TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.

Az EU rosszabb helyzetben van még Trump Amerikájánál is

Soros György azt mondta a Népszavában megjelent interjúban a mostani járvány-helyzetről: válság van, amely élete során a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta. Úgy látja, Európa sérülékenyebb helyzetben van, mint az Egyesült Államok - ahol ugyan egy "pökhendi szélhámos", Donald Trump meg tudta nyerni a választást, de az USA-ban a fékek és ellensúlyok rendszerének, valamint a kialakított szabályoknak nagy hagyományuk van. Az Európai Unió  viszont nem kész formáció, és sok ellensége van mind belülről, mind kívülről. 

Belső ellenségek Magyarországtól Olaszországon át a Fukar Ötökig

A belső ellenségeket illetően Lengyelországot és Magyarországot említette, ahol az EU értékeit ellenző erők kerültek hatalomra, de a legjobban Olaszország miatt aggódik, ahol Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában való maradás támogatottsága is visszaesett.

Soros György Brüsszelben 2017-ben (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Soros György Brüsszelben 2017-ben (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Soros szerint a 750 milliárd eurós újjáépítési alap nagyon pozitív lépés, de az úgynevezett Fukar Ötök (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország) miatt nem lett eléggé hatékony. Soros újra kiállt az örökkötvények mellett - ezek esetében a tőkeösszeget sosem kell visszafizetni, csak az éves kamatot kell törleszteni. Egyszázalékos kamatot feltételezve egy 1000 milliárd eurós kötvény évente 10 milliárd eurós törlesztési terhet jelentene -  az 1000 milliárd eurós forrás azonnal elérhető lenne, de a kamatot idővel kell megfizetni, és minél több idő telik el, annál kisebb lesz a diszkontált jelenlegi értéke. Az EU azonban nem rendelkezik elégséges adóztatási hatáskörrel ahhoz, hogy a kötvény megvásárlóit biztosítsa: képes lesz a kamatokat megfizetni. Ez a Fukar Ötök miatt nem is fog megváltozni.

Már nem Oroszország a legnagyobb külső ellenség

Az EU külső ellenségeinek közös jellemzője, hogy ellenzik a nyílt társadalom eszméjét - mondja Soros György. Egykor Oroszország volt a legnagyobb ellenség, de mostanra Kína jóval nagyobb fenyegetést jelent. Vezető szerepet tölt be ugyanis a mesterséges intelligencia terén, amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre. Ezért jelent a koronavírus is veszélyt a nyílt társadalmara Soros szerint: a megfigyelésre előállított mesterséges intelligencia-eszközök valóban hasznosak a vírus megfékezésében, ezér még a nyílt társadalmakban is elfogadhatóbbá váltak.

Soros nem szereti a politikai korrektséget

Soros a Black Lives Matter mozgalmak kapcsán elmondta: túlzásnak tartja a mostani folyamatokat; az egyetemeken is a politikai korrektség kérdése túlzott szerepet kap.

"A nyílt társadalmak támogatójaként a politikai korrektséget politikailag inkorrektnek tartom. Sosem szabadna elfelejtenünk, hogy a különböző nézetek pluralitása lényeges eleme a nyílt társadalmaknak"

- mondta Soros György a Népszavának. Ebben egyébként érdekes mód egyetértenek Orbán Viktorral: a magyar miniszterelnök már 2016-ban arról beszélt, hogy "a PC a szellemi elnyomás legelnyomóbb eszköze".

Ki az a Soros György?

Multimilliárdos, aki lehetőségeihez képest szerényen él. Pengeeszű spekuláns. Örökös vitatkozó, aki mindenkinek ellentmond. Különc. Sztárbefektető. Ellentmondásos, megosztó ember. Világmegváltó küldetéstudattal bíró filantróp. Félelmetes tőzsdecápa -  a többi közt ezekkel a jelzőkkel illette nemrég egy átfogó portré a most 90 éves magyar származású milliárdost - itt olvashatja összefoglalónkat >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Friss
hírlevél