<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egyébként is óriási munkaerőhiány uralkodik az iparban, ráadásul az informatikai ismeretekre ma már épp akkora szükség van, mint a nyelvtudásra. Átképeztetni magunkat viszont nem egyszerű feladat, egy új szakma kitanulása költséges és hosszú folyamat. Szerencsére rengeteg ingyenes lehetőséget kínál az internet, ezekből szedtük össze a legjobbakat. Van, amit egy üres hétvégén is el lehet kezdeni!

A mai világban lehet programozás nélkül élni, csak nem biztos, hogy érdemes: bár a munkanélküliség csökken, paradox módon egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd az ország. A legsúlyosabban érintett ágazatok közt pedig ott találjuk az informatikát is, jelenleg több mint 22 ezer betöltetlen állás van az IT szektorban. Az ország vezetése persze próbálja a szakma felé terelni a diákokat, idén például egészen emberi ponthatárokkal lehetett bekerülni mérnöki informatikára vagy programozónak.

A szakmát kísértő munkaerőhiány mellett az informatikában rejlő innovációs lehetőség is csábító, ezt pedig már több amerikai és európai egyetem is felismerte. Ma már számos online kurzus közül válogathatunk, amit neves egyetemek professzorai tartanak, általában videokonferencia formájában. Ráadásul ezek teljesen ingyenes, használható tudást adó órák, ezekből szedtünk össze párat.

Kígyószelídítés, ingyen

Az, hogy milyen programnyelvet tanuljunk elsőnek, mindig megosztja a már gyakorló, tapasztalt informatikusokat, a legtöbbször azonban a python kerül elő, mint ajánlott első nyelv. Egyszerű szabályrendszere van, széles körben alkalmazható (minden operációs rendszeren fut, online felületeken is használható és bővíthető a programnyelv), emellett rövid időn belül látványos eredményeket lehet elérni vele – elég csak a tenyérnyi Raspberry Pi számítógépre gondolni, amit gyakorlatilag bármire felprogramozhatunk a programnyelv segítségével, apró robotok vezérlésétől az okos házak működtetésén át kutyák nyomkövetéséig.

A texasi Rice University például több programozói alapképzést is kínál, jelenleg egy négyhetes Python gyorstalpalóra iratkozhatunk fel, aminek a végén az első legismertebb számítógépes játék, a Pong másolatát is el tudjuk majd készíteni. Hasonló, ötfejezetes bevezetőt kínál, szintén Pythonba a Michigani Egyetem és a Torontói Egyetem is.

Játékosoknak és webfejlesztőknek

Az egyetemek kurzusainak egyetlen hátránya van: a leckék csak egy bizonyos időben elérhetőek, és bár vissza lehet nézni őket, egy idő után nem férünk hozzá az anyaghoz. Ezzel szemben számos, bizonyos nyelvekre szakosodott, interaktív oldal van, ahol saját tempónkban ismerkedhetünk a kódolással. Az új-zélandi Code Avengers játékos és interaktív leckék sorozatával avat be minket a játékok, alkalmazások és weboldalak szerkesztésébe, ráadásul itt több nyelvből is választhatunk, a Javától a HTML-en át a CSS-ig.

A Khan Academy a klasszikus videóanyagokra épülő kurzusok sorát gyarapítja, cserébe a felsoroltak mellett már az animálás rejtelmeibe is bepillanthatunk. A 2006-ban megjelent oldal egyébként az ingyenes, online kurzusok egyik úttörője volt, ma már tanárok és szülők használják világszerte, hogy korán megszerettessék a gyerekekkel a programozást. Ennek megfelelően az oldal lépésről-lépésre halad, könnyen értelmezhető, és mondhatni szórakozás közben tanulunk meg honlapot szerkeszteni.

Azoknak, akik komolyan gondolják a programozást, ott a Codecademy – és itt a komoly szón van a hangsúly. A felület letisztult, egy online jegyzettömbön keresztül kapjuk az utasításokat, játéknak, fölösleges díszítésnek helye nincs. Az abszolút kezdőknek talán riasztó lehet a minimális dizájn és a kissé szikár magyarázat, cserébe majdnem egy tucat programnyelvből kínál leckéket, a végén pedig professzionális programozókká válunk, amiről az oldal oklevelet is kiállít – bár arról egyelőre még nincs információ, hogy ezt elfogadják-e valahol Magyarországon.

+1 a klasszikus tanulás szerelmeseinek: GitHub

A jegyzeteknek és a tankönyveknek megvan az a hatalmas előnye, hogy bármikor elő tudjuk kapni, ha elakadunk egy probléma megoldásában. A GitHub több mint 500 ingyenes tankönyvet kínál 80 programnyelvhez, amit bármikor letölthetünk és kedvünkre forgathatunk. Ráadásul az oldal több intézménnyel és fejlesztővel is kapcsolatban áll, így a készlet folyamatosan frissül.

A programozáshoz azonban nem árt, ha az ember beszél legalább egy idegen nyelvet – bár sok oldal már több nyelven is kínál kurzusokat, magyarul még igen keveset találunk. Nem beszélsz idegen nyelvet, vagy csak jó lenne egy kis gyakorlás? Legközelebb összeszedjük a legjobb oldalakat, ahol játszva elsajátíthatod a világ nyelveit – az angoltól a spanyolon át egészen a japánig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos