Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egészségügyért felelős államtitkár kőkemény munkát ígér a jövőre és azt, hogy minden talált forintit a bérekre és a problémák megoldására költenek. Szócska Miklós szerint az év végi pénzosztás előre el volt tervezve, az nem a kapkodás jele.

Az Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Szócska Miklós mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az egészségügyben kezd beérni az a munka, amit a szaktárcánál ebben az évben végeztek, a területért felelős vezető szerint nem év végi kapkodásról van szó a most bejelentett támogatások és plusz források kapcsán. Mint Szócska Miklós elmondta, sikerült felmérni az ágazat problémáit, kezdődhetnek a nagy átalakítások. Persze mindezek mellett a tárca elkötelezett, hogy transzparens gazdálkodás mellett tovább javítsa az egészségügyi dolgozók bérét és munkakörülményeit.

Kapnak pénzt a háziorvosok és az egyiptomi sérülteket ellátó kórházak is

Az ún. "kasszasöprésből megmaradt 21 milliárd 71 millió forintot a tárca például csak az intézményrendszer megerősítésére fordítja.

17 milliárdot fordítanak a közfinanszírozású járó- és fekvőbeteg ellátó intézményekre, 1,3 milliárdot sürgősségi, 1 milliárdot pedig az intenzív-ellátásra szánnak. További  200 millió forint jut a neuroinvazív-ellátás fejlesztésére, 800-800 millió forint pedig a járóbeteg-ellátásra, valamint az egynapos sebészet megerősítésére. 300 millió forintos keretből az alapellátást segítik: a háziorvosok egyhavi plusz kártyapénzhez jutnak - ismertette az államtitkár. További 1,7 milliárd forintot fordítanak a laborellátás finanszírozására, 247 millió segíti a kórházak többletköltségeinek rendezését.
Sőt, ezen felül 14 milliós keretből megerősítik a kötelező tüdőszűrés rendszerét, az egyiptomi magyar sérülteket ellátó intézmények pedig 10 millió forinthoz jutnak.

"Kemény, hadi gazdálkodás" jellemzi az egészségügyet

Az E-Alap átalakításából nyert 4,5 milliárdból nemcsak a kártyapénzre futja, hanem az onkológiai gyógyszerhiány csökkentésére is - amit nagyjából sikerült így orvosolni, de "nyugodtan még nem alhatunk". Szócska kitért rá, hogy az idei kemény, "hadi gazdálkodás" eredménye, hogy a lejárt szállítói állomány csökkent. Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy uniós pályázati pénzeket is sikerült bevonni az egészségügyi erőforrás krízis megoldásába.

A rezidenseknek kiírt ösztöndíjprogramról az államtitkár elmondta, azt 600-an nyerték el a rezidens orvosok közül, és 16 kórházi szakgyógyszerész is a "díjazottak" közt van. "616 lelket sikerült megmentenünk", vagyis ezek az emberek fogalmazzák meg azt az üzenetet, hogy igenis itthon akarnak élni, és nem akarnak külföldre menni.

616 lélek a felmondólevelek ellenében
616 megmentett lélek szemben majd' 2500 letétbe helyezett felmondólevéllel. Az egészségügyi dolgozók fenyegetése miatt az ÁNTSZ arra kérte az érintett kórházakat, hogy dolgozzanak ki vészforgatókönyvet az esetleges ellátási zavarok kezelésére - mint arról korábban beszámoltunk. Ezt megerősítette az államtitkár is, mint mondta, ez ilyenkor a "természetes eljárás", de nem szeretnék, hogy sor kerüljön rá. Szócska Miklós szerint a szaktárca mindent elkövet annak érdekében, hogy rendezze a béreket és a munkakörülményeket. Az államtitkár szerint sok felmondólevél akkor került letétbe, amikor még nem volt ismert, milyen lépésekre készül az egészségügyi kormányzat. Szócska szerint a szakszervezetek és a rezidens szövetség is a "természetes szövetségese" a tárcának.Lesz praxis

A rezidens kassza maradványát praxisvásárlási programra költik, amivel a szaktárca 3 problémát próbál meg egyszerre orvosolni. Egyrészt sok az idős háziorvos, akik nem tudnak nyugdíjba vonulni, hiszen nem tudnak megszabadulni praxisuktól - hiszen a fiatalok azt nem tudják megfizetni. Ebből következően pedig egyre kevesebb a háziorvos is.

A jövőről szólva Szócska azt mondta, az arról fog szólni, hogy "kőkemény munkával és transzparens gazdálkodással minden forintot a bérekre és a problémák megoldására fogunk költeni". Az egészségügyi ágazat menedzselése szerinte egy sivatagi túlélőtúra, de reméli, hogy az "amit az ünnepi asztalra tudtak tenni" kellően erős üzenet az ágazatban dolgozók számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
Karrier Ingatlanok, juttatások – mik derültek ki a női képviselők vagyonnyilatkozataiból?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 2. 18:54
Ahogy lenni szokott, február 1-ig bezáróan leadták vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselők. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok bevallásait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyan nyilatkozattal, amely nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. Ami ennek ellenére is kiolvasható volt: nem egy politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén, de nem a magyar képviselőnők lesznek a jövő vállalkozóinak példaképei. 
Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
hírlevél