<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
KKV
Az élelmiszer-allergia nem valami úri hóbort, komoly rohamot is kiválthat az érintetteknél. Nem véletlen, hogy a vendéglátósokat a jogszabály is kötelezi az allergének feltüntetésére - a Nébih összeszedett néhány tippet is ezeken túl, hogy elkerülhessük az életveszélyt okozó eseteket.

Nemrég került napvilágra egy brit nő története, aki súlyos ételallergiában szenved, és egy budapesti étteremben olyan súlyos allergiás rohamot kapott egyetlen falat étel elfogyasztása után, hogy majdnem belehalt - életét ugyan sikerült megmenteni, de komoly agykárosodást szenvedett, beszélni nem képes és mozgásában is súlyosan korlátozott. Bár jelezte az étterem személyzetének, hogy allergiás a mogyoróra, és erről a séfet is tájékoztatták, a baj mégis megtörtént. Az étteremben dolgozók felelősségét nem állapította meg a rendőrség, azóta is működik - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a vendéglátósoknak most összeállított egy segédletet arról, hogyan kell tájékoztatni a vendégeket a felszolgált ételek allergén összetevőiről.

Nem csak a kötelezően betartandó jogszabályi előírásokat, hanem gyakorlatias tanácsokat is összeszedett a hivatal - ebből szemlézünk.

Tényleg veszélyes lehet az allergia

Először is fontos leszögezni: az élelmiszer-allergia nem valami úri hóbort, gyorsan elröppenő diéta-divat. Bizonyos összetevők egyes embereknél olyan allergiás reakciót vagy intoleranciát válthatnak ki, ami súlyos tünetekkel járhat, egészséget és életet veszélyeztető helyzeteket is jelenthet. A fentebb rövidebb ismert esetben például az is elhangzott: a legsúlyosabb esetekben a mogyoróallergiásoknál már az is rohamot válthat ki, ha a közelben felbontanak egy zacskó mogyorót.

Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozókat, így a vendéglátókat is, jogszabály kötelezi arra,hogy az általuk kínált élelmiszerek allergiát és/vagy intoleranciát okozó összetevőiről pontos információkkal szolgáljanak vendégeiknek. Elsőként ki kell írni, hogy az allergén információhoz hol tud a vendég hozzájutni. Ez minden vendéglátó számára kötelező. Ha több értékesítő hely van egy-egy üzletben, akkor ezt minden értékesítő helyen (pultnál) ki kell írni.

Példa: Kedves vendégeink! Ételeink allergiát és intoleranciát okozó összetevőirőltájékozódjanak az étlapon (interaktív táblán, a kihelyezett tableten, táblán,stb.)!

Írjuk le vagy mondjuk el?

Az információt szóban vagy írásban is átadhatjuk, értelemszerűen még azelőtt kell megtenni, mielőtt megrendelné az ételt a vendég.

Az írásbeli tájékoztatón az egyes ételekben az összetevők alapján jelen lévő allergének felsorolása szerepeljen. Fontos az összetett összetevőkre (pl. mártások, szószok) is figyelni, azok allergén összetevőit is fel kell tüntetni - magyarán mogyoró nem csak a mogyorós csirkében lehet, hanem akár a mogyoróolajban sütött ételekben is. A felsorolás történhet megnevezéssel, ábrákkal és piktogramokkal is. Amennyiben ábrás, vagy piktogramos a tájékoztatás, jelmagyarázat szükséges, melyből egyértelműen azonosítható az adott allergén.

A szóbeli tájékoztatás alapja az adott ételre vonatkozó dokumentum lehet. Olyan munkatársra kell bízni a tájékoztatást, akit az allergén információ átadására dokumentáltan kiképeztek. A képzés nem igényel iskolai oktatást, azt az üzletvezető, vagy az élelmiszerbiztonságért felelős munkatársa is elvégezheti - írja a Nébih.

Melyek az élelmiszer-allergének vagy intoleranciát okozó anyagok?

A 1169/2011/EU rendelet az alábbi allergiát és intoleranciát okozó anyagokat nevesíti.Esetükben kötelező a fogyasztó tájékoztatása:

 1. Glutént tartalmazó gabonafélék
 2. Rákfélék és a belőlük készült termékek
 3. Tojás és a belőle készült termékek
 4. Hal és a belőle készült termékek
 5. Földimogyoró és a belőle készült termékek
 6. Szójabab és a belőle készült termékek
 7. Tej és az abból készült termékek
 8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
 9. Zeller és a belőle készült termékek
 10. Mustár és a belőle készült termékek
 11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
 12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben;
 13. Csillagfürt és a belőle készült termékek
 14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek

Az allergén-információt csak akkor nem kell külön közölni, ha az étel nevéből egyértelműen kiderül, hogy van benne - például a "tojásos nokedliben" nyilván van tojás, de azt ki kell írni, ha glutén és tej is van benne.

Ha nem tudjuk, mi van benne, ki sem adhatjuk

A fentebb írt 14 kategóriába tartozó alapanyagok felhasználásáról a vendéglátósnak tudnia kell. Ha csomagolt élelmiszert használ az ételek elkészítésénél, akkor a termék csomagolásáról tud tájékozódni, csomagolatlan élelmiszerek esetében az információkat dokumentáltan kell beszerezni a beszállítótól. Ez lehet nyilatkozat, specifikáció, írásos dokumentum. Allergén információk hiányában a terméket átvenni, felhasználni és kiszolgálni,értékesíteni tilos!

Diétás szakácsot, dietetikus alkalmazni egyik étterem sem köteles, ahogy arra sem, hogy az étlapon allergén-mentes ételeket tartson. Más kérdés, hogy ezzel a lehetséges vendégek egy köréről biztosan le kell mondania az étteremnek.

Ha vannak is az étlapon bizonyos allergénektől, például gluténtól mentes fogások, (akár külön kiemelve ezt a jellemzőt, akár nem), de ezek nem teljesen elkülönített konyhákban, eszközökkel készülnek, akkor nagyon ajánlott felhívni a vendégek figyelmét a keresztszennyezés miatt esetlegesen jelen lévő allergénekre. Nem tudhatjuk, mennyire súlyos a vendég allergiája - "belefér-e", hogy a gluténtartalmú és gluténmentes péksüteményt ugyanazon a vágódeszkán szeletelték-e, ugyanazzal a szűrővel szűrték-e le a gluténos és a gluténmentes tésztát, stb. Erre is ad példát a Nébih, több nyelven is:

 • Ételeink az összetevőként jelzett allergének mellett nyomokban tartalmazhatnak további allergéneket.
 • Unsere Lebensmittel können Spuren von zusätzlichen Allergenen zusätzlich zu Allergenenals Zutaten markiert enthalten.
 • Our foods may contain traces of additional allergens in addition to allergens labeled asingredients.
 • Nos aliments peuvent contenir des traces d'allergènes supplémentaires en plus desallergènes étiquetés comme ingrédients.
 • I nostri alimenti possono contenere tracce di allergeni aggiuntivi in aggiunta agli allergenietichettati come ingredienti.
 • Nuestros alimentos pueden contener trazas de alergenos adicionales además dealergenos etiquetados como ingredientes.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ha a vendéglátó tudomást szerez arról, hogy az általa készített, értékesített élelmiszertől megbetegedés vagy annak gyanúja lépett fel, azonnal köteles azt bejelenteni a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak - figyelmeztet a Nébih.

Ha betartották a fentebb írtakat, minden bizonnyal nem lesz miért aggódniuk.

  A rovat támogatója a 4iG

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
  Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
  Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
  KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
  Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
  Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
  KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
  Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
  Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
  KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
  Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
  Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
  KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
  Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
  Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
  KKV Lassan elfogy a kkv-szektor optimizmusa
  Privátbankár.hu | 2022. július 4. 09:42
  Bizonytalannak látják a következő egy évet.
  KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
  Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
  Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
  KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
  Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
  Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
  KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
  Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
  Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
  KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
  Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
  Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG