<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
Kedd este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A 111 ezer jelentkező 67 százalékának sikerült bejutnia valamelyik egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. Az elmúlt évekhez hasonlóan a legtöbb hallgatót idén is az ELTE vette fel, itt a legmagasabb ponthatár egyébként 480 pont volt a biológia-fizika szakon. Akadt olyan főiskola, ahol a maximális pontszámmal lehetett bekerülni.
Neki biztosan sikerült. Pont Ott Parti a pécsi Széchenyi téren 2016. július 26-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

A jelentkezők kétharmadának bekerült

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet mint tavaly - mondta Palkovics László oktatási államtitkár a pontok kihirdetése után. A felvett hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott, 24 százaléka költségtérítéses képzésben kezdheti meg tanulmányait.

A 74 652 hallgató közül állami ösztöndíjas képzésben 57 111-en kezdhetik meg tanulmányaikat, míg költségtérítéses formában 17 541-en.

Az előző évhez hasonlóan, idén is 41 szakon előre meghatározták a magyar állami ösztöndíjas képzéshez szükséges ponthatárokat.

Palkovics László a legnépszerűbb szakok között a pedagógusképzést említette, ahol 13-14 százalékkal volt magasabb a jelentkezés. Ezen belül kiemelkedett az óvodapedagógus és a kisgyermeknevelő pedagógus. De nőtt a gazdálkodástudomány és informatikai képzések népszerűsége is.

Idén a legtöbben első helyen a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési terület valamely szakját jelölték meg.

A legnépszerűbb alapképzésnek idén:

 • a gazdálkodási és menedzsment,
 • az óvodapedagógus
 • és a mérnökinformatikus képzések voltak

Az informatikai képzési területről a legnépszerűbb alapképzések:

 • a mérnökinformatikus,
 • a programtervező informatikus,

A műszaki képzési területről:

 • a gépészmérnök
 • és a villamosmérnöki képzések szerepeltek.

Sok pont kellett a Corvinusra

A felvi.hu-n megjelent ponthatárok szerint államilag finanszírozott nappali alapképzésben például a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakára 448, a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakra 460 pont volt a határ.

Az egyetemen egyébként 3295-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől, a felvettek több mint fele legalább 450 pontot ért el. A BCE az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban is növelni tudta a felvett jelentkezők létszámát, akárcsak az elmúlt években - olvasható a közleményben.

Az egyetem három karára az idei felvételi eljárásban 3295 jelentkezőt vettek fel. A felvettek közül 2293-an állami ösztöndíjasként, 1002-en pedig önköltséges hallgatóként kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Ismertették: a 3295 hallgatóból 957-et mesterképzésre vettek föl, közülük 835-et állami ösztöndíjasként.

Felsőoktatási intézmény neve Szak neve Ponthatár - 2016
Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment 448
Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás  (magyar nyelven) 460
Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy-számvitel 450
Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus és vendéglátás 428
Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi tanulmányok 466
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus 370
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi gazdálkodás 460
Eötvös Loránd Tudományegyetem biológia-fizika szakos tanár 480
Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány 456
Eötvös Loránd Tudományegyetem jogász 460
Károly Róbert Főiskola pénzügy és számvitel 500
Semmeweis Egyetem általános orvos képzés 441
Szent István Egyetem gazdálkodás és menedzsment 458
Szent István Egyetem építészmérnöki szak 305
Debreceni Egyetem általános orvosi képzés 425
Debreceni Egyetem nemzetközi gazdálkodás 460
Miskolci Egyetem gépészmérnöki képzés 280
Miskolci Egyetem kereskedelem és marketing (angol nyelven) 456
Szegedi Tudományegyetem jogász 465
Szegedi Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok 467
Pécsi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány 478
Pécsi Tudományegyetem politológia 428
Pécsi Tudományegyetem pszichológia 426
Széchenyi István Egyetem gazdálkodási és menedzsment 458
Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia 436
Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció és médiatudomány 479
Pázmány Péter Katolikus Egyetem nemzetközi tanulmányok 470
Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász 460
Forrás: Privátbankár-gyűjtés

Az 500 pontból 480 kellett a biológiához

A legnépszerűbb egyetem idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lett. Itt 8278 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben.

Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt annak kellett elérnie, aki biológia-fizika szakos tanárnak kíván tanulni. A kommunikáció és médiatudomány szakra 456 pontra volt szükség. A jogász képzésben 460, a nemzetközi tanulmányok szakon 466, anglisztika szakon 418, pszichológián 446 pont kellett a bekerüléshez. A biológia szakon 363, földrajzon 321, gyógypedagógián 399, óvodapedagógus szakon 300 pontot kellett hozni.

Hogyan számoltak? Alap-, osztatlan képzések és felsőoktatási szakképzés esetén a felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt 400+100 pontos rendszerben számítják ki. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 100 pont) képezik. A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával határozzák meg. Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthettek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását. (Forrás: Felvi.hu)

Tizenkét szakon volt szükség 450-nél több pontra a sikeres felvételihez. Az átlag ponthatár a legmagasabb a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (406), a PPK-n (363) és a BTK-n (346) volt. A jelentkezők átlagpontszáma a pszichológia (464), szabad bölcsészet (450), anglisztika (445), alkalmazott közgazdaságtan (445), germanisztika (440) szakon volt a legmagasabb.

Az ELTE tájékoztatása szerint az egyetemen (ahová minden ötödik jelentkező beadta kérelmét) az elsősök 84 százaléka nappali tagozatos lesz, 77 százalékuk alap- és osztatlan képzésben vesz részt. A felvettek negyede (2240 diák) a pedagógusképzésben kezdi meg tanulmányait, köztük 1031-en mint leendő tanítók. Az osztatlan tanárszakokra felvettek száma idén is növekedett: 2016-ban 579-en iratkozhatnak be.

Kari bontásban:

 • a legtöbb új felvett a bölcsészkarra (BTK, 1820) érkezik,
 • a második a Természettudományi Kar (TTK, 1220),
 • a harmadik pedig a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK, 1006).
 • és jelentősen nőtt Tanító- és Óvóképző Karra felvettek száma (700-ról 828-ra)

500-ból 500 pont kellett

Érdekesség, a Károly Róbert Főiskola államilag támogatott pénzügy és számvitel szakára a maximálisan elérhető 500 pontra volt szükség.

  Nem sikerült? Még ott a pótfelvételi

  A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi eljárásban jelentkezhetnek újra. A pótfelvételi meghirdetések várhatóan már a hét második felében megjelennek a Felvin. Jelentkezni továbbra is az E-felvételi rendszerében lehet, ám az általános eljárástól eltérően - részben a pótfelvételi eljárás rövidsége miatt - speciális szabályok lesznek érvényesek. Csak azok jelentkezhetnek, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek, illetve a felvételi során csupán egyetlen képzést lehet megjelölni. A képzések többnyire önköltségesek.

  Ha ez sem sikerül

  Ha egyetlen felsőoktatási intézménybe se sikerült bejutni, még ott vannak az OKJ-s képzések.

  Egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy a munkakörben szerzett tapasztalat épp annyit – ha nem többet – ér, mint egy felsőfokú végzettség, így sokan választják ezt a tanulási formát érettségi vagy egyetem után. A legtöbben rövid idejű, rugalmas időbeosztású szakmákat keresik, idén a különböző ügyintézői szakmák bizonyultak a legnépszerűbbnek, a legtöbben pénzügyi-számviteli ügyintézésre adták be az OKJ-s jelentkezésüket.

  Érdemes azonban figyelni a határidőre, szeptember elsejével ugyanis változik a szakképesítésekre vonatkozó jogszabály, így aki még a régi rendszerben szeretné megkezdeni a tanulmányait, azoknak érdemes augusztus 31-ig beadni a jelentkezést.

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
  Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
  Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
  Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
  Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
  A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
  Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
  Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
  25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
  Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
  Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
  Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
  Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
  Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
  Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
  Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
  Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
  Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
  Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
  Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
  Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
  Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
  Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
  Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
  Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
  Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
  Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
  Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
  Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
  A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG