1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Itt a nyári szünet, indulnak a szezonális diákmunkák. A rutinosabbak már biztosan tudják, hol fognak dolgozni a következő hetekben, de szerencsére azok sincsenek elkésve, akik még csak most kezdenek el keresgélni. Melyek a legnépszerűbb állások, merre érdemes nézelődni, mennyit lehet keresni, milyen buktatókra kell felkészülni?

Milyen területeken keresnek jelenleg munkaerőt a megrendelők?

Elsősorban a gyártás, kereskedelem, mezőgazdaság területére betanított munkákra keresnek diákokat, emellett valamennyi ágazatban kínálnak irodai adminisztratív munkákat, várják a jelentkezőket nyelvtudást vagy számítógépes ismereteket igénylő szakmai feladatokra, gyakornoki programokba, valamint marketing, promóciós és hostess munkákra. Ilyenkor nyáron a mezőgazdasági munkák aránya emelkedik meg leginkább, de a szabadságolások miatt minden ágazatban több diákot vesznek fel.

Mennyi is az annyi?

Ki vállalhat diákmunkát?- diákmunkán az iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatást értjük
- 15 éves kortól lehet csatlakozni az irodákhoz
- 16 év alatt csak szünidőben lehet dolgozni
- 16 és 18 év közötti fiatalok nem vállalhatnak éjszakai műszakot
- a 18 évnél fiatalabbak csak szülői hozzájárulással dolgozhatnak
- alapvető feltétel a nappali tagozatos tanulói/hallgatói jogviszony

Nyelvismerettel, szakmai tudással a legkönnyebb elhelyezkedni, és többnyire az ilyen elvárásokat támasztó munkákért kínálják a legjobb fizetéseket. Ha valaki ezek birtokában van, Budapesten 1000-1500 forintot is kereshet óránként, és szinte egész évben talál magának feladatokat. A programozók iránt például különösen nagy a kereslet, ráadásul az ilyen jellegű munkákat akár otthonról is lehet végezni. Hasonlóan szerencsések azok, akik magas szinten beszélnek egy-két idegen nyelvet, és szívesen fordítanak. Vidéken a 800-900 forintos órabérek már jónak számítanak, ám a kevesebb ismeretet igénylő munkáknál 200-300 forinttal is alacsonyabbak a juttatások írja közleményében a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DIÁKÉSZ).

 


Ha valaki nem válogatós, akkor az iskolaszövetkezetek munkatársai szerint egész biztosan talál állást: árufeltöltői, bolti eladói vagy betanított kisegítői munkát szinte mindig kínálnak. Ezekkel többnyire a minimálbért lehet megkeresni, ami óránként bruttó 564 forintot jelent. Körülbelül ennyit fizetnek a szórólapozásért, mezőgazdasági munkákért, pakolásért és egyéb könnyű fizikai munkákért is. Adminisztratív és hostess állások is akadnak szinte egész évben, ezekért általában 600-800 forintot fizetnek óránként, csakúgy mint az ügyfélszolgálatos és telemarketinges feladatokért, amelyek szintén nagyon népszerűek.

Hogy szerezzek munkát?

Mivel egyre több diák szeretne dolgozni nyaranta, és a lehetőségek nem szaporodtak, így azok a fiatalok találnak a legkönnyebben állást, akik év közben is tudnak időnként munkát vállalni, ahova a szünidőben is visszavárják őket. De azok sincsenek elkésve, akik eddig nem léptek.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha a diákok felkeresnek egy iskolaszövetkezetet. A legtöbb ilyen iroda honlapján rendszeresen frissíti az álláslehetőségeket, illetve a közösségi oldalakon is fent vannak, sőt, már okostelefonos alkalmazásban is kiküldik az aktuális ajánlatokat, így könnyen lehet értesülni az újdonságokról. A másik fontos érv, ami az irodák mellett szól, a biztonság. Azok a fiatalok, akik ezt a megoldást választják, nem járhatnak pórul, kapnak szerződést, és a fizetésük is megérkezik hozzájuk - írja a DIÁKÉSZ.

Külön utakon

Persze azoknak sem kell megijedniük, akik úgy döntenek, hogy külön úton járnak, és egyénileg próbálnak meg boldogulni. Ám nekik mindenképpen körültekintőbben kell eljárniuk. Érdemes odafigyelniük például arra, hogy feltétlenül kössenek szerződést a munkába állás előtt, és térjenek ki annak részleteire is. Nem árt résen lenni, mert lehetnek buktatók. Egyebek közt jó, ha tudják, hogy amikor egy vállalkozás bejelenti őket, akkor elveszítik a pályakezdőknek járó kedvezményeket, és ez mondjuk egy egyhónapos munka esetében inkább hátrány, mint előny.

A jogszabály szerint a munkaszerződés fontosabb tartalmi elemei a munkavállaló alapbére, munkaköre, a munkavégzés helye és a munkaviszony tartama. Ez utóbbi lehet határozott vagy határozatlan idejű, bár a nyári munka esetén ez mindenképpen határozott idejű, hiszen 1-2 hónapig tarthat. Az alkalmi munka összesen legfeljebb öt egymást követő napig és egy hónapon belül legfeljebb tizenöt napig létesíthető. Fiatal munkavállalók esetében figyelni kell arra is, hogy náluk éjszakai munka vagy rendkívüli munkaidő nem rendelhető el. A napi munkaidejük pedig a nyolc órát nem haladhatja meg. A fenti szabályok figyelembevételével elkerülhetjük, hogy gyermekünk már az első alakalommal rossz tapasztalatot szerezzen a munka világában.

Mitől lesz legális a nyári munkavállalás?

Annak érdekében, hogy a diákok nyári munkája legális is legyen, fontos tudni, hogy a munkakapcsolat ebben az esetben is a munkaszerződés vagy megbízási szerződés aláírásával jön létre. Javasoljuk, hogy semmi esetre se kezdjék meg a munkát úgy, hogy a munkáltató egy-két nappal későbbre ígéri a szerződés aláírását. Az a biztonságos, ha minden esetben a szerződés aláírása után kezdődik a munkavégzés - javasolja a DIÁKÉSZ.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG