TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A K&H nagyvállalati növekedési index harmadik negyedévi eredményei alapján a hazai vállalatok korábbi optimista várakozásai mérséklődtek ugyan, de még mindig kedvezőek, az index jelenleg 8 ponton áll. A saját helyzetük megítélésével kapcsolatban egyértelműen pozitívak, míg a gazdasági helyzetre vonatkozóan a következő egy évben inkább stagnálásra számítanak, és inkább három éves távon várnak javulást.

A hazai nagyvállalatok jelenlegi és várható helyzetét jelző K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye azt mutatja, hogy az év közepén megugró várakozások a harmadik negyedévben visszakorrigáltak az év eleji szintre.

A 8 ponton álló index azt mutatja, hogy a 2 milliárd éves árbevételt meghaladó vállalati szektor jelenleg visszafogottan optimista. Jelentős különbség mutatkozik azonban a vállalatvezetők között a saját cégük helyzetének, illetve a makrogazdasági környezet megítélésében, hiszen míg az előbbi 12 ponton, addig az utóbbi -2 ponton áll. Mindkettő esetében azonban visszaesés figyelhető meg az előző negyedévi értékekhez (16, illetve 3 pont) képest.

Forrás: K&H nagyvállalati növekedési index

„A vállalat helyzetének enyhén optimista megítélése annak tudható be, hogy a megkérdezett vállalati döntéshozók fele a vállalat gazdasági helyzetének stagnálására, míg további 41% kifejezetten javulására számít a következő 12 hónapban. Hasonlóan a mostani állapot fennmaradását feltételezik legtöbben a foglalkoztatottak létszámára vonatkozóan is. Tízből nyolc cég nem számol munkaerő-bővítéssel, ugyanakkor minden hetedik cég létszámbővítést tervez, átlagosan 7,2%-kal” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletág vezetője.

Országrészenként eltérő kilátások

Területileg egyértelműen a főváros közeli cégek az optimistábbak, miközben a kelet-magyarországi cégek helyzete és várakozásai jóval mérsékeltebbek.

A makrogazdasági környezet következő 12 havi változásával kapcsolatban a második negyedév felfokozott várakozásai jelentősen mérséklődtek. Míg korábban azok voltak többségben, akik a gazdaság bővülését feltételezték, most a stagnálásra számítók aránya a legnagyobb (45%), miközben a növekedésben a vállalatok 36%-a bízik, és 16-ról 19%-ra növekedett a visszaesésre számítók aránya. Ha azonban három éves időtávra tekintünk, akkor már jóval optimistábbak a cégek, és közel felük (45%) számít gazdasági növekedésre.

A közterhek változására vonatkozóan egyértelműen kedvezőek a várakozások, a cégek jelentős többsége (89%) nem vár számottevő adó-, illetve járulékemelést a következő egy évben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
Friss
hírlevél