<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Az élelmiszer-allergia nem valami úri hóbort, komoly rohamot is kiválthat az érintetteknél. Nem véletlen, hogy a vendéglátósokat a jogszabály is kötelezi az allergének feltüntetésére - a Nébih összeszedett néhány tippet is ezeken túl, hogy elkerülhessük az életveszélyt okozó eseteket.

Nemrég került napvilágra egy brit nő története, aki súlyos ételallergiában szenved, és egy budapesti étteremben olyan súlyos allergiás rohamot kapott egyetlen falat étel elfogyasztása után, hogy majdnem belehalt - életét ugyan sikerült megmenteni, de komoly agykárosodást szenvedett, beszélni nem képes és mozgásában is súlyosan korlátozott. Bár jelezte az étterem személyzetének, hogy allergiás a mogyoróra, és erről a séfet is tájékoztatták, a baj mégis megtörtént. Az étteremben dolgozók felelősségét nem állapította meg a rendőrség, azóta is működik - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a vendéglátósoknak most összeállított egy segédletet arról, hogyan kell tájékoztatni a vendégeket a felszolgált ételek allergén összetevőiről.

Nem csak a kötelezően betartandó jogszabályi előírásokat, hanem gyakorlatias tanácsokat is összeszedett a hivatal - ebből szemlézünk.

Tényleg veszélyes lehet az allergia

Először is fontos leszögezni: az élelmiszer-allergia nem valami úri hóbort, gyorsan elröppenő diéta-divat. Bizonyos összetevők egyes embereknél olyan allergiás reakciót vagy intoleranciát válthatnak ki, ami súlyos tünetekkel járhat, egészséget és életet veszélyeztető helyzeteket is jelenthet. A fentebb rövidebb ismert esetben például az is elhangzott: a legsúlyosabb esetekben a mogyoróallergiásoknál már az is rohamot válthat ki, ha a közelben felbontanak egy zacskó mogyorót.

Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozókat, így a vendéglátókat is, jogszabály kötelezi arra,hogy az általuk kínált élelmiszerek allergiát és/vagy intoleranciát okozó összetevőiről pontos információkkal szolgáljanak vendégeiknek. Elsőként ki kell írni, hogy az allergén információhoz hol tud a vendég hozzájutni. Ez minden vendéglátó számára kötelező. Ha több értékesítő hely van egy-egy üzletben, akkor ezt minden értékesítő helyen (pultnál) ki kell írni.

Példa: Kedves vendégeink! Ételeink allergiát és intoleranciát okozó összetevőirőltájékozódjanak az étlapon (interaktív táblán, a kihelyezett tableten, táblán,stb.)!

Írjuk le vagy mondjuk el?

Az információt szóban vagy írásban is átadhatjuk, értelemszerűen még azelőtt kell megtenni, mielőtt megrendelné az ételt a vendég.

Az írásbeli tájékoztatón az egyes ételekben az összetevők alapján jelen lévő allergének felsorolása szerepeljen. Fontos az összetett összetevőkre (pl. mártások, szószok) is figyelni, azok allergén összetevőit is fel kell tüntetni - magyarán mogyoró nem csak a mogyorós csirkében lehet, hanem akár a mogyoróolajban sütött ételekben is. A felsorolás történhet megnevezéssel, ábrákkal és piktogramokkal is. Amennyiben ábrás, vagy piktogramos a tájékoztatás, jelmagyarázat szükséges, melyből egyértelműen azonosítható az adott allergén.

A szóbeli tájékoztatás alapja az adott ételre vonatkozó dokumentum lehet. Olyan munkatársra kell bízni a tájékoztatást, akit az allergén információ átadására dokumentáltan kiképeztek. A képzés nem igényel iskolai oktatást, azt az üzletvezető, vagy az élelmiszerbiztonságért felelős munkatársa is elvégezheti - írja a Nébih.

Melyek az élelmiszer-allergének vagy intoleranciát okozó anyagok?

A 1169/2011/EU rendelet az alábbi allergiát és intoleranciát okozó anyagokat nevesíti.Esetükben kötelező a fogyasztó tájékoztatása:

 1. Glutént tartalmazó gabonafélék
 2. Rákfélék és a belőlük készült termékek
 3. Tojás és a belőle készült termékek
 4. Hal és a belőle készült termékek
 5. Földimogyoró és a belőle készült termékek
 6. Szójabab és a belőle készült termékek
 7. Tej és az abból készült termékek
 8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
 9. Zeller és a belőle készült termékek
 10. Mustár és a belőle készült termékek
 11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
 12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben;
 13. Csillagfürt és a belőle készült termékek
 14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek

Az allergén-információt csak akkor nem kell külön közölni, ha az étel nevéből egyértelműen kiderül, hogy van benne - például a "tojásos nokedliben" nyilván van tojás, de azt ki kell írni, ha glutén és tej is van benne.

Ha nem tudjuk, mi van benne, ki sem adhatjuk

A fentebb írt 14 kategóriába tartozó alapanyagok felhasználásáról a vendéglátósnak tudnia kell. Ha csomagolt élelmiszert használ az ételek elkészítésénél, akkor a termék csomagolásáról tud tájékozódni, csomagolatlan élelmiszerek esetében az információkat dokumentáltan kell beszerezni a beszállítótól. Ez lehet nyilatkozat, specifikáció, írásos dokumentum. Allergén információk hiányában a terméket átvenni, felhasználni és kiszolgálni,értékesíteni tilos!

Diétás szakácsot, dietetikus alkalmazni egyik étterem sem köteles, ahogy arra sem, hogy az étlapon allergén-mentes ételeket tartson. Más kérdés, hogy ezzel a lehetséges vendégek egy köréről biztosan le kell mondania az étteremnek.

Ha vannak is az étlapon bizonyos allergénektől, például gluténtól mentes fogások, (akár külön kiemelve ezt a jellemzőt, akár nem), de ezek nem teljesen elkülönített konyhákban, eszközökkel készülnek, akkor nagyon ajánlott felhívni a vendégek figyelmét a keresztszennyezés miatt esetlegesen jelen lévő allergénekre. Nem tudhatjuk, mennyire súlyos a vendég allergiája - "belefér-e", hogy a gluténtartalmú és gluténmentes péksüteményt ugyanazon a vágódeszkán szeletelték-e, ugyanazzal a szűrővel szűrték-e le a gluténos és a gluténmentes tésztát, stb. Erre is ad példát a Nébih, több nyelven is:

 • Ételeink az összetevőként jelzett allergének mellett nyomokban tartalmazhatnak további allergéneket.
 • Unsere Lebensmittel können Spuren von zusätzlichen Allergenen zusätzlich zu Allergenenals Zutaten markiert enthalten.
 • Our foods may contain traces of additional allergens in addition to allergens labeled asingredients.
 • Nos aliments peuvent contenir des traces d'allergènes supplémentaires en plus desallergènes étiquetés comme ingrédients.
 • I nostri alimenti possono contenere tracce di allergeni aggiuntivi in aggiunta agli allergenietichettati come ingredienti.
 • Nuestros alimentos pueden contener trazas de alergenos adicionales además dealergenos etiquetados como ingredientes.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ha a vendéglátó tudomást szerez arról, hogy az általa készített, értékesített élelmiszertől megbetegedés vagy annak gyanúja lépett fel, azonnal köteles azt bejelenteni a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak - figyelmeztet a Nébih.

Ha betartották a fentebb írtakat, minden bizonnyal nem lesz miért aggódniuk.

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
  Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
  Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
  KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
  Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
  KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
  MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
  Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
  KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
  Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
  Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
  KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
  Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
  Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
  KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
  Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
  A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
  KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
  Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
  A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
  KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
  Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
  A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
  KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
  A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
  KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
  A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
  Friss
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Munkatársakat keresünk!

  Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

  Részletek

  hírlevél
  depositphotos