pénzét. A fennmaradó 30 százalék jelentős részét a forrás elapadása nem érinti, mert számos nemzeti ügynökségnek, amelyek az ösztöndíjakat tényleges kiosztják, még van elég pénze - közölte Lewandowski.

Másnak sincs már pénze

Lewandowski felhívta a figyelmet arra, hogy bár a sajtóban az elmúlt napokban leginkább az Erasmus program alulfinanszírozottságáról cikkeztek, a kutatási programoknak, a szociális alapnak, a regionális fejlesztési alapnak, a humanitárius segélyalapnak és az élelmiszersegély-alapnak is több támogatásra lenne szüksége.

"Tájékoztattuk az Európai Parlamentet és a (tagállami kormányokat képviselő) tanácsot arról, hogy egy tucat program már felhasználta az egész évre szánt forrás 95-100 százalékát" - olvasható a nyilatkozatban.

A biztos megjegyezte, hogy a forráshiány senkit nem érhet meglepetésként, hiszen 2011 végén hasonló helyzet állt elő. Akkor 5 milliárd euróval már előre meg kellett csonkítani a 2012-es költségvetés kiadási oldalát.

"A 2012-es költségvetés elfogadásának éjszakáján tartott sajtótájékoztatómon világosan figyelmeztettem a tanácsot és az Európai Parlamentet, hogy a 2012-re megállapított kiadási összeg nem lesz elég az igények fedezésére" - hangsúlyozta Janusz Lewandowski.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
Friss
hírlevél