3p
Még tavaly decemberben indult el a nyugdíjasok munkavállalása szövetkezeteken keresztül, az ötletet már akkor is komoly lelkesedés fogadta. A Privátbankár.hu megkeresett több nyugdíjas-szövetkezetet is, most kiderül, hogy vált be a cégeknek az idősebb generáció foglalkoztatása.

A cikk megszületéséhez a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezetet, a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet és a Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet kérdeztük meg.

Aktív nyugdíjasok, hányan vagytok?

A szövetkezetek válaszaiból az derül ki, hogy a nyugdíjasokat igen is érdekli a munkavállalás, a Szomszédok tagsága már közel 3500 főnél jár, míg a Harmadik Kornak 1000-nél több tagja van, de a NYUSZ is dinamikusan bővülő tagságról számolt be.

Ugyan a szövetkezetek tagsága már egész jelentős, a folyamat még csak most kezd igazán beindulni, jellemzően a tagok kevesebb, mint fele végez aktív munkát, de a szövetkezetek arra számítanak, hogy a közeljövőben ugrásszerűen megnőhet ez a szám, ahogy egyre több cég fedezi fel ezt a lehetőséget.

Hol találkozhatunk nyugdíjas dolgozókkal?

Szinte bárhol. Alapvetően az irodai, kiskereskedelmi, portás, személy- és vagyonőri, betanított munkák, konyhai kisegítés a jellemzőek, de olyan magasan kvalifikált és szakképzettséget igénylő munkakörbe is közvetítettek már ki munkavállalót, mint amilyen az építész, a könyvelő, a műszaki ellenőr, az elektroműszerész, és az élelmiszermérnök.

Mit szólnak a cégek?

A szövetkezetek válaszából kiderült, hogy összesen több mint 230 céget érdekelt eddig a szépkorúak foglalkoztatása, és alapvetően hosszú távra terveznek velük: döntő többségben határozatlan idejű szerződéseket kötnek.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan tudnak beilleszkedni a nyugdíjasok a fiatalabb kollégák közé, ám emiatt egyáltalán nem kell aggódni, a partnercégek kiemelkedően elégedettek a kiközvetített szövetkezeti munkavállalókkal. A nyugdíjasoknak egyébként az egészen fiatalos légkör sem jelent problémát – Erzsike néni 64 évesen például egy startupnál adminisztrátor.

Meglepően jól keresnek

Mint mindenhol, a nyugdíjasok munkavállalásánál is Pesten jobbak a fizetések. A minimálbér és a garantált bérminimum itt is kötelező, de jellemzően ennél jobb fizetést tesznek zsebre a nyugdíjasok

Az egyszerű betanított munkák órabére nettó 700 Ft-tól kezdődik, az átlagos órabér nettó 800-900 Ft, de komolyabb szakmai munkákért nettó 1500-2000 Ft-os órabért is kifizetnek (pl. élelmiszermérnök, bérszámfejtő). Vannak kiugró esetek is, egy volt főkönyvelőnek szakterületén bruttó 3000 forintos órabért fizettek, de más, szintén piacképes, tapasztalt szakmákért is adtak 400-500 ezer forintot havonta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG