BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2012. október 24. 10:52

Az osztrák munkaügyi szervezet adatai szerint szeptember végén 52 246 magyar munkavállaló dolgozott hivatalosan Ausztriában. Ez március óta 18, tavaly március óta 85 százalékos emelkedés. Létszámban a magyarok már erősen közelítenek a török munkavállalókhoz, és többen vannak, mint a lengyelek vagy a románok.

Az osztrák munkavállalók és más társadalombiztosítottak szervezete, a Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger friss adatai szerint szeptember végén 52 246 magyar állampolgárságú személy dolgozott hivatalosan Ausztriában, ez 18 százalékos, 7968 fős növekedés március óta. A  korábbi statisztikák szerint ugyanis 2011. március végén még csak 28 219, idén márciusban már 44 278 fő dolgozott tőlünk a szomszédos országban.

Erősen közelítjük a törökök létszámát

Tavaly márciustól idén szeptemberig nem kevesebb, mint 85 százalékos az emelkedés, közel megduplázódott a számunk. Ebben persze lehet némi szezonalitás, a nyári-ősz eleji hónapokban a mezőgazdaság miatt nőhet a létszám, ugyanakkor az idegenforgalomban Ausztriában télen is szezon van. A tendencia összességében mindenképpen növekedésre enged következtetni. Tavaly például éves átlagban 34 579 magyar dolgozott Ausztriában.

Bécsi karácsonyi vásár (Fotó: Wikimedia Commons)

A számok összefüggnek azzal, hogy Ausztria és Németország csak tavaly május 1-től nyitotta meg teljesen munkaerőpiacát honfitársaink előtt, ám a növekedés azóta is folyamatosnak látszik. A magyarok előretörését jól jellemzi, hogy szeptemberben a törökök 56 700-an voltak, csak pár ezerrel kevesebben a magyaroknál. A volt Jugoszlávia területéről ugyanakkor többet, 81 ezer munkavállalót tartottak nyilván, ők azonban régi, a Jugoszlávia felbomlása előtti időből származó dolgozók lehetnek, mert külön kategóriaként szerepel az adatok között Szerbia, Horvátország és más utódállamok.

Megelőztük a románokat és a lengyeleket

Sem a jóval nagyobb lélekszámú Lengyelország polgárai (29 800 fő), sem a romániai dolgozók (25 ezer), sem a közeli Szlovákiából származók (mintegy húszezren) nem közelítették meg a magyarok számát, aminek oka lehet, hogy a magyarok - és persze a szlovákok - tudnak ingázni a legkönnyebben, valamint hogy nálunk van legrosszabb helyzetben a gazdaság. (Például két utolsó negyedév GDP-zsugorodása vagy a magas infláció, a reálbér-csökkenés alapján.)

A nagyobb távolságban levő Németországban is némileg hasonló a helyzet, bár kevesebb az ott dolgozó magyar, feltéve hogy a hivatalos statisztikák pontosak. (Valószínű, hogy feketén is sok ezren dolgoznak külföldön.) A német munkaügyi hivatal (Bundesagentur für Arbeit) időről időre frissít egy jelentést a 2011. május 1-től életbe lépett kelet-európai munkaerőpiaci nyitás tapasztalatairól.

Válságban a külföldit küldik el először

Míg az előző jelentésben 2011. októberére 28 839 magyar munkavállaló szerepelt, márciusban már 33 125-en voltak, ez 15 százalékos növekedés fél év alatt. A tavaly áprilisi létszám azonban még csak 20 106 volt, tehát egy év alatt ott több mint másfélszeresére nőtt a magyarok száma. Válság esetén valószínűleg sok helyütt először a külföldi munkavállalót küldik el, erre utal, hogy a Németországban nyilvántartott magyar munkanélküliek száma 2368 fő volt – ez már frissebb, szeptemberi adat -, 19,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A magyar statisztika nem komoly

Eközben a hazai statisztikák továbbra sem vesznek tudomást a külföldön dolgozó magyarok – a külföldi adatok alapján minimum kétszázezer fő feletti – tömegéről. A júliusi „népmozgalmi”, népességgel kapcsolatos KSH-jelentés arra utal, hogy az év első hét hónapjában mintegy hétezerrel több bevándorló érkezett az országba, mint ahányan távoztak. „A természetes fogyás üteme némileg mérséklődött... 2012 első hét hónapjában 25 835 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 19 ezer fővel csökkent” – állítják.

Augusztusban tovább emelték a tétet, a hivatal friss közleménye szerint a természetes fogyás az első nyolc hónapban 27 754 fő volt, de a "nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 20 ezer fővel csökkent" - írja a legfrissebb népmozgalmi jelentés. Ez azt jelentené, hogy 7 754 bevándorlóval több érkezett az országba, mint amennyi elment innét.

Másutt a kivándorlókról is tudomást vesznek

Miután csak Ausztriába, csak fél év alatt és csak hivatalosan (nem feketemunkásként) ennél többen mentek ki dolgozni, a hivatalos adatok nagyon komolytalannak tűnnek, még akkor is, ha a sógorainkhoz a legtöbben ingázni járnak, így magyarországi lakosok maradnak. Más országokban, például Németországban, Ausztriában egyébként a statisztikák az országból kivándorló személyekről is pontos adatokkal rendelkeznek.

Frissítés: Az adatokat szolgáltató osztrák szervezet (Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger) rendkívül segítőkész volt, és elküldte nekünk a magyar munkavállalók létszámát évente egészen 1995-ig visszamenőleg, illetve a 2012-es adatokat havi bontásban. A szezonalitás talán kevésbé látszik rajta, mint feltételeztük, ugyanakkor a meredeken emelkedő tendencia egészen nyilvánvaló. Az adatokat két grafikon formájában osztjuk meg olvasóinkkal. (A sok éves adatsor éves átlagos értékeket mutat, az idei adatok hó végi számok.)

Karrier Alapítványi fenntartásba kerülhet 6 egyetem
Valkai Nikoletta | 2020. április 1. 12:17
A kedd este benyújtott törvényjavaslatok szerint vagyonkezelő alapítványokat neveznének ki a felsőoktatási intézmények élére. Állami tulajdonú ingatlanokat is kapnának.
Karrier Koronavírus: vadásznak az alkalmi állásokra
MTI | 2020. március 28. 09:00
Sokan vállalnának átmeneti munkát a járvány miatt elvesztett állásuk helyett. 
Karrier Jön a rabszolgatörvény 2.0? A szakszervezetek azonnali egyeztetést akarnak
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 20:06
Döbbenten olvasták a szakszervezeteknél a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének többpontos javaslatát, amelyet az MGYOSZ  vészhelyzetre hivatkozva a gazdasági válság kezelésére nyújtott be a kormánynak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával azonnali egyeztetést követel.
Karrier Csapatot vált a legnagyobb sztár - repkednek a 10 milliók az NFL-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 11:15
Úgy tűnik, hogy amelyik csapatnak van pénze, az most két kézzel szórja az NFL-ben. A most megnyílt úgynevezett szabadügynök piacon repkednek a dollármilliók. Ráadásul a liga legismertebb alakja, Tom Brady karrierje során először csapatot váltott.
Karrier Koronavírus: bajban a színészek, mi jöhet most?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 11:20
Becslések szerint a Színházi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének 150 ezer tagja közül mintegy 120 ezren maradnak munka nélkül a koronavírus-járvány miatt. A szakszervezet vezetői 2,5 millió dollárt (787,9 millió forint) ajánlottak fel az állásukat elvesztők megsegítésére - számolt be róla a Variety.com.
Karrier Aláírták a bérmegállapodást a BKV-nál
Privátbankár.hu | 2020. február 25. 15:01
Sikerült kiharcolni a kétszámjegyű emelést.
Karrier Kevés a 10 százalék: valódi béremelést akarnak a tanárok
Valkai Nikoletta | 2020. február 25. 13:01
A Pedagógusok Szakszervezete szerint ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek viszont kevés az a 10 százalékos emelés, amelyet hétfőn jelentett be az emberi erőforrások minisztere. Mindez még a bérfelzárkóztatáshoz sem elég, mivel a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a tanárok fizetése, és amit szerintük a kormány bármikor visszavonhat.
Karrier Dollármilliárdokat adna klímavédelemre az Amazon atyja
Privátbankár.hu | 2020. február 18. 07:58
Tízmilliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere.
Karrier Rogán Antalék tárcája nőket és izmos férfiakat keres
Privátbankár.hu | 2020. február 14. 15:45
Nem akármilyen hirdetés tűnt fel az egyik budapesti casting iroda oldalán, nagyon úgy tűnik, hogy a kormányzati propagandagépezet idén sem hagyja ki a nőnapot, hiszen a Miniszterelnöki Kabinetiroda megrendelésére készülő imázsfilmbe keresnek szereplőket.
Karrier Újabb probléma a Nemzeti alaptantervvel: aggódik a jövő mérnökeiért a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2020. február 13. 14:39
Eddig nem sok szó esett az új Nemzeti Alaptanterv természettudományos vonatkozásairól, mely a fiatalok képzettségét tekintve komolyan befolyásolhatja az ország gazdasági növekedését a jövőben.
hírlevél