<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Megállapodás nélkül zárult a bértárgyalás a Metro Kereskedelmi Kft. és a szakszervezet között, a cég egyértelműen elzárkózik az elvárt béremelésről szóló kormányrendeletben foglaltak teljesítésétől - közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) csütörtökön.

A munkavállalói érdekképviselet közlése szerint megkezdik a tájékozódást a dolgozók körében: felmérik egy esetleges sztrájk támogatottságát, továbbá tájékoztatják a munkavállalók kilátástalan helyzetéről a cég vezérigazgatóját és a németországi anyavállalatot.
Amennyiben a leendő sztrájknak elegendő támogatottsága lesz a dolgozók részéről, haladéktalanul megalakítják sztrájkbizottságot - írja közleményében a KASZ.

Metro áruház Győrben

A szakszervezet közölte, hogy a munkaadó egyértelműen elzárkózik az elvárt béremelésről szóló kormányrendeletben foglaltak teljesítésétől, ami azt jelenti, hogy a Metro munkavállalói 2012-ben nem kapják meg a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges bérkompenzációt.

A munkavállalói érdekképviselet hangsúlyozza: a Metro-dolgozók 80 százalékának több mint 10 ezer forinttal volt kevesebb a januári nettó bére, mint tavaly. A vállalat annak ellenére sem hajlandó megadni a rendeletben szabályozott elvárt béremelést a munkavállalóknak, hogy a kormány a versenyszféra munkáltatóinak is lehetővé teszi az elvárt béremeléshez nyújtott állami kompenzáció igénybevételét.

A KASZ számára érthetetlen a szakszervezet azon javaslatának visszautasítása, amely arra vonatkozóan tartalmazott elképzeléseket, hogy mi módon lehetne kompenzálni a munkavállalók bérét - írja közleményében a szakszervezet.

Miért kompenzálna bárkit is a Metro?

Ugyanakkor a múlt heti bejelentések után nem tűnik illogikusnak, hogy a Metro nem állt kötélnek. Matolcsy György ugyanis arról beszélt, hogy aki nem kap kompenzációt, azt a kormány majd egyénileg kárpótolja. Nagy kérdés, hogy miként, erről egyelőre semmit nem tudni. A Metro stratégiája valószínűleg az egy ilyen bejelentés után, hogy  megvárja, mit lép a kormány. Ha ugyanis az adófizetők finanszírozzák majd a bérkompenzációt, akkor minek nyúlna a zsebébe a kereskedelmi óriás?
A Metrót valószínűleg nem érinti sem az uniós pályázatokról való kizárás, sem pedig az állami tenderekről való kizárás - ettől esnek el ugyanis azok, akik nem hajtják végre a kormány által "elvárt béremelésre" keresztelt kompenzációt.

A bérkompenzációra azért van szükség, mert az adójóváírás kivezetésével a nettó bérek olyan mértékben csökkennek, amit az egykulcsos adó önmagában nem kompenzál. A 16%-os szja bevezetése az adózok túlnyomó többségénél 1 százalékpontos adócsökkentés jelentett, de csak papíron, a rendszer további "egyszerűsítése" (az adójóváírás idei kivezetése, majd a szuperbruttó tervezett megszüntetése) miatt ugyanis a nettó bérek csökkentek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG