<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
KKV
Az élelmiszer-allergia nem valami úri hóbort, komoly rohamot is kiválthat az érintetteknél. Nem véletlen, hogy a vendéglátósokat a jogszabály is kötelezi az allergének feltüntetésére - a Nébih összeszedett néhány tippet is ezeken túl, hogy elkerülhessük az életveszélyt okozó eseteket.

Nemrég került napvilágra egy brit nő története, aki súlyos ételallergiában szenved, és egy budapesti étteremben olyan súlyos allergiás rohamot kapott egyetlen falat étel elfogyasztása után, hogy majdnem belehalt - életét ugyan sikerült megmenteni, de komoly agykárosodást szenvedett, beszélni nem képes és mozgásában is súlyosan korlátozott. Bár jelezte az étterem személyzetének, hogy allergiás a mogyoróra, és erről a séfet is tájékoztatták, a baj mégis megtörtént. Az étteremben dolgozók felelősségét nem állapította meg a rendőrség, azóta is működik - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a vendéglátósoknak most összeállított egy segédletet arról, hogyan kell tájékoztatni a vendégeket a felszolgált ételek allergén összetevőiről.

Nem csak a kötelezően betartandó jogszabályi előírásokat, hanem gyakorlatias tanácsokat is összeszedett a hivatal - ebből szemlézünk.

Tényleg veszélyes lehet az allergia

Először is fontos leszögezni: az élelmiszer-allergia nem valami úri hóbort, gyorsan elröppenő diéta-divat. Bizonyos összetevők egyes embereknél olyan allergiás reakciót vagy intoleranciát válthatnak ki, ami súlyos tünetekkel járhat, egészséget és életet veszélyeztető helyzeteket is jelenthet. A fentebb rövidebb ismert esetben például az is elhangzott: a legsúlyosabb esetekben a mogyoróallergiásoknál már az is rohamot válthat ki, ha a közelben felbontanak egy zacskó mogyorót.

Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozókat, így a vendéglátókat is, jogszabály kötelezi arra,hogy az általuk kínált élelmiszerek allergiát és/vagy intoleranciát okozó összetevőiről pontos információkkal szolgáljanak vendégeiknek. Elsőként ki kell írni, hogy az allergén információhoz hol tud a vendég hozzájutni. Ez minden vendéglátó számára kötelező. Ha több értékesítő hely van egy-egy üzletben, akkor ezt minden értékesítő helyen (pultnál) ki kell írni.

Példa: Kedves vendégeink! Ételeink allergiát és intoleranciát okozó összetevőirőltájékozódjanak az étlapon (interaktív táblán, a kihelyezett tableten, táblán,stb.)!

Írjuk le vagy mondjuk el?

Az információt szóban vagy írásban is átadhatjuk, értelemszerűen még azelőtt kell megtenni, mielőtt megrendelné az ételt a vendég.

Az írásbeli tájékoztatón az egyes ételekben az összetevők alapján jelen lévő allergének felsorolása szerepeljen. Fontos az összetett összetevőkre (pl. mártások, szószok) is figyelni, azok allergén összetevőit is fel kell tüntetni - magyarán mogyoró nem csak a mogyorós csirkében lehet, hanem akár a mogyoróolajban sütött ételekben is. A felsorolás történhet megnevezéssel, ábrákkal és piktogramokkal is. Amennyiben ábrás, vagy piktogramos a tájékoztatás, jelmagyarázat szükséges, melyből egyértelműen azonosítható az adott allergén.

A szóbeli tájékoztatás alapja az adott ételre vonatkozó dokumentum lehet. Olyan munkatársra kell bízni a tájékoztatást, akit az allergén információ átadására dokumentáltan kiképeztek. A képzés nem igényel iskolai oktatást, azt az üzletvezető, vagy az élelmiszerbiztonságért felelős munkatársa is elvégezheti - írja a Nébih.

Melyek az élelmiszer-allergének vagy intoleranciát okozó anyagok?

A 1169/2011/EU rendelet az alábbi allergiát és intoleranciát okozó anyagokat nevesíti.Esetükben kötelező a fogyasztó tájékoztatása:

 1. Glutént tartalmazó gabonafélék
 2. Rákfélék és a belőlük készült termékek
 3. Tojás és a belőle készült termékek
 4. Hal és a belőle készült termékek
 5. Földimogyoró és a belőle készült termékek
 6. Szójabab és a belőle készült termékek
 7. Tej és az abból készült termékek
 8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
 9. Zeller és a belőle készült termékek
 10. Mustár és a belőle készült termékek
 11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
 12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben;
 13. Csillagfürt és a belőle készült termékek
 14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek

Az allergén-információt csak akkor nem kell külön közölni, ha az étel nevéből egyértelműen kiderül, hogy van benne - például a "tojásos nokedliben" nyilván van tojás, de azt ki kell írni, ha glutén és tej is van benne.

Ha nem tudjuk, mi van benne, ki sem adhatjuk

A fentebb írt 14 kategóriába tartozó alapanyagok felhasználásáról a vendéglátósnak tudnia kell. Ha csomagolt élelmiszert használ az ételek elkészítésénél, akkor a termék csomagolásáról tud tájékozódni, csomagolatlan élelmiszerek esetében az információkat dokumentáltan kell beszerezni a beszállítótól. Ez lehet nyilatkozat, specifikáció, írásos dokumentum. Allergén információk hiányában a terméket átvenni, felhasználni és kiszolgálni,értékesíteni tilos!

Diétás szakácsot, dietetikus alkalmazni egyik étterem sem köteles, ahogy arra sem, hogy az étlapon allergén-mentes ételeket tartson. Más kérdés, hogy ezzel a lehetséges vendégek egy köréről biztosan le kell mondania az étteremnek.

Ha vannak is az étlapon bizonyos allergénektől, például gluténtól mentes fogások, (akár külön kiemelve ezt a jellemzőt, akár nem), de ezek nem teljesen elkülönített konyhákban, eszközökkel készülnek, akkor nagyon ajánlott felhívni a vendégek figyelmét a keresztszennyezés miatt esetlegesen jelen lévő allergénekre. Nem tudhatjuk, mennyire súlyos a vendég allergiája - "belefér-e", hogy a gluténtartalmú és gluténmentes péksüteményt ugyanazon a vágódeszkán szeletelték-e, ugyanazzal a szűrővel szűrték-e le a gluténos és a gluténmentes tésztát, stb. Erre is ad példát a Nébih, több nyelven is:

 • Ételeink az összetevőként jelzett allergének mellett nyomokban tartalmazhatnak további allergéneket.
 • Unsere Lebensmittel können Spuren von zusätzlichen Allergenen zusätzlich zu Allergenenals Zutaten markiert enthalten.
 • Our foods may contain traces of additional allergens in addition to allergens labeled asingredients.
 • Nos aliments peuvent contenir des traces d'allergènes supplémentaires en plus desallergènes étiquetés comme ingrédients.
 • I nostri alimenti possono contenere tracce di allergeni aggiuntivi in aggiunta agli allergenietichettati come ingredienti.
 • Nuestros alimentos pueden contener trazas de alergenos adicionales además dealergenos etiquetados como ingredientes.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ha a vendéglátó tudomást szerez arról, hogy az általa készített, értékesített élelmiszertől megbetegedés vagy annak gyanúja lépett fel, azonnal köteles azt bejelenteni a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak - figyelmeztet a Nébih.

Ha betartották a fentebb írtakat, minden bizonnyal nem lesz miért aggódniuk.

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
  Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
  Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
  A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
  KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
  Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
  A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
  KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
  MTI | 2021. július 8. 14:08
  Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
  KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
  Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
  A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
  KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
  Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
  Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
  KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
  Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
  Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
  KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
  Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
  Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
  KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
  Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
  KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
  Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
  Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
  KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
  Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
  Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Munkatársakat keresünk!

  Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

  Részletek

  hírlevél
  depositphotos