<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV
Idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemeket - nyilatkozta a Roszatom illetékes szakembere hétfőn a moszkvai Atomexpón. Kiderült, veszélyben vagyunk: "nem helyes a sérült fűtőelemeket a medencékben hagyni, fenntartva így a potenciális veszélyt" – mondta.

Még az idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemeket – nyilatkozta a Roszatom illetékes szakembere hétfőn a moszkvai Atomexpón. Alekszandr Dorofejev, az orosz állami atomenergetikai cég irodavezetője az MTI kérdésére emlékeztetett: az eltelt évek alatt több feladatot is végre kellett hajtaniuk annak érdekében, hogy a fűtőelemek szállítható állapotban legyenek, kiemelésüktől kezdve hűtőmedencékbe helyezésükig, majd szárításukig.

Logikus elvinni végre, ha egyszer veszélyes

"Hatalmas munkát végeztünk el. Mostanára felvetődött a sérült fűtőelemek Oroszországba szállítása, amely szerintem teljesen logikus, hiszen a Majak (az atomhulladékok tárolását és újrahasznosítását is végző szibériai üzem) működik, és nem helyes a sérült fűtőelemeket a medencékben hagyni, fenntartva így a potenciális veszélyt. El kell szállítani és fel kell dolgozni őket az újrahasznosításhoz" - mondta.

A sérült paksi atomerőművi fűtőelemeket tartalmazó kazetták biztonságos szállításához szerinte minden készen áll. Már csak meg kell állapodni az ukrán hatóságokkal arról, hogy a fűtőelemeket Ukrajna területén átszállítsák.

Az ukránok nem zavarhatják

Alekszandr Dorofejev hangsúlyozta, hogy a fűtőelemek szállítását nem érintheti az Ukrajnában kialakult helyzet. A nukleáris anyagok átszállításának a biztonságáért az adott ország felel, amelynek területén a szállítmány áthalad, és ebben az esetben Ukrajna mint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tagja, a szállításokra vonatkozó egyezmény aláírója ezt biztosítani fogja.

Minthogy több tíz éve kialakult gyakorlatról van szó, a nukleáris fűtőelemek szállítási útvonala, a szállítás módja, a felelősségátadási mechanizmus is megbízhatóan működik. Szerinte a reaktor állása, az üzemzavar elhárítása, az ideiglenes tárolás, az elszállítás igen sokba került a paksi atomerőműnek. Megfogalmazása szerint az orosz technológiai eljárás megsértése "jó lecke volt".

Majdnem nyolc éve vették ki

A Paksi Atomerőmű 2. blokkjában 2003. április 10-én történt súlyos üzemzavar, amelynek során tisztítás alatt lévő fűtőelemek sérültek meg. Eltávolításuk az Országos Atomenergia Hivatal jóváhagyásával 2006. október 15-én kezdődött meg. A munkát pályázat útján nyerte el a Roszatom cége, az orosz TVEL konzorcium – állítja az MTI.

(Fotó: 123rf.com)

Pjotr Lavrenyuk, az elsősorban nukleáris fűtőanyagokat előállító cég vezérigazgató-helyettese a moszkvai Atomexpón magyar újságírókat tájékoztatva kijelentette: az engedélyeztetési eljárás miatt az üzemzavar következményeinek elhárítására a felkészülés majdnem három évig tartott, de azt követően meglehetősen gyorsan ki tudták emelni a sérült fűtőelemeket, így a munkálatokat elvégzőket nem érte a megengedettnél nagyobb sugárterhelés.

A két szép szemünkért?

Elmondta, hogy ugyan nem kaptak túl sok pénzt a munkáért, de elégedettek, mert hasznos tapasztalatokra tettek szert. Megerősítette: az lenne a legbiztonságosabb, ha a sérült paksi fűtőelemeket elszállítanák Oroszországba, és újrahasznosításra feldolgoznák. A szállítás és a feldolgozás külön költséget jelent a magyar félnek.

Lavrenyuk az MTI kérdésére elmondta, általában elégedettek a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel fennálló együttműködésükkel, mert a magyarországi atomerőmű egyike annak a kevés vállalatnak, ahol nagyon jó hatékonysággal használják a TVEL-nél gyártott nukleáris fűtőelemeket. A 2003-as üzemzavar szerinte bebizonyította, hogy nekik és magyar partnerüknek továbbra is együtt kell működniük.

Korábbi hírek szerint a keletkező kiégett fűtőanyagok elhelyezése a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos megállapodásnak is része. A megsérült fűtőelemek elszállításáról pedig már korábban döntés született.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG