TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Visszafogottan optimisták a hazai nagyvállalatok Elsősorban saját helyzetükben számítanak kedvező kilátásokra, míg a makrogazdasági környezetben viszont inkább stagnálásra.

A hazai nagyvállalatok visszafogott optimizmussal várják az idei évet - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményéből, amely egy pontos növekedést követően jelenleg 9 ponton áll.

„A több mint félezer nagyvállalati döntéshozó körében végzett felmérésünk alapján a legnagyobb cégek várakozásai stabilnak tekinthetők az előttünk álló évre. A vállalatok elsősorban saját cégük helyzetére vonatkozóan optimisták, mivel a vállalati részindex 13 ponton áll. Szemben a makrogazdasági környezet változásának megítélésével, amely ennél jóval visszafogottabb, a makrogazdasági részindex csupán 0 ponton áll” – közölte Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője.

Véleménye szerint hogyan változik a gazdaság helyzete a következő 1, illetve 3 évben? (%). Forrás: K&H nagyvállalati növekedési index

Jobbak lehetnek az idei számok

A vállalatok jövőjére vonatkozó pozitív várakozásai egyrészt annak köszönhetőek, hogy a következő egy évben enyhén növekvő, 3,2 százalékos árbevétellel kalkulálnak a külföldi piacokon, ezzel pedig a szektor profitvárakozásai is emelkedtek az elmúlt negyedévhez képest, 1,8 százalékról 2,2 százalékra. Emellett enyhén nőtt azon döntéshozók aránya, akik szerint idén javul vállalatuk helyzete. A cégvezetők mintegy 44 százaléka számol ezzel, miközben további 49 százalék nem vár jelentős növekedést vagy visszaesést a mostani állapothoz képest.

De ami itthon történik…

A hazai gazdaság visszafogott megítélése annak tudható be, hogy bár egy éves időtávon nézve a gazdasági környezet javulását feltételezők aránya kis mértékben, 36-ról 40 százalékra emelkedett, a gazdaságpolitikai intézkedéseket az előző negyedévi 14 százalékhoz képest jelenleg 22 százalék gondolja kedvezőtlennek cége működése szempontjából.

Emellett a növekvő közterhekre számítók aránya is 7-ről 20 százalékra ugrott. További fontos változás, hogy erőteljesen visszaesett a három éves időtávon gazdasági fejlődésre számító cégek aránya, és ma már középtávon is a stagnálásra, semmint növekedésre számítók vannak nagyobb arányban – derült ki a K&H bizalmi indexéből.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
Friss
hírlevél