<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kedd este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A 111 ezer jelentkező 67 százalékának sikerült bejutnia valamelyik egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. Az elmúlt évekhez hasonlóan a legtöbb hallgatót idén is az ELTE vette fel, itt a legmagasabb ponthatár egyébként 480 pont volt a biológia-fizika szakon. Akadt olyan főiskola, ahol a maximális pontszámmal lehetett bekerülni.
Neki biztosan sikerült. Pont Ott Parti a pécsi Széchenyi téren 2016. július 26-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

A jelentkezők kétharmadának bekerült

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet mint tavaly - mondta Palkovics László oktatási államtitkár a pontok kihirdetése után. A felvett hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott, 24 százaléka költségtérítéses képzésben kezdheti meg tanulmányait.

A 74 652 hallgató közül állami ösztöndíjas képzésben 57 111-en kezdhetik meg tanulmányaikat, míg költségtérítéses formában 17 541-en.

Az előző évhez hasonlóan, idén is 41 szakon előre meghatározták a magyar állami ösztöndíjas képzéshez szükséges ponthatárokat.

Palkovics László a legnépszerűbb szakok között a pedagógusképzést említette, ahol 13-14 százalékkal volt magasabb a jelentkezés. Ezen belül kiemelkedett az óvodapedagógus és a kisgyermeknevelő pedagógus. De nőtt a gazdálkodástudomány és informatikai képzések népszerűsége is.

Idén a legtöbben első helyen a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési terület valamely szakját jelölték meg.

A legnépszerűbb alapképzésnek idén:

 • a gazdálkodási és menedzsment,
 • az óvodapedagógus
 • és a mérnökinformatikus képzések voltak

Az informatikai képzési területről a legnépszerűbb alapképzések:

 • a mérnökinformatikus,
 • a programtervező informatikus,

A műszaki képzési területről:

 • a gépészmérnök
 • és a villamosmérnöki képzések szerepeltek.

Sok pont kellett a Corvinusra

A felvi.hu-n megjelent ponthatárok szerint államilag finanszírozott nappali alapképzésben például a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakára 448, a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakra 460 pont volt a határ.

Az egyetemen egyébként 3295-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől, a felvettek több mint fele legalább 450 pontot ért el. A BCE az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban is növelni tudta a felvett jelentkezők létszámát, akárcsak az elmúlt években - olvasható a közleményben.

Az egyetem három karára az idei felvételi eljárásban 3295 jelentkezőt vettek fel. A felvettek közül 2293-an állami ösztöndíjasként, 1002-en pedig önköltséges hallgatóként kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Ismertették: a 3295 hallgatóból 957-et mesterképzésre vettek föl, közülük 835-et állami ösztöndíjasként.

Felsőoktatási intézmény neve Szak neve Ponthatár - 2016
Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment 448
Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás  (magyar nyelven) 460
Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy-számvitel 450
Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus és vendéglátás 428
Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi tanulmányok 466
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus 370
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi gazdálkodás 460
Eötvös Loránd Tudományegyetem biológia-fizika szakos tanár 480
Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány 456
Eötvös Loránd Tudományegyetem jogász 460
Károly Róbert Főiskola pénzügy és számvitel 500
Semmeweis Egyetem általános orvos képzés 441
Szent István Egyetem gazdálkodás és menedzsment 458
Szent István Egyetem építészmérnöki szak 305
Debreceni Egyetem általános orvosi képzés 425
Debreceni Egyetem nemzetközi gazdálkodás 460
Miskolci Egyetem gépészmérnöki képzés 280
Miskolci Egyetem kereskedelem és marketing (angol nyelven) 456
Szegedi Tudományegyetem jogász 465
Szegedi Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok 467
Pécsi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány 478
Pécsi Tudományegyetem politológia 428
Pécsi Tudományegyetem pszichológia 426
Széchenyi István Egyetem gazdálkodási és menedzsment 458
Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia 436
Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció és médiatudomány 479
Pázmány Péter Katolikus Egyetem nemzetközi tanulmányok 470
Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász 460
Forrás: Privátbankár-gyűjtés

Az 500 pontból 480 kellett a biológiához

A legnépszerűbb egyetem idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lett. Itt 8278 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben.

Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt annak kellett elérnie, aki biológia-fizika szakos tanárnak kíván tanulni. A kommunikáció és médiatudomány szakra 456 pontra volt szükség. A jogász képzésben 460, a nemzetközi tanulmányok szakon 466, anglisztika szakon 418, pszichológián 446 pont kellett a bekerüléshez. A biológia szakon 363, földrajzon 321, gyógypedagógián 399, óvodapedagógus szakon 300 pontot kellett hozni.

