4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyébként is óriási munkaerőhiány uralkodik az iparban, ráadásul az informatikai ismeretekre ma már épp akkora szükség van, mint a nyelvtudásra. Átképeztetni magunkat viszont nem egyszerű feladat, egy új szakma kitanulása költséges és hosszú folyamat. Szerencsére rengeteg ingyenes lehetőséget kínál az internet, ezekből szedtük össze a legjobbakat. Van, amit egy üres hétvégén is el lehet kezdeni!

A mai világban lehet programozás nélkül élni, csak nem biztos, hogy érdemes: bár a munkanélküliség csökken, paradox módon egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd az ország. A legsúlyosabban érintett ágazatok közt pedig ott találjuk az informatikát is, jelenleg több mint 22 ezer betöltetlen állás van az IT szektorban. Az ország vezetése persze próbálja a szakma felé terelni a diákokat, idén például egészen emberi ponthatárokkal lehetett bekerülni mérnöki informatikára vagy programozónak.

A szakmát kísértő munkaerőhiány mellett az informatikában rejlő innovációs lehetőség is csábító, ezt pedig már több amerikai és európai egyetem is felismerte. Ma már számos online kurzus közül válogathatunk, amit neves egyetemek professzorai tartanak, általában videokonferencia formájában. Ráadásul ezek teljesen ingyenes, használható tudást adó órák, ezekből szedtünk össze párat.

Kígyószelídítés, ingyen

Az, hogy milyen programnyelvet tanuljunk elsőnek, mindig megosztja a már gyakorló, tapasztalt informatikusokat, a legtöbbször azonban a python kerül elő, mint ajánlott első nyelv. Egyszerű szabályrendszere van, széles körben alkalmazható (minden operációs rendszeren fut, online felületeken is használható és bővíthető a programnyelv), emellett rövid időn belül látványos eredményeket lehet elérni vele – elég csak a tenyérnyi Raspberry Pi számítógépre gondolni, amit gyakorlatilag bármire felprogramozhatunk a programnyelv segítségével, apró robotok vezérlésétől az okos házak működtetésén át kutyák nyomkövetéséig.

A texasi Rice University például több programozói alapképzést is kínál, jelenleg egy négyhetes Python gyorstalpalóra iratkozhatunk fel, aminek a végén az első legismertebb számítógépes játék, a Pong másolatát is el tudjuk majd készíteni. Hasonló, ötfejezetes bevezetőt kínál, szintén Pythonba a Michigani Egyetem és a Torontói Egyetem is.

Játékosoknak és webfejlesztőknek

Az egyetemek kurzusainak egyetlen hátránya van: a leckék csak egy bizonyos időben elérhetőek, és bár vissza lehet nézni őket, egy idő után nem férünk hozzá az anyaghoz. Ezzel szemben számos, bizonyos nyelvekre szakosodott, interaktív oldal van, ahol saját tempónkban ismerkedhetünk a kódolással. Az új-zélandi Code Avengers játékos és interaktív leckék sorozatával avat be minket a játékok, alkalmazások és weboldalak szerkesztésébe, ráadásul itt több nyelvből is választhatunk, a Javától a HTML-en át a CSS-ig.

A Khan Academy a klasszikus videóanyagokra épülő kurzusok sorát gyarapítja, cserébe a felsoroltak mellett már az animálás rejtelmeibe is bepillanthatunk. A 2006-ban megjelent oldal egyébként az ingyenes, online kurzusok egyik úttörője volt, ma már tanárok és szülők használják világszerte, hogy korán megszerettessék a gyerekekkel a programozást. Ennek megfelelően az oldal lépésről-lépésre halad, könnyen értelmezhető, és mondhatni szórakozás közben tanulunk meg honlapot szerkeszteni.

Azoknak, akik komolyan gondolják a programozást, ott a Codecademy – és itt a komoly szón van a hangsúly. A felület letisztult, egy online jegyzettömbön keresztül kapjuk az utasításokat, játéknak, fölösleges díszítésnek helye nincs. Az abszolút kezdőknek talán riasztó lehet a minimális dizájn és a kissé szikár magyarázat, cserébe majdnem egy tucat programnyelvből kínál leckéket, a végén pedig professzionális programozókká válunk, amiről az oldal oklevelet is kiállít – bár arról egyelőre még nincs információ, hogy ezt elfogadják-e valahol Magyarországon.

+1 a klasszikus tanulás szerelmeseinek: GitHub

A jegyzeteknek és a tankönyveknek megvan az a hatalmas előnye, hogy bármikor elő tudjuk kapni, ha elakadunk egy probléma megoldásában. A GitHub több mint 500 ingyenes tankönyvet kínál 80 programnyelvhez, amit bármikor letölthetünk és kedvünkre forgathatunk. Ráadásul az oldal több intézménnyel és fejlesztővel is kapcsolatban áll, így a készlet folyamatosan frissül.

A programozáshoz azonban nem árt, ha az ember beszél legalább egy idegen nyelvet – bár sok oldal már több nyelven is kínál kurzusokat, magyarul még igen keveset találunk. Nem beszélsz idegen nyelvet, vagy csak jó lenne egy kis gyakorlás? Legközelebb összeszedjük a legjobb oldalakat, ahol játszva elsajátíthatod a világ nyelveit – az angoltól a spanyolon át egészen a japánig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG