1p
Az osztrák munkaügyi szervezet adatai szerint szeptember végén 52 246 magyar munkavállaló dolgozott hivatalosan Ausztriában. Ez március óta 18, tavaly március óta 85 százalékos emelkedés. Létszámban a magyarok már erősen közelítenek a török munkavállalókhoz, és többen vannak, mint a lengyelek vagy a románok.

Az osztrák munkavállalók és más társadalombiztosítottak szervezete, a Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger friss adatai szerint szeptember végén 52 246 magyar állampolgárságú személy dolgozott hivatalosan Ausztriában, ez 18 százalékos, 7968 fős növekedés március óta. A  korábbi statisztikák szerint ugyanis 2011. március végén még csak 28 219, idén márciusban már 44 278 fő dolgozott tőlünk a szomszédos országban.

Erősen közelítjük a törökök létszámát

Tavaly márciustól idén szeptemberig nem kevesebb, mint 85 százalékos az emelkedés, közel megduplázódott a számunk. Ebben persze lehet némi szezonalitás, a nyári-ősz eleji hónapokban a mezőgazdaság miatt nőhet a létszám, ugyanakkor az idegenforgalomban Ausztriában télen is szezon van. A tendencia összességében mindenképpen növekedésre enged következtetni. Tavaly például éves átlagban 34 579 magyar dolgozott Ausztriában.

Bécsi karácsonyi vásár (Fotó: Wikimedia Commons)

A számok összefüggnek azzal, hogy Ausztria és Németország csak tavaly május 1-től nyitotta meg teljesen munkaerőpiacát honfitársaink előtt, ám a növekedés azóta is folyamatosnak látszik. A magyarok előretörését jól jellemzi, hogy szeptemberben a törökök 56 700-an voltak, csak pár ezerrel kevesebben a magyaroknál. A volt Jugoszlávia területéről ugyanakkor többet, 81 ezer munkavállalót tartottak nyilván, ők azonban régi, a Jugoszlávia felbomlása előtti időből származó dolgozók lehetnek, mert külön kategóriaként szerepel az adatok között Szerbia, Horvátország és más utódállamok.

Megelőztük a románokat és a lengyeleket

Sem a jóval nagyobb lélekszámú Lengyelország polgárai (29 800 fő), sem a romániai dolgozók (25 ezer), sem a közeli Szlovákiából származók (mintegy húszezren) nem közelítették meg a magyarok számát, aminek oka lehet, hogy a magyarok - és persze a szlovákok - tudnak ingázni a legkönnyebben, valamint hogy nálunk van legrosszabb helyzetben a gazdaság. (Például két utolsó negyedév GDP-zsugorodása vagy a magas infláció, a reálbér-csökkenés alapján.)

A nagyobb távolságban levő Németországban is némileg hasonló a helyzet, bár kevesebb az ott dolgozó magyar, feltéve hogy a hivatalos statisztikák pontosak. (Valószínű, hogy feketén is sok ezren dolgoznak külföldön.) A német munkaügyi hivatal (Bundesagentur für Arbeit) időről időre frissít egy jelentést a 2011. május 1-től életbe lépett kelet-európai munkaerőpiaci nyitás tapasztalatairól.

Válságban a külföldit küldik el először

Míg az előző jelentésben 2011. októberére 28 839 magyar munkavállaló szerepelt, márciusban már 33 125-en voltak, ez 15 százalékos növekedés fél év alatt. A tavaly áprilisi létszám azonban még csak 20 106 volt, tehát egy év alatt ott több mint másfélszeresére nőtt a magyarok száma. Válság esetén valószínűleg sok helyütt először a külföldi munkavállalót küldik el, erre utal, hogy a Németországban nyilvántartott magyar munkanélküliek száma 2368 fő volt – ez már frissebb, szeptemberi adat -, 19,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A magyar statisztika nem komoly

Eközben a hazai statisztikák továbbra sem vesznek tudomást a külföldön dolgozó magyarok – a külföldi adatok alapján minimum kétszázezer fő feletti – tömegéről. A júliusi „népmozgalmi”, népességgel kapcsolatos KSH-jelentés arra utal, hogy az év első hét hónapjában mintegy hétezerrel több bevándorló érkezett az országba, mint ahányan távoztak. „A természetes fogyás üteme némileg mérséklődött... 2012 első hét hónapjában 25 835 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 19 ezer fővel csökkent” – állítják.

Augusztusban tovább emelték a tétet, a hivatal friss közleménye szerint a természetes fogyás az első nyolc hónapban 27 754 fő volt, de a "nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 20 ezer fővel csökkent" - írja a legfrissebb népmozgalmi jelentés. Ez azt jelentené, hogy 7 754 bevándorlóval több érkezett az országba, mint amennyi elment innét.

Másutt a kivándorlókról is tudomást vesznek

Miután csak Ausztriába, csak fél év alatt és csak hivatalosan (nem feketemunkásként) ennél többen mentek ki dolgozni, a hivatalos adatok nagyon komolytalannak tűnnek, még akkor is, ha a sógorainkhoz a legtöbben ingázni járnak, így magyarországi lakosok maradnak. Más országokban, például Németországban, Ausztriában egyébként a statisztikák az országból kivándorló személyekről is pontos adatokkal rendelkeznek.

Frissítés: Az adatokat szolgáltató osztrák szervezet (Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger) rendkívül segítőkész volt, és elküldte nekünk a magyar munkavállalók létszámát évente egészen 1995-ig visszamenőleg, illetve a 2012-es adatokat havi bontásban. A szezonalitás talán kevésbé látszik rajta, mint feltételeztük, ugyanakkor a meredeken emelkedő tendencia egészen nyilvánvaló. Az adatokat két grafikon formájában osztjuk meg olvasóinkkal. (A sok éves adatsor éves átlagos értékeket mutat, az idei adatok hó végi számok.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG