Volt, aki próbálkozott már az "első magyar gyorsétteremlánc" megalapításával, a Gusto Burger csúnyán elbukott, két év után be is zártak, ma már hűlt helyük a Váci utcában, ahol a lánc egyetlen tagja működött. Pedig még sört is árultak...
Holnap nyitnak
A BITE bakery café első budapesti üzlete holnap nyílik a Nyugati téren, a cég mögött a 30 éve működő magyar Thermotechnika csoport leányvállalata, a Crown Foods Kft. valamint az állami Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) áll.
Az éttermi hálózat olyan újszerű termékkel kíván megjelenni a magyar piacon, amely friss, minőségi élelmiszerével kiválóan illeszkedik a hazai fogyasztók elvárásaihoz és ízlésvilágához. A termékeket egy pékséghez hasonlóan az alapanyok összekeverésétől a készre sütésig a helyszínen végzik. Ez a kategória tőlünk nyugatra, illetve a tengerentúlon egyre elterjedtebb. Friss alapanyagból készülő kelt tésztából, forró, ropogós és omlós perecet és tekercseket kínál majd különböző ízvilágban és kiegészítőkkel. A frissen sütött tradicionális perecformához mártogató szószok széles választékát kínálják majd. Ezzel a gyorséttermi piacon egy teljesen új kultúrát honosítana meg a cég.
50 munkahelyet hoznak létre
Az eddigi befektetéseken túl 13 millió forint értékben emelünk tőkét, amelyet az SZTA befektetése két ütemben egészít ki – mondta el Kiss János a Thermotechnika cégcsoport tulajdonosa.
A társaság számos hasonló amerikai és külföldi márka tapasztalatait is figyelembe vette, illetve átfogó piackutatást végzett több magyar bevásárlóközpontban, alaposan megvizsgálva a gyorséttermi fogyasztói szokásokat. Nyolc hónapi előkészítés és fejlesztés eredményeként született meg a BITE bakery café márka. Az első üzletnyitást követően a társaság egy fővárosi üzlethálózat kiépítését tervezi, amellyel mintegy 50 főt foglalkoztathat.
A cégcsoport menedzsmentje az elmúlt évtizedekben sikeresen épített fel és irányított magyar kiskereskedelmi hálózatokat, éttermi láncokat. Egy jó minőségű magyar élelmiszer megjelenése a gyorséttermek kínálatában egyszerű és innovatív ötlet, amely épít a cég tapasztalataira, kapacitásaira, emellett ésszerű mértékű beruházással megvalósítható és a tervek szerint már néhány éven belül üzleti megtérülést képes biztosítani – összegezte Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Elkapják a fesztiválszezont
A BITE bakery café üzletek kizárólag nagy forgalmú helyeken, kerülnek kialakításra. Az üzlethálózat megjelenését a cégcsoport - amely a hazai sörforgalmazó cégek legnagyobb hazai beszállítója - gasztronómiai rendezvényeken való megjelenése (sörfesztiválok, zenei fesztiválok) is segíti.
A társaság a tervek szerint a következő 5 évben 8 saját működtetésű éttermet indít el. Az SZTA befektetésére két ütemben kerülhet sor, összesen 49 millió forintos tőkeemelés révén. Az SZTA ezen összeggel 42,86 százalékos részesedést szerez a cégben. A tervek szerint az eredeti tulajdonos az ötödik év végére az SZTA tőkebefektetését hozamokkal növelve fizeti vissza.
Étterem és bemutatóterem
A BITE bakery café tulajdonosa, a Thermotechnika cégcsoport az első magyarországi magánvállalkozások között alakult, 30 éves múltra tekinthet vissza és mára közel 220 főt foglalkoztat hazánkban, illetve 600-at a régióban. A BITE bakery café éttermekben működő gépek nagy részét a cégcsoport gyártja és szervizeli majd, illetve az éttermeket a cégcsoport saját szakembergárdájával kívánja kialakítani. A megnyíló éttermek egyszersmind a cégcsoport referenciapontjaiként, bemutatóteremként is működnek majd.
![]() |
A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról. |