1p
Ez nem fizetésemelés, utólag fizetik ki a cafeteriát. A KLIK szerint nagyon ügyeltek rá, hogy az államosítás után ne csökkenjen a fizetése a tanároknak. Így csak 10-ből 4 pedagógus kapott kevesebb fizetést. Egy összegben, a nyáron utalnak.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) kifizeti a pedagógusoknak az állami fenntartásba vételt megelőzően megállapított béren kívüli juttatások időarányos részét. Január elseje után több államosított iskola pedagógusa szembesült azzal, hogy kevesebb fizetést kapott, mint 2012-ben. Ennek oka, hogy a korábbi fenntartó önkormányzatok is adtak cafeteria-juttatásokat a tanároknak, így volt, akinek fizetése 15 százalékkal csökkent. A jövedelemcsökkenés összesen 40 ezer tanárt érintett. A KLIK az államosítás után az ország legnagyobb foglalkoztatója lett, 120 ezer ember tartozik alá, ebből 100 ezer pedagógus.

A központ egy összegben utalja a 2013. január 1. és 2013. augusztus 31. közötti időszakra a központ alkalmazásában közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott pedagógusok, pedagógiai munkát segítő személyek, valamint technikai alkalmazottak béren kívüli juttatását - tudta meg a Privátbankár a KLIK-től.Kiemelten figyelték, hogy ne legyen kevesebb a fizetés

Tanár úr, kérem
Nem csak a pénz számít? Kevés lehet a béremelés a fiatalabb tanároknak.
Tovább >>>

A juttatásra azok a teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatott személyek jogosultak, akik 2012. december 31. napján közalkalmazotti jogviszonyban álltak valamely, 2013. január 1-től a központ fenntartásába került köznevelési intézménnyel, és 2012-ben kollektív szerződés vagy egyedi munkáltatói döntés alapján béren kívüli juttatásban részesültek.

A pedagógusok béren kívüli juttatásának megállapításánál a KLIK kiemelten figyelt arra – a kormány célkitűzéseivel összhangban –, hogy a fenntartóváltás senkinek ne eredményezzen jövedelemcsökkenést, így az érintettek a tavalyival megegyező, időarányos juttatást kapnak 2013 júniusában - tudta meg szerkesztőségünk a központtól. A kiemelt figyelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy féléve a pedagógusok egy része, mintegy 40 ezer dolgozó kevesebb fizetést kap, ők júniusban egy nagyobb összeghez jutnak majd hozzá.

Megsértették a kollektív szerződést

A központ eddig megsértette a kollektív szerződésekből fakadó munkavállalói jogokat azzal, hogy azoknak a pedagógusoknak, akiknek az államosítás előtt járt cafeteria, nem fizetik ki a plusz juttatásokat február óta. Korábban az erőforrás-minisztériumban az is felmerült, hogy az elmaradást Erzsébet-utalvánnyal pótolták volna, amit pedagógusnapon kaptak volna meg az érintettek. Az is felmerült, hogy a zárolásokra hivatkozva nem fizetnék ki, ami jár a tanároknak (ez a jogi problémát nem oldotta volna meg).

Még februárban írt róla a Privátbankár, hogy a központ szervezeti és működési szabályzat nélkül működik, úgy tudjuk, a dokumentum továbbra sem készült el, miközben a szakmai feladatok ellátásával továbbra is gondok vannak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG