Hirdetés
Hirdetés

Olyan fájdalmat és szenvedést ígér Észak-Korea, amilyet még nem látott Amerika

Gáspár András, 2017. szeptember 11., 13:01

Ha az Egyesült Államok keresztülviszi az ENSZ BT-n a szankciók szigorítását, akkor Észak-Korea kemény megtorlással válaszol - ígéri Kim Dzsongun. A hidrogénbombával kísérletező diktatúrát gazdasági intézkedésekkel akarják sarokba szorítani, amely cserébe újabb támadással fenyeget.

A koreai központi hírügynökség (KCNA) által kiadott korábbi fotón Kim Dzsongun állítólag éppen azt felügyeli, ahogy egy hidrogénbombát egy interkontinentális ballisztikus rakétára szerelnek fel. Fotó: EPA / KCNA
A koreai központi hírügynökség (KCNA) által kiadott korábbi fotón Kim Dzsongun állítólag éppen azt felügyeli, ahogy egy hidrogénbombát egy interkontinentális ballisztikus rakétára szerelnek fel. Fotó: EPA / KCNA

Megtorlást ígért Észak-Korea arra az esetre, ha az Egyesült Államok javaslatára az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői ülésén újabb, a korábbiaknál jóval erőteljesebb szankciók bevetéséről dönt Phenjan ellen. Washington egyebek mellett olajembargót, Kim Dzsongun vagyonának befagyasztását, textilexport-embargót és az észak-koreai vendégmunkásoknak történő kifizetések visszatartását szeretné elérni.

Fájdalmat és szenvedést ígérnek

Kim Dzsongun rezsimje a Bloomberg beszámolója szerint azt közölte: éberen figyelik az amerikaiak minden lépését; ha az Egyesült Államok valóban tető alá hozza az Észak-Korea által illegálisnak és jogtalannak minősített szankciókat, akkor Phenjan garantálja, hogy megfizet tettéért - írják.

Hirdetés

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által végrehajtandó lépések az Egyesült Államok számára a legnagyobb fájdalmat és szenvedést hozzák majd, amin egész történelmük során keresztülmentek" -

derül ki az észak-koreai hírügynökség összefoglalójából.

A Fox News még pénteken azt jelentette: Észak-Korea egy közleményben - Nikki Haley ENSZ-nagykövetet "politikai prostituáltnak" nevezte. "Vigyáznia kellene a nyelvére, még akkor is, ha valószínűleg bolond. Az amerikai adminisztráció drágán megfizet majd Észak-Korea pocskondiázásáért"- idézi az MTI a Fox News beszámolójában írtakat.

Kína és Oroszország is vétózhat

Kim Dzsongun a hétvégén egyébként fogadást tartott azoknak a tudósoknak és mérnököknek megjutalmazására, akik közreműködtek a szeptember 3-i kísérleti robbantás előkészítésében. Észak-Korea azt állítja, hirdogénbombát teszteltek - a robbantás által kiváltott földmozgást Magyarországon is kimutatták a műszerek. Erre válaszul akarja most az Egyesült Államok szigorítani a szankciókat.

A kérdés az, hogy Kína és/vagy Oroszország megvétózza-e az intézkedést. Vlagyimir Putyin már jelezte, hogy nem a szankciók további szigorítása jelenti a megoldást a feszültségekre, Kína pedig aggódik amiatt, hogy összeomlik a rezsim a gazdasági szankciók súlya alatt. Azt elképzelhetőnek tartják a szakértők, hogy egy részleges szigorítással, például az olajexport ideiglenes felfüggesztésével együtt tud érteni Peking, ha úgy látja, hogy az ráveheti a párbeszéd újrakezdésére Phenjant.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?