Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az államnak mindenképp be kell segítenie, mivel normál banki kockázatkezelés mellett a mikrovállalkozások jó része nem hitelezhető még akkor sem, ha hitelezési hajlandóságuk jelentősen megnőtt.

A magyar gazdaság fellendítéséhez rendkívül fontos a kis- és középvállalkozások támogatása - mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaság vállalkozásfinanszírozási konferenciáján. A bank ezt felismerve 2008. óta külön üzletágba szervezte a kkv-k kiszolgálását célzó tevékenységét. Azóta 69 százalékkal sikerült növelniük a kihelyezéseiket.

Az állam mint "esküvőszervező"

A bankok és a vállalkozók között jó a kapcsolat, egy "sikeres" házassághoz egész bizonyosan kell egy harmadik szereplő, egy esküvőszervező, az állam - vélekedett a szakember, aki szerint bizakodásra ad okot, hogy az állam nem csak szabályozóként, hanem szereplőként is részt akar venni annak a célnak elérésében, hogy a beruházási ráta 20 százalék fölé emelkedjen. Csonka Tibor szerint fontos volt Varga Mihály azon véleménye, amely szerint bankok nélkül nem képzelhető el a gazdaság fejlesztése - e tekintetben fontos belátni, hogy a termékek kínálata banki versenyre épüljön, azaz nem lenne megfelelő, ha egy vagy csak bizonyos intézeteknél lehetne elérni egyes termékeket - mondta Csonka Tibor.

A mikrocégek finanszírozásához elkél a mankó

A vállalkozások jó része fél a hitelektől, vagy nem finanszírozható. Ezen tapasztalatok szerint a cégek 45 százaléka csak saját forrásra bízza magát, ha fejlesztésekben gondolkodik. Ugyanakkor látható, hogy azok a cégek, akik külső finanszírozási segítséget kaptak, sokkal versenyképesebbek lettek. Ami nagyon fontos, hogy a szabályozó is belássa: míg a közepes és nagyobb cégek esetében minden további gond nélkül megoldható a piaci alapú finanszírozás, a legkomolyabb gondot a mikro (kényszer)vállalkozások finanszírozása jelenti - itt bizonyosan kell az állam fokozott szerepvállalása termék (pl. kombinált mikrohitel), garancia és támogatás szinten. A bankok élénkülő hitelezésre készülnek, ám a kockázatvállalási kedvük továbbra is óvatos - ezt a 20 százalék körüli nem fizető állomány igazolja.

Nemcsak likviditásra, hanem tőkére is szükség van a hitelezéshez - ebben a tekintetben az elkövetkező hónapok történései bizony a tőkeoldalt komolyan érintik majd - utalt a devizahiteles törvénycsomagra az OTP ügyvezető igazgatója. Fontos tudni, hogy a banknak a betéteseinek vagy épp a refinanszírozó hitelintézetének mindenképp vissza kell fizetnie a kölcsönkapott pénzt - függetlenül attól, hogy a hitelezett ügyfél fizet-e a banknak.

"Terel-e" a bank?

Az új hitelezés a cash-flowra épül, a kockázatokat csökkentheti a külső biztosítékok bevonása. Fontos, hogy az ügyfél által fizetett hiteldíjnak fedezni kell a bank forrás- kockázati- és egyéb költségeit is. Sokszor elhangzik az a vád, hogy a bankok a saját termékeik felé "terelik" az ügyfeleket, ám Csonka Tibor szerint nem ez történik: látni kell, hogy a kedvezményes kamatozású termékek feltételrendszerébe  nem fér bele az adott cég finanszírozási igénye, ám a bank ilyen esetben is igyekszik megoldást találni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos