TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egészségügyért felelős államtitkár kőkemény munkát ígér a jövőre és azt, hogy minden talált forintit a bérekre és a problémák megoldására költenek. Szócska Miklós szerint az év végi pénzosztás előre el volt tervezve, az nem a kapkodás jele.

Az Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Szócska Miklós mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az egészségügyben kezd beérni az a munka, amit a szaktárcánál ebben az évben végeztek, a területért felelős vezető szerint nem év végi kapkodásról van szó a most bejelentett támogatások és plusz források kapcsán. Mint Szócska Miklós elmondta, sikerült felmérni az ágazat problémáit, kezdődhetnek a nagy átalakítások. Persze mindezek mellett a tárca elkötelezett, hogy transzparens gazdálkodás mellett tovább javítsa az egészségügyi dolgozók bérét és munkakörülményeit.

Kapnak pénzt a háziorvosok és az egyiptomi sérülteket ellátó kórházak is

Az ún. "kasszasöprésből megmaradt 21 milliárd 71 millió forintot a tárca például csak az intézményrendszer megerősítésére fordítja.

17 milliárdot fordítanak a közfinanszírozású járó- és fekvőbeteg ellátó intézményekre, 1,3 milliárdot sürgősségi, 1 milliárdot pedig az intenzív-ellátásra szánnak. További  200 millió forint jut a neuroinvazív-ellátás fejlesztésére, 800-800 millió forint pedig a járóbeteg-ellátásra, valamint az egynapos sebészet megerősítésére. 300 millió forintos keretből az alapellátást segítik: a háziorvosok egyhavi plusz kártyapénzhez jutnak - ismertette az államtitkár. További 1,7 milliárd forintot fordítanak a laborellátás finanszírozására, 247 millió segíti a kórházak többletköltségeinek rendezését.
Sőt, ezen felül 14 milliós keretből megerősítik a kötelező tüdőszűrés rendszerét, az egyiptomi magyar sérülteket ellátó intézmények pedig 10 millió forinthoz jutnak.

"Kemény, hadi gazdálkodás" jellemzi az egészségügyet

Az E-Alap átalakításából nyert 4,5 milliárdból nemcsak a kártyapénzre futja, hanem az onkológiai gyógyszerhiány csökkentésére is - amit nagyjából sikerült így orvosolni, de "nyugodtan még nem alhatunk". Szócska kitért rá, hogy az idei kemény, "hadi gazdálkodás" eredménye, hogy a lejárt szállítói állomány csökkent. Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy uniós pályázati pénzeket is sikerült bevonni az egészségügyi erőforrás krízis megoldásába.

A rezidenseknek kiírt ösztöndíjprogramról az államtitkár elmondta, azt 600-an nyerték el a rezidens orvosok közül, és 16 kórházi szakgyógyszerész is a "díjazottak" közt van. "616 lelket sikerült megmentenünk", vagyis ezek az emberek fogalmazzák meg azt az üzenetet, hogy igenis itthon akarnak élni, és nem akarnak külföldre menni.

616 lélek a felmondólevelek ellenében
616 megmentett lélek szemben majd' 2500 letétbe helyezett felmondólevéllel. Az egészségügyi dolgozók fenyegetése miatt az ÁNTSZ arra kérte az érintett kórházakat, hogy dolgozzanak ki vészforgatókönyvet az esetleges ellátási zavarok kezelésére - mint arról korábban beszámoltunk. Ezt megerősítette az államtitkár is, mint mondta, ez ilyenkor a "természetes eljárás", de nem szeretnék, hogy sor kerüljön rá. Szócska Miklós szerint a szaktárca mindent elkövet annak érdekében, hogy rendezze a béreket és a munkakörülményeket. Az államtitkár szerint sok felmondólevél akkor került letétbe, amikor még nem volt ismert, milyen lépésekre készül az egészségügyi kormányzat. Szócska szerint a szakszervezetek és a rezidens szövetség is a "természetes szövetségese" a tárcának.Lesz praxis

A rezidens kassza maradványát praxisvásárlási programra költik, amivel a szaktárca 3 problémát próbál meg egyszerre orvosolni. Egyrészt sok az idős háziorvos, akik nem tudnak nyugdíjba vonulni, hiszen nem tudnak megszabadulni praxisuktól - hiszen a fiatalok azt nem tudják megfizetni. Ebből következően pedig egyre kevesebb a háziorvos is.

A jövőről szólva Szócska azt mondta, az arról fog szólni, hogy "kőkemény munkával és transzparens gazdálkodással minden forintot a bérekre és a problémák megoldására fogunk költeni". Az egészségügyi ágazat menedzselése szerinte egy sivatagi túlélőtúra, de reméli, hogy az "amit az ünnepi asztalra tudtak tenni" kellően erős üzenet az ágazatban dolgozók számára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
hírlevél