1p
Megállapodás nélkül zárult a bértárgyalás a Metro Kereskedelmi Kft. és a szakszervezet között, a cég egyértelműen elzárkózik az elvárt béremelésről szóló kormányrendeletben foglaltak teljesítésétől - közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) csütörtökön.

A munkavállalói érdekképviselet közlése szerint megkezdik a tájékozódást a dolgozók körében: felmérik egy esetleges sztrájk támogatottságát, továbbá tájékoztatják a munkavállalók kilátástalan helyzetéről a cég vezérigazgatóját és a németországi anyavállalatot.
Amennyiben a leendő sztrájknak elegendő támogatottsága lesz a dolgozók részéről, haladéktalanul megalakítják sztrájkbizottságot - írja közleményében a KASZ.

Metro áruház Győrben

A szakszervezet közölte, hogy a munkaadó egyértelműen elzárkózik az elvárt béremelésről szóló kormányrendeletben foglaltak teljesítésétől, ami azt jelenti, hogy a Metro munkavállalói 2012-ben nem kapják meg a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges bérkompenzációt.

A munkavállalói érdekképviselet hangsúlyozza: a Metro-dolgozók 80 százalékának több mint 10 ezer forinttal volt kevesebb a januári nettó bére, mint tavaly. A vállalat annak ellenére sem hajlandó megadni a rendeletben szabályozott elvárt béremelést a munkavállalóknak, hogy a kormány a versenyszféra munkáltatóinak is lehetővé teszi az elvárt béremeléshez nyújtott állami kompenzáció igénybevételét.

A KASZ számára érthetetlen a szakszervezet azon javaslatának visszautasítása, amely arra vonatkozóan tartalmazott elképzeléseket, hogy mi módon lehetne kompenzálni a munkavállalók bérét - írja közleményében a szakszervezet.

Miért kompenzálna bárkit is a Metro?

Ugyanakkor a múlt heti bejelentések után nem tűnik illogikusnak, hogy a Metro nem állt kötélnek. Matolcsy György ugyanis arról beszélt, hogy aki nem kap kompenzációt, azt a kormány majd egyénileg kárpótolja. Nagy kérdés, hogy miként, erről egyelőre semmit nem tudni. A Metro stratégiája valószínűleg az egy ilyen bejelentés után, hogy  megvárja, mit lép a kormány. Ha ugyanis az adófizetők finanszírozzák majd a bérkompenzációt, akkor minek nyúlna a zsebébe a kereskedelmi óriás?
A Metrót valószínűleg nem érinti sem az uniós pályázatokról való kizárás, sem pedig az állami tenderekről való kizárás - ettől esnek el ugyanis azok, akik nem hajtják végre a kormány által "elvárt béremelésre" keresztelt kompenzációt.

A bérkompenzációra azért van szükség, mert az adójóváírás kivezetésével a nettó bérek olyan mértékben csökkennek, amit az egykulcsos adó önmagában nem kompenzál. A 16%-os szja bevezetése az adózok túlnyomó többségénél 1 százalékpontos adócsökkentés jelentett, de csak papíron, a rendszer további "egyszerűsítése" (az adójóváírás idei kivezetése, majd a szuperbruttó tervezett megszüntetése) miatt ugyanis a nettó bérek csökkentek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG