TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Még tavaly decemberben indult el a nyugdíjasok munkavállalása szövetkezeteken keresztül, az ötletet már akkor is komoly lelkesedés fogadta. A Privátbankár.hu megkeresett több nyugdíjas-szövetkezetet is, most kiderül, hogy vált be a cégeknek az idősebb generáció foglalkoztatása.

A cikk megszületéséhez a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezetet, a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet és a Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet kérdeztük meg.

Aktív nyugdíjasok, hányan vagytok?

A szövetkezetek válaszaiból az derül ki, hogy a nyugdíjasokat igen is érdekli a munkavállalás, a Szomszédok tagsága már közel 3500 főnél jár, míg a Harmadik Kornak 1000-nél több tagja van, de a NYUSZ is dinamikusan bővülő tagságról számolt be.

Ugyan a szövetkezetek tagsága már egész jelentős, a folyamat még csak most kezd igazán beindulni, jellemzően a tagok kevesebb, mint fele végez aktív munkát, de a szövetkezetek arra számítanak, hogy a közeljövőben ugrásszerűen megnőhet ez a szám, ahogy egyre több cég fedezi fel ezt a lehetőséget.

Hol találkozhatunk nyugdíjas dolgozókkal?

Szinte bárhol. Alapvetően az irodai, kiskereskedelmi, portás, személy- és vagyonőri, betanított munkák, konyhai kisegítés a jellemzőek, de olyan magasan kvalifikált és szakképzettséget igénylő munkakörbe is közvetítettek már ki munkavállalót, mint amilyen az építész, a könyvelő, a műszaki ellenőr, az elektroműszerész, és az élelmiszermérnök.

Mit szólnak a cégek?

A szövetkezetek válaszából kiderült, hogy összesen több mint 230 céget érdekelt eddig a szépkorúak foglalkoztatása, és alapvetően hosszú távra terveznek velük: döntő többségben határozatlan idejű szerződéseket kötnek.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan tudnak beilleszkedni a nyugdíjasok a fiatalabb kollégák közé, ám emiatt egyáltalán nem kell aggódni, a partnercégek kiemelkedően elégedettek a kiközvetített szövetkezeti munkavállalókkal. A nyugdíjasoknak egyébként az egészen fiatalos légkör sem jelent problémát – Erzsike néni 64 évesen például egy startupnál adminisztrátor.

Meglepően jól keresnek

Mint mindenhol, a nyugdíjasok munkavállalásánál is Pesten jobbak a fizetések. A minimálbér és a garantált bérminimum itt is kötelező, de jellemzően ennél jobb fizetést tesznek zsebre a nyugdíjasok

Az egyszerű betanított munkák órabére nettó 700 Ft-tól kezdődik, az átlagos órabér nettó 800-900 Ft, de komolyabb szakmai munkákért nettó 1500-2000 Ft-os órabért is kifizetnek (pl. élelmiszermérnök, bérszámfejtő). Vannak kiugró esetek is, egy volt főkönyvelőnek szakterületén bruttó 3000 forintos órabért fizettek, de más, szintén piacképes, tapasztalt szakmákért is adtak 400-500 ezer forintot havonta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél