<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Míg húsz évvel ezelőtt a szülők a gyermekük önálló életkezdésére, az esküvőre és a lakásvásárlásra spóroltak, addig ma már főleg a felsőoktatási tanulmányokra. Ráadásul a nők egyre később vállalnak gyermeket, így mire utódaik befejezik tanulmányaikat, sok nyugdíjas szülő már nem tudja őt anyagilag támogatni.

Egy májusi felmérés szerint, míg 2008 előtt a szülők utódaik lakására gyűjtöttek, ma már az iskoláztatás megelőzi ezt a célt – írja a K&H Bank közleménye. Azzal is számolniuk kell a szülőknek, hogy mire gyermekük befejezi tanulmányait és önálló életbe kezd, előfordulhat, hogy legalább az egyikük nyugdíjas korba lép, ami jelentősen lecsökkentheti a családi bevételeket. A statisztikák szerint ugyanis az első gyermek vállalása egyre későbbre tolódik, miközben a fiatalok önálló életkezdése is egyre idősebb korban várható.

A szülőknek emiatt már gyermekük születésekor el kell kezdeniük spórolni a taníttatásra, egyetemi évekre, hiszen minél hosszabb a megtakarítási időszak, annál kevesebbet kell félretenni ugyanakkora összeg eléréséhez. Az interneten léteznek olyan kalkulátorok, amik kiszámolják, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése, bár ezt 20-30 évre előre nem lehet pontosan meghatározni. Az azonban nem kérdés, hogy a taníttatás, a lakhatás támogatása jelentős összegekbe kerül. A diploma ugyanakkor jó befektetés, hiszen megfelelő végzettséggel sokkal jobbak a pályakezdő esélyei – írják.

„Fontos átgondolni, hogy várhatóan mennyit tudunk félretenni, és milyen rendszerességgel. Olyan futamidőt válasszunk, hogy a vállalt befizetések erejéig annak teljes időtartama alatt eleget tudjunk tenni a befizetési kötelezettségünknek. Ne sajnáljuk az időt, alaposan nézzünk szét, mivel sokféle színes konstrukció és termék közül kell megtalálnunk azt, ami hosszú távon a legkedvezőbb a számunkra” – tanácsolja a bank marketing-igazgatóságának vezetője, Rajna Gábor.

 

A K&H “Vigyázz, Kész, Pénz!” címen  pénzügyi vetélkedőt is hirdetett a témában. „Előtakarékossági célra számos megoldás közül lehet választani. A rendszeres megtakarítás, befektetési jegyek vásárlása  vagy a megtakarítási életbiztosítás is jó választás lehet, ha 10-20 évre akarunk előre gondoskodni a családunk jövőjéről” – írják.

 

Akik nem tudják vállalni, hogy ennyi időn keresztül rendszeresen félretegyenek, azoknak sem kell lemondaniuk gyermekük taníttatásáról, hiszen a tandíj fizetéséhez diákhitelt tud felvenni a tanuló.  Ez azoknak jó megoldás, akik olyan szakmát választanak, aminél várhatóan a végzést követő 3-6 hónapban el tud helyezkedni a diák, és a kezdő fizetésből tudja majd a törlesztő-részleteket fizetni. A lényeg, hogy átgondolt, hosszú távon vállalható terhet vegyen magára a család.

(Oktatási célú megtakarítási programot és ahhoz kapcsolódó kalkulátort mutatott be nemrég az Aegon Alapkezelő is Diplomapersely néven.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG