BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. szeptember 18. 12:30

Nagy pillanatra készülődik Donald Trump, elnöki pályafutása során először fog az ENSZ-küldöttek előtt beszélni a héten, ugyanakkor bőven lehet, hogy a reflektorfény messze nem rajta lesz. Vele tart ugyanis az a Nikki Haley is, aki bár hivatalosan „csak” Amerika ENSZ-nagykövete, valójában egyre inkább az amerikai külügy főszereplőjévé válik.

EPA/SHAWN THEW

A 45 éves volt dél-karolinai kormányzó az egyik legnépszerűbb amerikai politikus, és Donald Trump teljes adminisztrációjának talán legelismertebb tagja, aki egyre inkább vezeti az amerikai diplomáciát a tényleges külügyminiszter, Rex Tillerson helyett.

Összerúgta a port Észak-Koreával

Csak hogy egy példát említsünk, a nagykövet öt hét alatt kétszer is meggyőzte a 15 tagú ENSZ BT-t a szankciók szigorításáról Észak-Korea ellen, igaz az általa használt finomkodás nélküli nyelvezet több diplomatát is kiakasztott.

A diktatúrában sem csípik, ahogy arról korábban mi is írtunk, Észak-Korea egy közleményében „politikai prostituáltnak” nevezte, akinek „vigyáznia kellene a nyelvére, még akkor is, ha valószínűleg bolond. Az amerikai adminisztráció drágán megfizet majd Észak-Korea pocskondiázásáért.”

A nagykövet többször nekiment Oroszországnak is, az egyik első volt Trump stábjából, aki köntörfalazás nélkül azt állította, hogy tényleg beavatkoztak az oroszok az elnökválasztásba, illetve, hogy ezt rendszeresen megteszik más országokkal is.

Trump leendő utódja?

A Reutersnek egy EU-s diplomata névtelenül úgy fogalmazott, hogy Nikki Haley egészen kiemelkedő alakja Trump adminisztrációjának, megközelíthető és tehetséges politikus. A lap forrása szerint nem lenne meglepő, hogyha Haley előbb Rex Tillerson, hosszútávon pedig akár Donald Trump helyére is léphetne.

A nagykövet egyelőre visszautasította mindkét spekulációt, a CNN-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy „Tillerson nem megy sehová, én pedig továbbra is kiválóan tudok vele együttdolgozni.”

Haley januárban érkezett meg a 193 fős testületbe, ahol egyebek mellett megfogadta, hogy kiszűri Amerika „rossz szövetségeseit” is, akik nem támogatják a washingtoni döntéseket. Az elnök egyébként kiemelkedően elégedett a munkájával, rendszeresen tárgyalnak, nem túlzás azt állítani, hogy talán a jelenlegi adminisztráció legstabilabb tagja.

Richard Gowan ENSZ-szakértő szerint bár Haley nyilatkozataiban látványosan támogatja Donald Trumpot, sikerei előbb-utóbb idegessé tehetik az elnököt. Ezért ha a nagykövet előbb-utóbb ténylegesen megkapná Rex Tillerson külügyminiszteri székét, elvesztené jelenlegi függetlenségét, és szorosabban Trump keze alatt kellene dolgoznia. Bármennyire ironikusan is hangzik, Donald Trump legjobban az előléptetésével tudna ártani Nikki Haley-nek.

Nem ijed meg a balhéktól

A nagykövet egyébként nem fél nyíltan szembe menni Donald Trumppal, 2016-ban még a választási kampány idején neki is ugrott a későbbi elnöknek a bevándorlási politikája miatt, valamint azért, mert Trump nem ítélte el elég erősen a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket.  Emellett egyébként a charlottesville-i események idején is kiállt, egyrészt állítása szerint „elbeszélgetett” az elnökkel a témáról, másrészt saját ENSZ-stábját is a gyűlölet elítélésére szólította fel.

Szintén komoly népszerűséget hozott neki az, hogy mikor egy rasszista támadó egy afro-amerikai templomi gyülekezet 9 tagját meggyilkolta, kisebb felháborodás ellenére is eltüntette a konföderációs zászlókat Charlestonból.

A TIME 2016-ban beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, és a jelenlegi tendenciát figyelve egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Trump elnökség végének közeledtével a külügyminisztert előbb-utóbb Nikki Haley-nek fogják hívni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
hírlevél