Hogyan számoltak? Alap-, osztatlan képzések és felsőoktatási szakképzés esetén a felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt 400+100 pontos rendszerben számítják ki. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 100 pont) képezik. A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával határozzák meg. Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthettek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását. (Forrás: Felvi.hu)

Tizenkét szakon volt szükség 450-nél több pontra a sikeres felvételihez. Az átlag ponthatár a legmagasabb a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (406), a PPK-n (363) és a BTK-n (346) volt. A jelentkezők átlagpontszáma a pszichológia (464), szabad bölcsészet (450), anglisztika (445), alkalmazott közgazdaságtan (445), germanisztika (440) szakon volt a legmagasabb.

Az ELTE tájékoztatása szerint az egyetemen (ahová minden ötödik jelentkező beadta kérelmét) az elsősök 84 százaléka nappali tagozatos lesz, 77 százalékuk alap- és osztatlan képzésben vesz részt. A felvettek negyede (2240 diák) a pedagógusképzésben kezdi meg tanulmányait, köztük 1031-en mint leendő tanítók. Az osztatlan tanárszakokra felvettek száma idén is növekedett: 2016-ban 579-en iratkozhatnak be.

Kari bontásban:

 • a legtöbb új felvett a bölcsészkarra (BTK, 1820) érkezik,
 • a második a Természettudományi Kar (TTK, 1220),
 • a harmadik pedig a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK, 1006).
 • és jelentősen nőtt Tanító- és Óvóképző Karra felvettek száma (700-ról 828-ra)

500-ból 500 pont kellett

Érdekesség, a Károly Róbert Főiskola államilag támogatott pénzügy és számvitel szakára a maximálisan elérhető 500 pontra volt szükség.

  Nem sikerült? Még ott a pótfelvételi

  A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi eljárásban jelentkezhetnek újra. A pótfelvételi meghirdetések várhatóan már a hét második felében megjelennek a Felvin. Jelentkezni továbbra is az E-felvételi rendszerében lehet, ám az általános eljárástól eltérően - részben a pótfelvételi eljárás rövidsége miatt - speciális szabályok lesznek érvényesek. Csak azok jelentkezhetnek, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek, illetve a felvételi során csupán egyetlen képzést lehet megjelölni. A képzések többnyire önköltségesek.

  Ha ez sem sikerül

  Ha egyetlen felsőoktatási intézménybe se sikerült bejutni, még ott vannak az OKJ-s képzések.

  Egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy a munkakörben szerzett tapasztalat épp annyit – ha nem többet – ér, mint egy felsőfokú végzettség, így sokan választják ezt a tanulási formát érettségi vagy egyetem után. A legtöbben rövid idejű, rugalmas időbeosztású szakmákat keresik, idén a különböző ügyintézői szakmák bizonyultak a legnépszerűbbnek, a legtöbben pénzügyi-számviteli ügyintézésre adták be az OKJ-s jelentkezésüket.

  Érdemes azonban figyelni a határidőre, szeptember elsejével ugyanis változik a szakképesítésekre vonatkozó jogszabály, így aki még a régi rendszerben szeretné megkezdeni a tanulmányait, azoknak érdemes augusztus 31-ig beadni a jelentkezést.

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
  Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
  Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
  Karrier Koronavírusos az osztrák kancellár
  Privátbankár.hu | 2022. január 7. 18:16
  Karl Nehammer szerint nem kell aggódni miatta. 
  Karrier Megvan a megállapodás: a Spar pénztárosai akár 392 ezer forintot is kereshetnek havonta
  Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:59
  Megszületett a bérmegállapodás a Spar Magyarországnál.
  Karrier Béremelés az Aldinál: a kezdő dolgozók is 360 ezer forint felett keresnek
  Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:34
  Valamennyi munkakörben az inflációt meghaladó mértékben, egységesen 8 százalékkal emeli munkavállalói bérét az Aldi Magyarország január 1-jétől - közölte a vállalat.
  Karrier Novák Katalin lemond - ez volt az utolsó kormányülése
  Privátbankár.hu | 2021. december 22. 15:06
  Ezt közösségi oldalán jelentette be.  
  Karrier Most már törvény szabályozza a távmunkát Magyarországon
  Privátbankár.hu | 2021. december 14. 15:36
  A veszélyhelyzet meghosszabbításával állandósul a távmunka rugalmas átmeneti szabályozása.
  Karrier Új állást keres? Ezekre a készségekre harapnak a munkaadók
  Privátbankár.hu | 2021. december 14. 14:25
  Többet ér a jó hozzáállás és a kommunikációs készség, mint bármilyen konkrét ismeret. Azért egy idegen nyelvet nem árt tudni.  
  Karrier Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról
  Privátbankár.hu | 2021. december 3. 12:49
  Elutasították az indítványokat.
  Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
  Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
  Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
  Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
  Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
  A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
  Friss
  hírlevél
  depositphotos Ingatlantájoló