1p
A kormány 2012. szeptember 1-jétől hatályos rendeletében egyszerűsítette a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatvánnyal kapcsolatos szabályokat. Az NGM szerint így könnyebb lesz hozzájutni a táppénzhez, terhességi-gyermekágyi segélyhez, gyermekgondozási díjhoz.

Le kell adni a jövedelemigazolást az új munkahelyen

Az új szabályok szerint annak, aki 2012. szeptember 1-jétől helyezkedik el (pl.: munkaszerződést köt) a biztosítási jogviszony létesítésekor, az új munkáltató részére köteles átadni az előző foglalkoztatójától kapott jövedelemigazolását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a hatályos jogszabályok szerint a munkavállalók a munkaviszony megszűnésekor a többi igazolással együtt megkapják a jövedelemigazolást, ezért az ügyfél szempontjából egyszerűbb, hogy az új munkáltatónál történő belépéskor az összes igazolással együtt a jövedelemigazolást is átadja az új munkáltatója részére.

A munkáltató intézi a papírmunkát

Ezzel az ügyfél részére egyszerűsödik az eljárás, mert pénzbeli ellátás iránti kérelem esetében az új szabályok értelmében nem neki kell gondoskodnia a jövedelemigazolás egészségbiztosítási szerv vagy a kifizetőhely felé történő beküldéséről. Ha az ügyfél pénzbeli ellátást igényel, akkor a jövedelemigazolást nem az ügyfél, hanem a foglalkoztató köteles majd továbbítani - a többi igazolással együtt - az illetékes egészségbiztosítási szervhez vagy a kifizetőhelyhez.

Amennyiben az ügyfél nem adja át a jövedelemigazolását, akkor erről nyilatkoznia kell a munkáltatója felé. Ebben az esetben azonban, amikor az ügyfél egészségbiztosítási pénzbeli ellátást kér, akkor a foglalkoztató közli az egészségbiztosítóval, hogy a jövedelemigazolást az ügyfél nem adta át részére. Ilyen esetben az ügyfélnek a jövedelemigazolást külön kell majd megküldenie az ellátási kérelmét elbíráló egészségbiztosítási szakigazgatási szervnek vagy a kifizetőhelynek.

Kevesebb lehet a papír

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások összegének megállapításához szükséges jövedelemigazolás kiállítása is egyszerűsödött, ezzel segítve a foglalkoztatók munkáját. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által készített és térítésmentesen hozzáférhető OEP-B/2. számú „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványon kell a nem rendszeres jövedelmeket is közölni. Az előző OEP-B/1. számú nyomtatvány nem volt alkalmas a nem rendszeres jövedelmek közlésére, ezért ezeket a jövedelmeket külön pótlapon kellett közölnie a foglalkoztatónak. Az új nyomtatvány használata következtében az ügyfél részére kiadott igazolások száma, valamint a foglalkoztatók adminisztrációs terhe is csökken, mert az ügyfél részére elegendő egy nyomtatvány kiadása - közölte az NGM.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG