1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A betakarított kukorica és napraforgó mennyisége egyötöddel, a szójáé egynegyeddel marad el a tavalyitól Zala megyében. A száraz talaj miatt az őszi vetésterület is csökkent.

A szárazság és az aszály miatt a kukorica, a napraforgó és a szója átlaghozama is jóval alacsonyabb lesz Zala megyében, mint az elmúlt években - közölte Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.

Idén két-három héttel korábban kezdődött el az őszi növények betakarítása. A növények kényszerérettek, a nyári aszályos időjárás a kukoricát viselte meg leginkább. Az 50 ezer hektáron termelt kukoricát eddig 2 ezer hektáron vágták le, a hektáronkénti átlaghozam 5,22 tonna, messze elmarad az ötéves, hektáronkénti 6,5-7 tonna körüli átlagterméstől - mondta a kormányhivatal igazgatója.

A gazdák először a gyengébb, szárazabb táblákon takarítják be a termést. A tápanyaggal jobban ellátott területeken, ahol zöldebb a növényállomány, még várnak a munkákkal. Nagyobb megyei átlaghozam viszont így sem várható, a kukoricatáblák ugyanis rendkívül vegyes képet mutatnak. Lenti és Zalalövő térségében a hektáronkénti átlaghozam elérheti akár a 7-8 tonnát is, míg Nagykanizsa és Zalaszentgrót környékén hektáronként átlagosan mindössze 0-4 tonna körüli termést tudnak betakarítani. Ezeken a területeken nagyobb volt a szárazság, a növényállományt jégverés is pusztította, emiatt vannak olyan táblák, ahol nem fejlődtek ki a csövek és még silózni sem érdemes - magyarázta Horváth Gyula.

A napraforgó 70 százalékát már betakarították, a 3500 hektáron 1,98 tonna volt a hektáronkénti termésátlag, míg az elmúlt öt évben átlagosan 2,3-2,5 tonna napraforgó termett hektáronként. A szója átlaghozama az elmúlt öt évben elérte a 2-2,2 tonnát hektáronként, míg idén 1,54 tonna volt a hektáronkénti termésátlag. A 2.500 hektáros területből alig 300 hektár learatása van már csak hátra.

A kormányhivatal vezetőjének tájékoztatása szerint a kukorica tőzsdei ára eléri a 70 ezer forintot tonnánként, a napraforgó tonnáját pedig 140 ezer forintért tudják értékesíteni.

A betakarítással párhuzamosan zajlik a vetés és a magágy előkészítése. A repce vetése 10 500 hektáron már befejeződött. A száraz talaj miatt a gazdák nem tudtak megfelelő magágyat készíteni, ezért a vetési szándékhoz és a tavalyi területhez képest egyharmadával csökkent a repce vetésterülete.

Őszi árpát 4500 hektáron vetnek, eddig 180 hektáron végeztek a munkával. A búzát október közepén kezdik el vetni, a vetésterület megközelíti a 24 ezer hektárt, 2800 hektáron pedig tritikálé kerül a földbe.

Az őszi növények közel 25 százalékát már elvetették. A tervek szerint 52 ezer hektár lesz az őszi és a tavaszi szántóföldi növények vetésterülete is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG