Bizalmi index
Makro / Külgazdaság Derűsebb a gazdasági helyzet az unióban 
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 13:41
Decemberben már a második egymást követő hónapban javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az Európai Unióban.
Makro / Külgazdaság GKI: romlott a konjunktúraindex és a fogyasztói bizalmi index is 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 07:09
Magyarországon augusztusban már négy hónapja tartott az üzleti és fogyasztói várakozások romlása. A fogyasztói várakozások esetében ez szeptemberben is folytatódott, az üzleti bizalmi index viszont kis mértékben emelkedett, bár érezhetően elmaradt a júliusi szintjétől – közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.
Vállalat A háború miatt óvatosan terveznek a magyar kkv-k, de a fizetésemelést nem ússzák meg 
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:34
A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék. 
Vállalat Kitört az optimizmus a hazai kkv-k körében  
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 15:47
20 pontra emelkedett a K&H kkv bizalmi index, ami a hazai kis- és középvállalkozások várakozásait 17 éve vizsgáló felmérés eddigi legoptimistább értéke. A minden szektorban pozitív képet mutató eredmények főként annak köszönhetők, hogy a cégek pénzügyi helyzetük alakulását és a gazdaságpolitikai intézkedéseket tekintve is derűlátók.  
Makro / Külgazdaság Még sosem ugrott ekkorát egy hónap alatt a magyar cégek optimizmusa 
MTI | 2021. április 26. 06:53
A GKI konjunktúraindexe áprilisban megközelítette a tavaly márciusi, a járvány miatti nagy zuhanása előtti szintjét, az üzleti várakozások kissé a fölé is emelkedtek, míg a lakosságiak jelentősen alatta maradtak.
Makro / Külgazdaság Fogyasztói bizalom: a munkanélküliségtől félnek a legjobban a magyarok 
Privátbankár.hu | 2020. június 11. 08:09
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke áprilisi, történetének legnagyobb zuhanása után májusban jelentősen, majd júniusban kisebb ütemben emelkedett. Az index az az áprilisi 38 pontos esését követően májusban 11 ponttal, júniusban 6 ponttal emelkedett (szezonálisan kiigazítva), s ezzel e két hónap alatt csaknem a felét ledolgozta áprilisi zuhanásának. 
KKV Elmúlt a Fidesz-kétharmad okozta eufória a magyar kkv-knál 
Privátbankár.hu | 2018. november 14. 18:31
A hazai kkv-k várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 10 pontot csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. Az index azért továbbra is a pozitív tartományban van, a hangulatromlás mögött az áll, hogy a cégek növekvő közterhekre és magasabb hitelkamatokra számítanak, miközben az elmúlt hónapok gazdasági intézkedései inkább negatívan hatottak versenyképességükre.
Karrier Elég egy diploma, és már nem félünk a kirúgástól? 
Privátbankár.hu | 2018. május 17. 13:01
Még nem volt arra példa, hogy a budapestiek ennyire bíztak volna az állásukban : az első negyedév után ismét magas, 70 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index. Ez hárompontos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az elmúlt időszak tendenciáit figyelembe véve, egyre inkább úgy tűnik, hogy a korábbi évekhez képest már kevésbé fél az átlagos magyar munkavállaló az állásvesztéstől és a munkahelyváltástól.
Makro / Külgazdaság Egyre pesszimistább Európa - ennyire félnek a kereskedelmi háborútól? 
Privátbankár.hu | 2018. április 9. 12:14
Második hónapja zuhanórepülésben van az euróövezeti bizalmi index.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcs Magyarországon - sosem volt még ennyire jó? 
Privátbankár.hu | 2018. február 26. 09:03
Eddigi legmagasabb eredményét érte el a GKI konjunktúraindexe. Az ipar és a kereskedelem soha nem látott optimizmust tükröz, ugyanakkor erősödött a munkanélküliségtől való félelem. Az építőipar továbbra is szárnyal, az ágazatban pedig már gyakorlatilag eltűntek az árcsökkenésre számítók.
Makro / Külgazdaság Már tíz éve nem láttunk ilyen hurráoptimizmust 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 30. 15:40
Az Európai Unió Nagy-Britannia miatt enyhén visszaesett, az euróövezet kitartóan növekedik.
Makro / Külgazdaság Lehet ezt még hová fokozni? Csúcsközelben a magyar gazdaság 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 28. 08:39
A júliusi történelmi csúcs után valamelyest enyhültek a kedélyek, ugyanakkor továbbra is ennek közelében tejesített a GKI konjunktúraindexe augusztusban. A fogyasztói bizalmi index tovább javult, az üzleti bizalom azonban némileg megcsappant az előző hónaphoz képest. Az építőiparban számos jó hír érkezett az elmúlt időszakban – kérdés, hogy ez hogyan tükröződött a konjunktúraindexben.
Makro / Külgazdaság Csúcson az optimizmus: sosem voltak még ilyen jók a magyar gazdaság kilátásai? 
Privátbankár.hu | 2017. június 26. 08:30
A GKI konjunktúraindexe eddig csak egyetlen alkalommal, 1998 nyarán volt olyan magas, mint most júniusban, az üzleti bizalmi index pedig eddigi, több mint húszéves története során még sohasem. A gazdaság ágazatai közül a szolgáltató szektor bizalmi indexe van a legmagasabban. A fogyasztók is nagyon derűlátók a legfrissebb felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság Valami történt – hat éve nem láttunk ilyet Németországban 
Privátbankár.hu | 2017. március 27. 11:16
Csúcsra jár az ifo üzleti hangulatindexe.
Vállalat Semmi sem törheti le a kirobbanó teljesítményt? Rózsaszín ködben úsznak a vállalatvezetők 
Privátbankár.hu | 2017. március 16. 13:30
Utoljára 3 éve voltak ilyen optimisták a világ legnagyobb vállalatainak vezetői, köztük is a kelet-európai régió mutatta az egyik legerősebb javulást. Érdekes módon éppen a tartós fogyasztási cikkeket előállító vállalatok vezetői tekintenek borúsan a jövőbe. Kockázatok tehát továbbra is vannak, azonban idei év a növekedésről szólhat a Fidelity International szerint.
KKV Van, akinek mégis bejön a Brexit – nagy menetelés a láthatáron? 
Privátbankár.hu | 2016. október 27. 10:45
Miközben szép lassan kiürülhet Európa pénzügyi központja, a startupok szép csöndben az élre törnek.
Karrier Te mennyire félsz attól, hogy holnap nem lesz munkád?  
Privátbankár.hu | 2015. november 10. 20:42
Az előző negyedév stagnálása után ismét emelkedett a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci stabilitási indexének az értéke 2015 harmadik negyedévében, azaz a megkérdezettek biztosabbnak látják munkahelyük jövőjét. A felmérésből az is kiderül, hogy leginkább a 18-29 éves és a 60 év feletti korcsoportban, a faluban élők illetve a mezőgazdaságban dolgozók körében nőtt az átlagot meghaladóan a bizalmi index értéke.
KKV Semmi remény? Rossz hírek jöttek a magyar cégvilágból  
Privátbankár.hu | 2015. október 7. 09:08
46,9 pontra csökkent a KKV Konjunktúra Index értéke. Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített felmérésben ez két éves mélypontot jelent. Ennek oka többek között, hogy a cégek többsége nem vár növekedést sem a magyar gazdaságtól, sem pedig saját vállalkozásától. Közben egyre inkább látszik, hogy problémát jelent a megfelelő végzettségű és szaktudású munkaerő biztosítása, amelynek egyik oka a külföldi elvándorlás lehet.
Makro / Külgazdaság A német cégvezetők bizakodnak, a fogyasztók már nem  
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 24. 11:06
Felemás képet fest Németország: míg a GfK bizalmi indexe nagyot romlott, az ifo üzleti hangulatindex javulást mutat.
Makro / Külgazdaság Négy éve nem látott ilyet Európa - a magyar remény is a csúcson 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 28. 14:10
Újabb négy éves csúcsra emelkedett augusztusban az euróövezet üzleti bizalmi indexe. A magyar adat is idei csúcsra ugrott.
Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik országban bíznak a legjobban a vállalatvezetők  
Privátbankár.hu | 2015. április 27. 10:28
A Fidelíty mérése alapján nagyobb a bizalom a fejlett országokkal szemben, mint tavaly ilyenkor, a vállalatvezetők szerint pedig az egészségügyi cégek rendelkeznek a legjobb kilátásokkal a jövőre nézve. Japán, az Egyesült Államok és Európa tűnik a legbiztonságosabbnak az elkövetkezendő tőkeberuházásokra. Ezzel szemben Kínával óvatosabbak az elemzők, hiába a folyamatos növekedés.
Uniós pályázatok Semmi jóra nem számíthatunk, főleg nem uniós pénzre - ugyanazt mondják a cégek 
Privátbankár.hu | 2015. április 9. 12:22
Az év első negyedévében gyakorlatilag stagnált a vállalkozások bizalma, de az uniós pályázati lehetőségeket igen borúsan látják a hazai cégek.
Makro / Külgazdaság Mire készülnek idén a nagyvállalatok?  
Privátbankár.hu | 2015. március 20. 18:20
Továbbra is várat magára a beruházások élénkülése, idén a hazai nagyvállalatoknak már fele sem tervez fejleszteni. Aki mégis, elsősorban technológiafejlesztésben gondolkodik, a finanszírozási lehetőségek közül pedig hitelfelvétel helyett inkább a vállalat belső forrásaira támaszkodik.
Ingatlan Nem hisznek a javuló számoknak az amerikai cégek? 
Privátbankár.hu | 2015. február 17. 17:08
Az amerikai NAHB adatai szerint a több száz lakóingatlan-építő cég megkérdezésével készült februári bizalmi index 55 pontra gyengült a januári 57 pontról.
KKV Elárulták a nagyfőnökök, mit várnak 2015-től  
Privátbankár.hu | 2015. január 23. 12:26
Visszafogottan optimisták a hazai nagyvállalatok Elsősorban saját helyzetükben számítanak kedvező kilátásokra, míg a makrogazdasági környezetben viszont inkább stagnálásra.
Makro / Külgazdaság Ingadozó a bizalom a feldolgozóipari vállalatokkal szemben  
Privátbankár.hu | 2014. december 17. 16:20
A Kopint-Tárki legfrissebb konjunktúratesztje alapján az összes ágazatban 1 százalék körüli bővülés várható. Stagnálhat a vegyianyag-termék gyártása.
KKV Az ország közepén minden szebb? Így látják a jövőt a nagyvállalatok főnökei  
Privátbankár.hu | 2014. október 29. 12:05
A K&H nagyvállalati növekedési index harmadik negyedévi eredményei alapján a hazai vállalatok korábbi optimista várakozásai mérséklődtek ugyan, de még mindig kedvezőek, az index jelenleg 8 ponton áll. A saját helyzetük megítélésével kapcsolatban egyértelműen pozitívak, míg a gazdasági helyzetre vonatkozóan a következő egy évben inkább stagnálásra számítanak, és inkább három éves távon várnak javulást.
KKV A kkv-k elhiszik, hogy a kormány jó lesz hozzájuk 
Privátbankár.hu | 2014. július 14. 10:50
A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index jelenleg -10 ponton áll, ami közel négy éve a legjobb eredmény. Legutóbb a gazdaságpolitikával, a vállalati hitelkamatokkal és az uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások javultak leginkább, miközben a vállalkozás pénzügyeit és a versenyhelyzetét illetően visszafogottabbak lettek a cégek - derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.
Makro / Külgazdaság Optimistább cégek, borúlátóbb magyarok - így látjuk a jövőt  
Privátbankár.hu | 2014. június 23. 07:34
A májusi romlás után az üzleti várakozások júniusban minimálisan javultak, a fogyasztói bizalmi index viszont tovább csökkent. Bár az üzleti szférán belül júniusban a kereskedelmi és az ipari várakozások romlottak, az építőipari és különösen a szolgáltató cégek optimistábbak lettek - derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből.
KKV Megjött a jókedv: rég voltak ennyire bizakodóak a magyar cégek  
Privátbankár.hu | 2014. április 28. 18:55
Egy felmérés szerint évek óra nem számítottak ilyen jó pénzügyi eredményekre a hazai kkv-k. Átlagosan 6,8 százalékos árbevétel és 4,1 százalékos eredménynövekedést várnak a következő egy évre. Ez 2010 óta a legjobb eredmény, ami már megközelíti a válság előtti várakozásokat. Pénzügyeik jövőbeni alakulásában a mikrovállalkozások a legoptimistábbak.
Makro / Külgazdaság A Matolcsy-csomag óta nem jött ilyen jó adat 
Privátbankár.hu | 2013. október 24. 06:20
Októberben az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak Magyarországon, így tovább emelkedett, idei csúcspontjára nőtt a GKI-Erste konjunktúraindexe. Egyre kedvezőbb a trend, utoljára a Széll Kálmán Terv bejelentése előtt volt hasonló.
Makro / Külgazdaság Rettegünk a munkanélküliségtől  
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 26. 07:28
Miközben az üzleti bizalom kissé javult augusztusban, a lakosság egyértelműen pesszimistább lett. Miközben összességében a foglalkoztatási hajlandóság nem romlott számottevően, egyre jobban félünk a munkanélküliségtől.
KKV Beijedtek és már fékeznek a kínai bankárok és vállalkozók 
Privátbankár.hu | 2013. június 22. 13:20
Főként a gazdaság lassulása és a heti bankpánik miatt a kínai vállalkozók és bankárok pesszimistán látják lehetőségeiket.
Makro / Külgazdaság Félünk a munkanélküliségtől - és van is alapja 
Privátbankár.hu | 2013. április 22. 06:35
Áprilisban romlottak a fogyasztói és az üzleti várakozások is, ezzel megtört a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értékének fél éve tartó emelkedése. A felmérés szerint a foglalkoztatási szándék az iparban látványosan zuhant, minden második cég létszámcsökkentésre készül.
KKV Már nagyon várják a jobb időket a hazai cégek  
Privátbankár.hu | 2013. április 10. 14:00
A cégek optimistábbak, pedig a bedőlési arány emelkedett az elmúlt egy évben. Hiába a rezsicsökkentés, a lakosság alig fogyaszt így is.
Makro / Külgazdaság Kilőtt az amerikai BMI és javult a fogyasztói hangulat 
Privátbankár.hu | 2013. március 1. 16:49
Februárban a várt csökkenés helyett emelkedett a feldolgozóipari beszerzési menedzser index és javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A rendszerváltás óta nem volt ilyen rossz a magyar adat 
Privátbankár.hu | 2013. február 19. 20:00
A magyar feldolgozóipar bizalmi indexének rendszerváltás óta valaha mért legrosszabb 12 hónapját zárta 2012-ben, és a kilátások is a válság legsötétebb időszakát idézték. A helyzet az utolsó negyedévben sem változott jelentősen, ám reménykedésre okot adó jelek mutatkoznak - derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. negyedéves feldolgozóipari konjunktúratesztjéből.
KKV Pocsék hangulatban a hazai vállalkozások 
Privátbankár.hu | 2013. január 16. 11:45
Rosszak a vállalati várakozások, ezért jelenleg -35 ponton áll a bizalmi index. A kkv-k azért pesszimisták, mert tovább romlott a gazdaságpolitika, a közterhek és a versenyhelyzet változásának értékelése.
KKV Magyar cégek: csökkenő bizalom, növekvő fizetési határidők 
Privátbankár.hu | 2012. november 27. 11:10
A hazai kkv vezetők körében végzett reprezentatív K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi eredménye azt mutatja, hogy egyre hosszabb a vevői számlák kifizetésének határideje, amit tovább romló várakozások kísérnek. Ezzel párhuzamosan a szállítói számlák jelenlegi és várt teljesítési ideje is növekszik, a gazdasági válság következtében romló likviditás így cégről cégre terjedve rontja tovább a kilátásokat.
Makro / Külgazdaság A jelent optimistán látják a német vállalkozók, a jövőt már kevésbé 
Privátbankár.hu | 2012. november 23. 10:42
Hat egymást követő negatív hónap után javult novemberben az üzleti hangulat Németországban - közölte a müncheni ifo gazdaságkutató intézet.
KKV Mikor lesz újra jó magyar vállalkozónak lenni? 
Privátbankár.hu | 2012. október 10. 09:07
Az OTP KKV Konjunktúra Indexe pontosan megegyezik az egy évvel ezelőtt mért negyedéves értékkel, és jelenleg 42,2%-on áll. Az adatok azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások vezetői szerint még várat magára a gazdaság fellendülése.
Makro / Külgazdaság Mostmár jókedvűek a német üzletemberek 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 18. 12:37
Szeptemberben öt hónapja először javult a németországi üzleti hangulat alakulását jelző ZEW mutató a közzétett adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Háromhavi csúcson az amerikai fogyasztói bizalmi index 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 31. 17:06
A végleges adatok szerint az index az előző havi 72,3 pontról augusztusban 74,3 pontra, a májusi 79,3 pont óta a legmagasabb szintre emelkedett. Elemzők 73,6 pontot vártak.
Makro / Külgazdaság Soha nem látott mélyponton a beruházási kedv 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 14. 10:32
Eddig nem tapasztalt mélységbe zuhant a hazai vállalkozások beruházási szándéka, a kkv-k kevesebb, mint fele gondolkodik csupán fejlesztésben. A beruházások tárgyát tekintve továbbra is az informatikai fejlesztések vannak az élen.
KKV A Tárki szerint gyakorlatilag befagyott a belföldi piac 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 13. 14:44
A Tárki konjunktúra elemzése szerint a feldolgozóipari rossz kilátások mellett, történelmi mélyponton a belföldi rendelés állomány.
KKV Mit tud a magyar mezőgazdaság? Csak jó idő kell, és némi uniós pénz 
Privátbankár.hu | 2012. július 2. 10:32
A tavaly igen jól teljesítő mezőgazdaság kilátásai egyelőre idén is jónak bizonyulnak. A K&H hazai kkv-k körében végzett felmérése szerint az agrárcégek mind a gazdaság egészét, mind saját cégük helyzetét tekintve optimistábbak a kkv-átlaghoz képest. Sok múlik még az időjáráson és az uniós támogatásokon is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG