<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még szeptemberben kifizetik az életpályamodell bevezetésével járó bértömegemelés 60%-át a tanároknak. Balog Zoltán szerint jó szívvel teszik mindezt, mert a tanárok megérdemlik. A miniszter szerint, aki tanárnak megy, annak nem lesznek megélhetési gondjai.
Balog Zoltán neveléstörténetileg bejelentHoffmann Rózsa köznevelésügyi államtitkár szerint "neveléstörténeti bejelentés" hangzott el Tatabányán, ahol Balog Zoltán, emberi erőforrás-miniszter bejelentette a pedagógus életpálya-modell szeptemberi rajtját. A legutóbbi kormányülésen változtattak az eredeti koncepción, ami azt jelenti, hogy a 2017-ig több lépcsőben bevezetni tervezett béremelés 60 százalékát már ősszel megkapják majd a pedagógusok. Ez azt jelenti, hogy október elején több 150 ezer pedagógus átlag 34 százalékkal több fizetést vihet majd haza. 2017-ig ezután minden szeptemberben minimum 5, de átlagosan 10 százalékkal emelik majd a tanárok bruttó fizetését.

12 év után: 131 ezer nettó
Egy főiskolai diplomával rendelkező 10 éve a pályán lévő általános iskolai tanár fizetése pótlékokkal együtt eddig nem érte el a bruttó 150 ezer forintot, szeptembertől az ő bérük például 197 052 forintra emelkedik. Egy Salgótarjánban, egyetemi végzettséggel 36 éve tanító tanár alapbére most pótlékokkal együtt valamivel több mint 230 ezer forint, szeptembertől az alapbérük bruttó 295 ezer forint lesz - ismertetett konkrét példákat is a miniszter.

A tájékoztatón bemutatott konkrét példákból az derül ki, hogy a minimum 24 éve a pályán lévő tanárok nagy bruttó béremelkedést realizálhatnak majd szeptembertől. A 12 éve a pályán lévő tanárok alapilletménye szeptembertől nagyjából bruttó 200 ezer forint lesz, ami azt jelenti, hogy a családi adókedvezmény nélkül ez nettó 131 000 forintot jelent (egy gyerek mellett már 10 ezerrel több a fizetés például). Egy 21 éve a pályán lévő pedagógusnál a bruttó szeptembertől átlag 240-250 ezer forint lesz, a gyerekek után járó adókedvezmény nélkül ez 160 ezer forintot jelent nettó fizetésként, ami már meghaladja a nemzetgazdasági átlagkeresetet, de még mindig nem éri el a szellemi dolgozók átlagjövedelmét.


Megélhetési gondok nélkül a katedra felé

Maradnak-e a pályán a fiatal tanárok?

A frissen végzett pedagógusok körében az utolsó jelentős béremelés csak néhány évig csökkentette a pályaelhagyás valószínűségét, az idősebb tanárok viszont 2002 szeptembere után kisebb valószínűséggel fordítottak hátat az osztályteremnek - derül ki egy frissen megjelent tanulmányból. A más állásban elhelyezkedő tanárok harmada olyan foglalkozást talált, amelyhez nem kell diploma. Tovább >>>

Balog Zoltán bejelentette, mindent megtesznek, hogy vonzóvá tegyék a pedagógus életpályát a fiatalok számára. A Klebelsberg-ösztöndíj a hiányszakmát választóknak például havi 75 ezres apanázst biztosít, a miniszter szerint aki ezt választja, annak "nem lesznek megélhetési gondjai". A béremelést jelentő életpályamodellt is úgy dolgozták ki, hogy annak az elején legyenek "nagy ugrások". A miniszter által bemutatott számok után néztük, ha megnézzük, hogy hogyan változnak szeptembertől a nettó keresetek, akkor inkább azt látni, hogy a régebben a pályán lévő tanárok fognak nagyon jól járni (ők adják a pedagógustársadalom többségét is).

Nemcsak a megszerzett végzettség és a szolgálati idő számít majd a bérmegállapításnál - erről már Hoffmann Rózsa beszélt a tájékoztatón.A minősítésbe beleszól a kormányhivatal is

A pedagógustársadalmat majd 4 kategóriába sorolják, a minősítés hasonló lesz ahhoz, ahogy most az egyetemeken folynak az oktatói minősítések, kinevezések, a legfelső kategória például a kutatótanár lesz (előtte pedig: tanár 1, tanár 2 és mestertanár kategória lesz). A minősítésnél ügyeltek arra, hogy abban a "szubjektív elemek számát leszorítsák", Hoffmann szerint ezért találták ki, hogy egy 3 tagú minősítő bizottság fogja ezeket kategóriába sorolásokat elvégezni. A három tagból egy az iskolaigazgató lesz, a másik két tagból egyet a kormányhivatal delegál, egyet a nevelő egyetem. A tanároknak majd két kötelező minősítésen kell átesniük, további kettő önkéntes lesz. Ez a rendszer szeptemberben elrajtol az életpályamodellel egy időben.

Működési hitelből fizetésemelés: bűn

A miniszter szerint a rendszer eddig igazságtalan volt, sokszor előfordult, hogy az önkormányzatok által adott plusz juttatások tették a tanárok bérének több mint 50 százalékát. Így nagy különbségek voltak a tanári fizetések között, attól függően, hogy melyik önkormányzat volt a fenntartó. Balog szerint azonban ezeket a fizetésemeléseket és plusz pótlékokat sokszor működési hitelekből finanszírozták az eladósodott önkormányzatok, ami "bűn volt, de sokszor rá voltak erre kényszerülve" - mondta Balog, példaként Salgótarjánt említve. A tárcavezető kiemelte, most az alapilletményt emelik, az önkormányzatok pedig továbbra is dönthetnek úgy, hogy a pedagógusoknak plusz juttatásokat adnak (ez azonban nem valószínű, az állam épp azért vette át az önkormányzatok nagy részétől az iskolákat, mert az túl nagy terhet jelentett számukra). Nagyjából 1400 tanárt érint az életpályamodell bevezetése hátrányosan, ők eddig "aránytalanul" magas fizetést vittek haza, Balog szerint volt olyan, hátrányos kistérségben dolgozó tanár, aki egy helyettes államtitkár fizetését vitte haza eddig.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Karrier Újabb rangos díjat vehet át Karikó Katalin
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 14:24
Ezúttal egy spanyol tudományos díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai munkáját.
Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
hírlevél
Ingatlantájoló