1p
KKV
A pozitív visszajelzések jobb teljesítményre sarkallnak, az építő kritika fejlődésünket segíti. Visszajelzésekre tehát szükségünk van. Kérdés, hogy mi ösztönöz nagyobb teljesítményre: a pénz vagy az elismerés?
A pozitív visszajelzések jobb teljesítményre sarkallnak, az építő kritika fejlődésünket segíti. Visszajelzésekre tehát szükségünk van. Kérdés, hogy mi ösztönöz nagyobb teljesítményre: a pénz vagy az elismerés? Az orvostkeresek.hu elemzése erre keresi a válaszokat.

Az átlagos heti munkaidő 40 óra, de bizonyos feladatkörökben nem ritka az akár 60 órából álló munkahét sem. Időnk nagy részét tehát munkával töltjük és nem mindegy, hogy kényszerből végezzük-e feladatainkat, vagy azon szerencsések táborába tartozunk, akik számára munkájuk egyben a hobbijuk is. Sajnos nem minden esetben találjuk meg a számunkra legideálisabb állást és ez hosszútávon belső frusztrációhoz vezethet - mondja dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical pszichoterapeuta orvosa. Egy motiválatlan alkalmazott amellett, hogy rosszabbul teljesít, könnyen válhat depresszióssá, ingerlékennyé és fásulttá.

Lehet az alapbér, bónusz, vagy egyéb juttatás, de valójában ez biztosítja megélhetésünket: ezekből fizetjük a számlákat, ruházkodunk, bevásárolunk és szórakozunk. A pénz nélkülözhetetlen a legalapvetőbb szükségleteink kielégítéséhez, ezt jól szemlélteti az Abraham Maslow, amerikai pszichológus által kidolgozott Maslow-piramis, vagy másnéven Maslow-szükséglet hierarchia is, melynek egyes elemeit most a munkahelyi körülmények és feltételek vonatkozásában mutatjuk be:

Önmegvalósítás
- továbbképzés lehetősége, döntési felelősség, önállóság
Elismerés igénye
- karrier lehetőség, teljesítmény prémium, egyéb juttatások
Közösséghez tartozás igénye
- jó munkahelyi légkör, jó vezető-beosztott kapcsolat
Biztonsági szükségletek
- biztos munkahely, orvosi ellátás, stb.
Fiziológiai szükségletek
- fizetés

Az elmélet szerint, ha bármelyik szinten kimarad a szükséglet kielégítése, elakad a motiváció, a személy megreked azon a szinten, ahol még kielégületlenek a szükségletei. A megfelelő fizetés és az anyagi biztonság tehát alapfeltétele a magasabb célok elérésének.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatási eredményei alapján a vezetők feltételezésével szemben az alkalmazottak mégsem a pénzt tartották a legösztönzőbbnek, többségük a felettesük rájuk irányuló figyelmét jelölte meg elsődleges motiváló tényezőként. Dr. Bob Nelson, a munkavállaló jutalmazásának és motiválásának szakértője szerint is a dolgozók elsősorban elismerést várnak feletteseiktől. A szakértő szerint ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a következők is szükségesek:

- a feladatkörtől függő döntési helyzet, a felelősség tisztázása,
- mérhető eredmények és a teljesítmény elismerése,
- közös megbeszélések,
- a fejlődés lehetősége: oktatás és tréning, karrierlehetőség,
- a vezetőségtől a munkavállalók többsége pontosan közölt elvárásokat és visszajelzéseket vár.

Az elismerés iránti igény rendszerint nemtől és egyéntől függően különböző mértékben és formában jelentkezik - magyarázza dr. Kocsi Anikó. A munkahelyen a visszajelzés rendszerint teljesítményértékelés formájában valósul meg. Fontos, hogy a pozitív és a negatív tulajdonságokat, az erősségeket és hiányosságokat egyaránt hangsúlyozzuk, s így teremtsünk lehetőséget a változásra, a fejlődésre.

A motiváció nem tart örökké. Az új munkakörhöz kapcsolódó feladatok elvégzésekor érzett kezdeti lelkesedés az idő múlásával rendszerint alábbhagy, és csakúgy, mint életünk legtöbb területén, munkánkban is folyamatosan új célokat kell kitűznünk magunk elé. Az elismerést nemcsak környezetünktől kell várnunk, meg kell teremtenünk azokat a lehetőségeket, melyekkel önmagunkat is motiválhatjuk.

Munkánkat változatosabbá tehetjük, ha a különböző feladatokat felváltva végezzük. Tervezzük meg előre a következő egy órában milyen feladatokat végzünk el. Az is sikerélményt okozhat, ha egy-egy részfeladatot rövidebb idő alatt fejezünk be. Növelheti önbizalmunkat, ha új célokat tűzünk ki magunk elé. Végezzünk el egy tanfolyamot, amellyel még a ranglétrán is előre léphetünk. A motiváció növeléséért sokat tehetünk önbizalmunk fejlesztésével is. Legyünk tisztában saját értékeinkkel, így az elmaradt visszajelzéseket és az elismerés hiányát is könnyebben feldolgozzuk. Az új célok kitűzését nemcsak a munka, de a szabadidő terén is gyakoroljuk. Válasszunk új hobbit, kezdjünk sportolni, járjunk baráti társaságba. A munkaidőn kívül szerzett élmények nem csak kikapcsolnak, de segítségükkel nagyobb kedvvel végezzük majd kötelező feladatainkat is.

Munkanélküliség: még ennél is van lejjebb
Na ez durva: 10 százalék felett a munkanélküliség
Mindenkit ér diszkrimináció a magyar munkapiacon
Kevesebbet kapnak a nők ugyanazért a munkáért

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG