<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Évek óta 33,5 százalék a vezető beosztású nők aránya a cégekben, és ez az arány az elmúlt években csak minimálisan változott, áll a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató nemzetközi nőnapi elemezésében. A Bisnode a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők és cégtulajdonosok nemét vizsgálta öt év távlatában.

2008 márciusában a nők aránya a cégvezetésben csak kicsivel volt kevesebb, mint 33 százalék, és mára csupán fél százalékpontot nőtt, így elmondható, hogy a férfiak dominanciája az évek során a bejegyzett vezetők körében nem változott - derül ki a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl céginformációs szolgáltató nőnapi elemzéséből.

A nők munkaerő-piaci hátrányának hátteréről korábbi cikkünkben olvashat.

Jobb a helyzet a női cégtulajdonosok körében, ugyanis itt a nők aránya eléri a 39 százalékot. Ez a szám sem sokat módosult azonban az elmúlt évek során, ugyanis 5 évvel ezelőtt is 39-61 százalék volt a nők és férfiak aránya a cégtulajdonosok között.

A nagyobb cégeknél kedvesebb a női vezető

Meglepő, hogy minél inkább nő egy cég mérete, annál kisebb arányban vesznek részt a nők a vezetésben, ráadásul nem is kismértékben csökken szerepük a cégmérettel fordított arányban, áll a Bisnode csoport elemzésében. Míg az alkalmazott nélküli (vagy ismeretlen létszámú) cégek esetén 34,1 százalék a női vezetők aránya, addig  a 20 fő feletti cégek esetén már kevesebb mint 22 százalék. Érdekes, hogy a 250 fő feletti cégek esetében nagyobb a női vezetők aránya, mint a 20 és 250 fő között foglalkoztató vállalatoknál. A nők száma a felsővezetésben jellemzően egész Európában alulreprezentált annak ellenére, hogy Európában az egyetemi diplomások 60 százaléka nő.

A cégtulajdonosok körében is jelentős csökkenés észlelhető a cégmérettel fordított arányosan. Addig ugyanis, amíg a kis vállalatok körében majdnem 40 százalék a női tulajdonosok aránya, addig a 10 fő feletti cégek esetén ez az érték csak 30 százalék körül van.

Az Európai Bizottság fellép az üvegplafon ellen

A női vezetők számának növelésével kapcsolatos legújabb intézkedés, hogy az Európai Bizottság 2012. november 14-én elfogadott jogszabálya szerint 2020-ra a tőzsdén jegyzett cégek vezetői körében (kivéve az ügyvezetői pozíciót) a 40 százalékot el kell érnie a nők arányának.  

A testület megállapította, hogy a Budapesti Értéktőzsde BUX indexében szereplő cégek felügyelő bizottságaiban 5,3 százalék részesedésük, ami elmarad az unió egészének 13,7 százalékos átlagától. Ráadásul  - a 2012 novemberi adatok alapján - a felügyelő bizottsági elnökök és a vezérigazgatók között egyetlen nő sincs hazánkban - írja az elemzés.  

Ezek alapján jól látható, hogy a férfiak vezetői szerepekben igencsak felülreprezentáltak. Valószínűsíthető, hogy a jövőben a nők szerepe nőni fog, bár az elmúlt 5 év csak lassú növekedést vetít előre.

Budapesten van a legtöbb női top-manager

Megyék szerinti bontásban a fővárosi cégeknél a legmagasabb a női vezetők aránya, mely közel 33,5 százalék. Vas megyében van a legkevesebb cégbíróságon jegyzett női top-manager, ugyanis itt kevesebb mint 29,5 százalékuk van magas pozícióban.

A női tulajdonosok aránya eltérő képet fest a női vezetők arányához képest. A legtöbb női cégtulajdonoson ugyanis Hajdú-Bihar megyében van (40,3 százalék),  a legkevesebb pedig Győr-Moson-Sopron megyében (37,9 százalék). A fővárosban az átlagnál kisebb a női cégtulajdonosok száma, valószínűleg itt a magasabb foglalkoztatás miatt többen az alkalmazotti létet választották.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG