<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csoknak egyelőre alig van hatása az építőiparra, egy méretes béremelésre nagyobb szükség lenne.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége összesen 400 céget kérdezett meg az éves teljesítményükről, valamint arról, hogy milyen változásokat hozott a működésükben a csok bevezetése. A válaszadók mintegy fele számolt be arról, hogy az árbevétele enyhén emelkedett, 40 százalékuk további növekedésre számít a következő időszakban. Az építési-szerelési tevékenység értékét az ÉVOSZ 1850 milliárd forintra becsüli az év egészére vonatkozóan, ezt közölte a szövetség a Privátbankár.hu-val.

A megrendelés-állományt illetően azonban már nem lehetünk optimisták, a közbeszerzésből származó megrendelések aránya jelentősen megcsappant a tavalyi évhez képest, az uniós forrásból finanszírozott munkák befejeztével pedig nem akadtak új közmegrendelések. Nehézséget jelentett továbbá az óriási verseny a piacon, a versenytársak tisztességtelen magatartása, valamint a megrendelők késedelmes fizetése. Az építőipari vállalatok kintlévősége viszonylag magas, árbevételük egyharmada származik határidőn túli követelésekből.

Nem versenyképesek a bérek

Az ÉVOSZ szerint a csok bevezetésével nőtt a fizetőképes kereslet a lakásépítésre, az év végéig várhatóan mintegy 16-17 ezer új lakóingatlan megépítésére kötnek szerződést a cégek. Ez azért is különösen fontos, mivel a hazai épületállomány elöregedőben van, így a minőség megőrzéséhez, illetve javításához elengedhetetlen új lakásokat építeni. Emellett elengedhetetlenek az energetikai  felújítások is, ehhez minél több támogatást kell lehívni majd a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban.

A legsúlyosabb problémát azonban továbbra is a munkaerőhiány okozza, ami a nem-versenyképes bérezésből fakad: egy átlagos építőipari szakember nettó 150-200 ezer forintot keres, ami évek óta a versenyszféra országos átlaga alatt van. A vállalatok ugyanakkor nyitottak a béremelésre, a megkérdezettek bérkiadásai 6 százalékkal nőttek az évben, ez azonban nem volt elég. Az ÉVOSZ meglátása szerint legalább 250-300 ezer forintos nettó bérre lenne szükség ahhoz, hogy megtartsák a munkaerőt, ráadásul a vállalkozások a bérek emelése nélkül nem fogják tudni teljesíteni az újonnan kötendő 1,5-2 éves átfutású szerződéseket sem.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
Karrier Koronavírusos az osztrák kancellár
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 18:16
Karl Nehammer szerint nem kell aggódni miatta. 
Karrier Megvan a megállapodás: a Spar pénztárosai akár 392 ezer forintot is kereshetnek havonta
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:59
Megszületett a bérmegállapodás a Spar Magyarországnál.
Karrier Béremelés az Aldinál: a kezdő dolgozók is 360 ezer forint felett keresnek
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:34
Valamennyi munkakörben az inflációt meghaladó mértékben, egységesen 8 százalékkal emeli munkavállalói bérét az Aldi Magyarország január 1-jétől - közölte a vállalat.
Karrier Novák Katalin lemond - ez volt az utolsó kormányülése
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 15:06
Ezt közösségi oldalán jelentette be.  
Karrier Most már törvény szabályozza a távmunkát Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 15:36
A veszélyhelyzet meghosszabbításával állandósul a távmunka rugalmas átmeneti szabályozása.
Karrier Új állást keres? Ezekre a készségekre harapnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 14:25
Többet ér a jó hozzáállás és a kommunikációs készség, mint bármilyen konkrét ismeret. Azért egy idegen nyelvet nem árt tudni.  
Karrier Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 12:49
Elutasították az indítványokat.
Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló