Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.

Az EU rosszabb helyzetben van még Trump Amerikájánál is

Soros György azt mondta a Népszavában megjelent interjúban a mostani járvány-helyzetről: válság van, amely élete során a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta. Úgy látja, Európa sérülékenyebb helyzetben van, mint az Egyesült Államok - ahol ugyan egy "pökhendi szélhámos", Donald Trump meg tudta nyerni a választást, de az USA-ban a fékek és ellensúlyok rendszerének, valamint a kialakított szabályoknak nagy hagyományuk van. Az Európai Unió  viszont nem kész formáció, és sok ellensége van mind belülről, mind kívülről. 

Belső ellenségek Magyarországtól Olaszországon át a Fukar Ötökig

A belső ellenségeket illetően Lengyelországot és Magyarországot említette, ahol az EU értékeit ellenző erők kerültek hatalomra, de a legjobban Olaszország miatt aggódik, ahol Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában való maradás támogatottsága is visszaesett.

Soros György Brüsszelben 2017-ben (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Soros György Brüsszelben 2017-ben (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Soros szerint a 750 milliárd eurós újjáépítési alap nagyon pozitív lépés, de az úgynevezett Fukar Ötök (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország) miatt nem lett eléggé hatékony. Soros újra kiállt az örökkötvények mellett - ezek esetében a tőkeösszeget sosem kell visszafizetni, csak az éves kamatot kell törleszteni. Egyszázalékos kamatot feltételezve egy 1000 milliárd eurós kötvény évente 10 milliárd eurós törlesztési terhet jelentene -  az 1000 milliárd eurós forrás azonnal elérhető lenne, de a kamatot idővel kell megfizetni, és minél több idő telik el, annál kisebb lesz a diszkontált jelenlegi értéke. Az EU azonban nem rendelkezik elégséges adóztatási hatáskörrel ahhoz, hogy a kötvény megvásárlóit biztosítsa: képes lesz a kamatokat megfizetni. Ez a Fukar Ötök miatt nem is fog megváltozni.

Már nem Oroszország a legnagyobb külső ellenség

Az EU külső ellenségeinek közös jellemzője, hogy ellenzik a nyílt társadalom eszméjét - mondja Soros György. Egykor Oroszország volt a legnagyobb ellenség, de mostanra Kína jóval nagyobb fenyegetést jelent. Vezető szerepet tölt be ugyanis a mesterséges intelligencia terén, amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre. Ezért jelent a koronavírus is veszélyt a nyílt társadalmara Soros szerint: a megfigyelésre előállított mesterséges intelligencia-eszközök valóban hasznosak a vírus megfékezésében, ezér még a nyílt társadalmakban is elfogadhatóbbá váltak.

Soros nem szereti a politikai korrektséget

Soros a Black Lives Matter mozgalmak kapcsán elmondta: túlzásnak tartja a mostani folyamatokat; az egyetemeken is a politikai korrektség kérdése túlzott szerepet kap.

"A nyílt társadalmak támogatójaként a politikai korrektséget politikailag inkorrektnek tartom. Sosem szabadna elfelejtenünk, hogy a különböző nézetek pluralitása lényeges eleme a nyílt társadalmaknak"

- mondta Soros György a Népszavának. Ebben egyébként érdekes mód egyetértenek Orbán Viktorral: a magyar miniszterelnök már 2016-ban arról beszélt, hogy "a PC a szellemi elnyomás legelnyomóbb eszköze".

Ki az a Soros György?

Multimilliárdos, aki lehetőségeihez képest szerényen él. Pengeeszű spekuláns. Örökös vitatkozó, aki mindenkinek ellentmond. Különc. Sztárbefektető. Ellentmondásos, megosztó ember. Világmegváltó küldetéstudattal bíró filantróp. Félelmetes tőzsdecápa -  a többi közt ezekkel a jelzőkkel illette nemrég egy átfogó portré a most 90 éves magyar származású milliárdost - itt olvashatja összefoglalónkat >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Friss
hírlevél