2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A csoknak egyelőre alig van hatása az építőiparra, egy méretes béremelésre nagyobb szükség lenne.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége összesen 400 céget kérdezett meg az éves teljesítményükről, valamint arról, hogy milyen változásokat hozott a működésükben a csok bevezetése. A válaszadók mintegy fele számolt be arról, hogy az árbevétele enyhén emelkedett, 40 százalékuk további növekedésre számít a következő időszakban. Az építési-szerelési tevékenység értékét az ÉVOSZ 1850 milliárd forintra becsüli az év egészére vonatkozóan, ezt közölte a szövetség a Privátbankár.hu-val.

A megrendelés-állományt illetően azonban már nem lehetünk optimisták, a közbeszerzésből származó megrendelések aránya jelentősen megcsappant a tavalyi évhez képest, az uniós forrásból finanszírozott munkák befejeztével pedig nem akadtak új közmegrendelések. Nehézséget jelentett továbbá az óriási verseny a piacon, a versenytársak tisztességtelen magatartása, valamint a megrendelők késedelmes fizetése. Az építőipari vállalatok kintlévősége viszonylag magas, árbevételük egyharmada származik határidőn túli követelésekből.

Nem versenyképesek a bérek

Az ÉVOSZ szerint a csok bevezetésével nőtt a fizetőképes kereslet a lakásépítésre, az év végéig várhatóan mintegy 16-17 ezer új lakóingatlan megépítésére kötnek szerződést a cégek. Ez azért is különösen fontos, mivel a hazai épületállomány elöregedőben van, így a minőség megőrzéséhez, illetve javításához elengedhetetlen új lakásokat építeni. Emellett elengedhetetlenek az energetikai  felújítások is, ehhez minél több támogatást kell lehívni majd a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban.

A legsúlyosabb problémát azonban továbbra is a munkaerőhiány okozza, ami a nem-versenyképes bérezésből fakad: egy átlagos építőipari szakember nettó 150-200 ezer forintot keres, ami évek óta a versenyszféra országos átlaga alatt van. A vállalatok ugyanakkor nyitottak a béremelésre, a megkérdezettek bérkiadásai 6 százalékkal nőttek az évben, ez azonban nem volt elég. Az ÉVOSZ meglátása szerint legalább 250-300 ezer forintos nettó bérre lenne szükség ahhoz, hogy megtartsák a munkaerőt, ráadásul a vállalkozások a bérek emelése nélkül nem fogják tudni teljesíteni az újonnan kötendő 1,5-2 éves átfutású szerződéseket sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Friss
hírlevél
depositphotos