1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A munkáltatók többsége 100 ezer forint feletti nettó fizetést ad a fiatal pályakezdőknek. A szerencsések azonban akár 350 ezret is hazavihetnek a hó végén. Igaz, ehhez önállónak és rugalmasnak kell lennie a jelentkezőnek.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Tízből kilenc vállalat alkalmaz pályakezdőt

A cégek 92 százaléka vesz fel rendszeresen frissdiplomás pályakezdőt - derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) felméréséből. A kutatásba 26, főként kereskedelmi és vendéglátóipari vállalatot vontak be. (A társaságok listája lejjebb a keretes részben.)

A megkérdezettek körében két vállalat kivételével minden cég foglalkoztat frissdiplomás pályakezdőt. Több mint harmaduk (37%) tíznél több pályakezdőt vesz fel évente, míg 29 százalékuk 6-10 frissen végzett fiatalt alkalmaz. Átlagosan 4-5 frissdiplomást vesz fel a cégek 17 százaléka, de 13 százalékuk  2-3 frissen végzett munkavállalót alkalmaz évente.

A többség a végzettsége szerint dolgozik

A megkérdezett vállalatok több mint 90 százalékánál a diplomás pályakezdő fiatalok a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. A megkérdezett cégek csaknem háromnegyede szerint az új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 8 százalék ezt elengedhetetlennek is tartja.

Ezeket várják el a cégek

A cégeknek továbbra is fontos, hanem a legfontosabb, hogy a pályakezdő beszéljen valamilyen nyelvet. Azt is jó néven veszik, ha a jelentkező nem ijed meg a saját árnyékától. A cégek a következő öt adottságot tartották a legfontosabbnak:

- nyelvismeret
- jó kommunikációs készség
- határozottság, önállóság
- pozitív kisugárzás
- rugalmasság.

Átlagosan 100 ezer forint felett fizetnek

A frissdiplomások többsége 100-150 ezer forint nettó kezdőbérre számíthat a kereskedelmi és vendéglátóiparban. A kutatásban részt vevő vállalatok többsége, 61 százaléka fizet ennyit. Minden ötödik fiatal ennél többet, átlagosan 150-200 ezer forintot kap. Százból nyolcan azonban akár 200 ezer felett is kaphatnak. A legszerencsésebbek 300 ezer forint felett is hazavihetnek havonta. Ugyanakkor a pályakezdők csaknem tizede még százezret sem keres meg.

Kell a gyakorlat

A kutatásban részt vevő vállalatok Accor-Pannonia Hotels Zrt., ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., Alma Mater Tanétterem Kft., Amathus Hotels (Ciprus), Aquaworld Zrt., Boscolo Hotels Hungary Kft., Bron-Y-Aur Oktatásszervező Központ/Edu Travel, CCUSA Hungary Kft., Corinthia Hotel Budapest, Decathlon, Dispomedicor Zrt., EU-Diákok Iskolaszövetkezet, Európa Rendezvényiroda Kft., ExxonMobil, Generali-Providencia Biztosító Zrt., Gundel Kft., InterContinental Budapest, Invia.hu, Marriott Hotel, Mamaison Hotel & Residences Budapest, Mellow Mood Hotels, Morton's Légi Utazási Iroda Kft., NCSSZI-Fiatalok Lendületben Programiroda, NUR Neckermann Utazási Szolgáltató Kft., Salzgitter Mannesmann Kft., Shortcut Communications

A szakmai gyakorlatot kifejezetten támogatták a megkérdezett munkaadók: két kivétellel minden cég pozitívan nyilatkozott erről a képzési formáról. Visszajelzéseik szerint a pályakezdő fiatalok és a vállalatok számára egyaránt előnnyel jár a gyakorlati képzés. A válaszadók szerint a gyakorlat során a hallgatók felkészülnek a munka világára, megismerkednek a munkahelyi viszonyokkal, a vállalati kultúrával, valamint szakmai tapasztalatszerzésre is lehetőséget ad a gyakorlati képzés.

Ahogy a Privátbankár már korábban megírta, a vállalatok szerint az egyetemek nem készítik fel a fiatalokat a munka világára. Ráadásul valamivel magasabb fizetést remélnek, mint a most válaszoló cégek fizetnek. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG