1p
Még szeptemberben kifizetik az életpályamodell bevezetésével járó bértömegemelés 60%-át a tanároknak. Balog Zoltán szerint jó szívvel teszik mindezt, mert a tanárok megérdemlik. A miniszter szerint, aki tanárnak megy, annak nem lesznek megélhetési gondjai.
Balog Zoltán neveléstörténetileg bejelent



Hoffmann Rózsa köznevelésügyi államtitkár szerint "neveléstörténeti bejelentés" hangzott el Tatabányán, ahol Balog Zoltán, emberi erőforrás-miniszter bejelentette a pedagógus életpálya-modell szeptemberi rajtját. A legutóbbi kormányülésen változtattak az eredeti koncepción, ami azt jelenti, hogy a 2017-ig több lépcsőben bevezetni tervezett béremelés 60 százalékát már ősszel megkapják majd a pedagógusok. Ez azt jelenti, hogy október elején több 150 ezer pedagógus átlag 34 százalékkal több fizetést vihet majd haza. 2017-ig ezután minden szeptemberben minimum 5, de átlagosan 10 százalékkal emelik majd a tanárok bruttó fizetését.

12 év után: 131 ezer nettó
Egy főiskolai diplomával rendelkező 10 éve a pályán lévő általános iskolai tanár fizetése pótlékokkal együtt eddig nem érte el a bruttó 150 ezer forintot, szeptembertől az ő bérük például 197 052 forintra emelkedik. Egy Salgótarjánban, egyetemi végzettséggel 36 éve tanító tanár alapbére most pótlékokkal együtt valamivel több mint 230 ezer forint, szeptembertől az alapbérük bruttó 295 ezer forint lesz - ismertetett konkrét példákat is a miniszter.

A tájékoztatón bemutatott konkrét példákból az derül ki, hogy a minimum 24 éve a pályán lévő tanárok nagy bruttó béremelkedést realizálhatnak majd szeptembertől. A 12 éve a pályán lévő tanárok alapilletménye szeptembertől nagyjából bruttó 200 ezer forint lesz, ami azt jelenti, hogy a családi adókedvezmény nélkül ez nettó 131 000 forintot jelent (egy gyerek mellett már 10 ezerrel több a fizetés például). Egy 21 éve a pályán lévő pedagógusnál a bruttó szeptembertől átlag 240-250 ezer forint lesz, a gyerekek után járó adókedvezmény nélkül ez 160 ezer forintot jelent nettó fizetésként, ami már meghaladja a nemzetgazdasági átlagkeresetet, de még mindig nem éri el a szellemi dolgozók átlagjövedelmét.


Megélhetési gondok nélkül a katedra felé

Maradnak-e a pályán a fiatal tanárok?

A frissen végzett pedagógusok körében az utolsó jelentős béremelés csak néhány évig csökkentette a pályaelhagyás valószínűségét, az idősebb tanárok viszont 2002 szeptembere után kisebb valószínűséggel fordítottak hátat az osztályteremnek - derül ki egy frissen megjelent tanulmányból. A más állásban elhelyezkedő tanárok harmada olyan foglalkozást talált, amelyhez nem kell diploma. Tovább >>>

Balog Zoltán bejelentette, mindent megtesznek, hogy vonzóvá tegyék a pedagógus életpályát a fiatalok számára. A Klebelsberg-ösztöndíj a hiányszakmát választóknak például havi 75 ezres apanázst biztosít, a miniszter szerint aki ezt választja, annak "nem lesznek megélhetési gondjai". A béremelést jelentő életpályamodellt is úgy dolgozták ki, hogy annak az elején legyenek "nagy ugrások". A miniszter által bemutatott számok után néztük, ha megnézzük, hogy hogyan változnak szeptembertől a nettó keresetek, akkor inkább azt látni, hogy a régebben a pályán lévő tanárok fognak nagyon jól járni (ők adják a pedagógustársadalom többségét is).

Nemcsak a megszerzett végzettség és a szolgálati idő számít majd a bérmegállapításnál - erről már Hoffmann Rózsa beszélt a tájékoztatón.



A minősítésbe beleszól a kormányhivatal is

A pedagógustársadalmat majd 4 kategóriába sorolják, a minősítés hasonló lesz ahhoz, ahogy most az egyetemeken folynak az oktatói minősítések, kinevezések, a legfelső kategória például a kutatótanár lesz (előtte pedig: tanár 1, tanár 2 és mestertanár kategória lesz). A minősítésnél ügyeltek arra, hogy abban a "szubjektív elemek számát leszorítsák", Hoffmann szerint ezért találták ki, hogy egy 3 tagú minősítő bizottság fogja ezeket kategóriába sorolásokat elvégezni. A három tagból egy az iskolaigazgató lesz, a másik két tagból egyet a kormányhivatal delegál, egyet a nevelő egyetem. A tanároknak majd két kötelező minősítésen kell átesniük, további kettő önkéntes lesz. Ez a rendszer szeptemberben elrajtol az életpályamodellel egy időben.

Működési hitelből fizetésemelés: bűn

A miniszter szerint a rendszer eddig igazságtalan volt, sokszor előfordult, hogy az önkormányzatok által adott plusz juttatások tették a tanárok bérének több mint 50 százalékát. Így nagy különbségek voltak a tanári fizetések között, attól függően, hogy melyik önkormányzat volt a fenntartó. Balog szerint azonban ezeket a fizetésemeléseket és plusz pótlékokat sokszor működési hitelekből finanszírozták az eladósodott önkormányzatok, ami "bűn volt, de sokszor rá voltak erre kényszerülve" - mondta Balog, példaként Salgótarjánt említve. A tárcavezető kiemelte, most az alapilletményt emelik, az önkormányzatok pedig továbbra is dönthetnek úgy, hogy a pedagógusoknak plusz juttatásokat adnak (ez azonban nem valószínű, az állam épp azért vette át az önkormányzatok nagy részétől az iskolákat, mert az túl nagy terhet jelentett számukra). Nagyjából 1400 tanárt érint az életpályamodell bevezetése hátrányosan, ők eddig "aránytalanul" magas fizetést vittek haza, Balog szerint volt olyan, hátrányos kistérségben dolgozó tanár, aki egy helyettes államtitkár fizetését vitte haza eddig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG