<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Míg húsz évvel ezelőtt a szülők a gyermekük önálló életkezdésére, az esküvőre és a lakásvásárlásra spóroltak, addig ma már főleg a felsőoktatási tanulmányokra. Ráadásul a nők egyre később vállalnak gyermeket, így mire utódaik befejezik tanulmányaikat, sok nyugdíjas szülő már nem tudja őt anyagilag támogatni.

Egy májusi felmérés szerint, míg 2008 előtt a szülők utódaik lakására gyűjtöttek, ma már az iskoláztatás megelőzi ezt a célt – írja a K&H Bank közleménye. Azzal is számolniuk kell a szülőknek, hogy mire gyermekük befejezi tanulmányait és önálló életbe kezd, előfordulhat, hogy legalább az egyikük nyugdíjas korba lép, ami jelentősen lecsökkentheti a családi bevételeket. A statisztikák szerint ugyanis az első gyermek vállalása egyre későbbre tolódik, miközben a fiatalok önálló életkezdése is egyre idősebb korban várható.

A szülőknek emiatt már gyermekük születésekor el kell kezdeniük spórolni a taníttatásra, egyetemi évekre, hiszen minél hosszabb a megtakarítási időszak, annál kevesebbet kell félretenni ugyanakkora összeg eléréséhez. Az interneten léteznek olyan kalkulátorok, amik kiszámolják, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése, bár ezt 20-30 évre előre nem lehet pontosan meghatározni. Az azonban nem kérdés, hogy a taníttatás, a lakhatás támogatása jelentős összegekbe kerül. A diploma ugyanakkor jó befektetés, hiszen megfelelő végzettséggel sokkal jobbak a pályakezdő esélyei – írják.

„Fontos átgondolni, hogy várhatóan mennyit tudunk félretenni, és milyen rendszerességgel. Olyan futamidőt válasszunk, hogy a vállalt befizetések erejéig annak teljes időtartama alatt eleget tudjunk tenni a befizetési kötelezettségünknek. Ne sajnáljuk az időt, alaposan nézzünk szét, mivel sokféle színes konstrukció és termék közül kell megtalálnunk azt, ami hosszú távon a legkedvezőbb a számunkra” – tanácsolja a bank marketing-igazgatóságának vezetője, Rajna Gábor.

 

A K&H “Vigyázz, Kész, Pénz!” címen  pénzügyi vetélkedőt is hirdetett a témában. „Előtakarékossági célra számos megoldás közül lehet választani. A rendszeres megtakarítás, befektetési jegyek vásárlása  vagy a megtakarítási életbiztosítás is jó választás lehet, ha 10-20 évre akarunk előre gondoskodni a családunk jövőjéről” – írják.

 

Akik nem tudják vállalni, hogy ennyi időn keresztül rendszeresen félretegyenek, azoknak sem kell lemondaniuk gyermekük taníttatásáról, hiszen a tandíj fizetéséhez diákhitelt tud felvenni a tanuló.  Ez azoknak jó megoldás, akik olyan szakmát választanak, aminél várhatóan a végzést követő 3-6 hónapban el tud helyezkedni a diák, és a kezdő fizetésből tudja majd a törlesztő-részleteket fizetni. A lényeg, hogy átgondolt, hosszú távon vállalható terhet vegyen magára a család.

(Oktatási célú megtakarítási programot és ahhoz kapcsolódó kalkulátort mutatott be nemrég az Aegon Alapkezelő is Diplomapersely néven.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
hírlevél
depositphotos