<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az Európai Unió Nagy-Britannia miatt enyhén visszaesett, az euróövezet kitartóan növekedik.

Tíz éve nem látott magasságokba került gazdasági bizalom az eurózónában – derült ki a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (EcFin) közleményéből. Augusztusban az előző hónaphoz képest hat tized ponttal 111,9 pontra ért, a mutató stabil maradt a tagországokban a júliusi csúcsot követően. Elemzők 111,3 pontra számítottak.

Az Európai Uniót tekintve a gazdasági hangulatindex 0,3 ponttal, 111,9 pontra süllyedt, értéke csak enyhén csökkent a júliusban mért tízéves csúcshoz képest. A visszaesés főleg annak tudható be, hogy a legnagyobb nem euróövezeti tagállamban, Nagy-Britanniában jelentősen romlott a gazdasági hangulat, az ESI értéke 3,6 ponttal, 109,6 pontra csökkent.

A 19 tagú euróövezetben a feldolgozóipari bizalmi index mínusz 0,6 ponttal, 5,1 pontra, a szolgáltatásoké pedig 0,7 ponttal, 14,9 pontra nőtt. A  kiskereskedelmi bizalmi index 2,3 ponttal 1,6 pontra, az építőipari pedig 1,5 ponttal mínusz 3,3 pontra romlott, míg a fogyasztói bizalmi index értéke 0,2 ponttal, mínusz 1,5 pontra javult.

Főként az ipar mozdult előre

Az eurózóna növekedését elsősorban ipari és a szolgáltatási szektor erősödése okozta, míg a kiskereskedelem és az építőipar várakozásai enyhén visszaestek. A fogyasztói bizalom nagyrészt nem változott az előző hónaphoz képest. A legnagyobb növekedést Olaszország (+3,6), Franciaország (+1,7) és Spanyolország (+1,4) érte el, míg Németországban (-0,6) és Hollandiában (-0,9) enyhe visszaesésről számoltak be.

Az ipari bizalmi index emelkedése a termelési várakozások és a készletállomány javulásának köszönhető, ugyanakkor a jelenlegi megrendelésekről szóló kép romlott. A szolgáltatószektor optimizmusát a korábban jónak ítélt üzleti környezet és nagyobb keresleti várakozások emelték. A fogyasztói bizalom stabilitása a háztartások pozitívabb jövedelmi kilátásai és megtakarítási lehetőségek javulásáról árulkodnak, ezt ugyanakkor aláásta a jövőbeli általános környezettől és a munkanélküliségtől való félelem.

A kiskereskedelmi index mindhárom alindikátora visszaesett, az építőiparban szintén roszabbak a kilátások a csökkenő foglalkoztatási ráta és a rendelési állomány visszaesése miatt. A foglalkoztatással kapcsolatos várakozások javultak az ipar területén, míg a a szolgáltatószektor és az építőipar pesszimistább hangot üt meg. Az eladással kapcsolatos várakozások egyedül az ipari bizalmi indexet emelték, a lakosság várakozásai nagyjából változatlanok.

A magyarországi ESI 119,5 pontra esett vissza a júliusban mért történelmi csúcsról, 120,8 pontról. Az alindexek közül a feldolgozóipari 9,9 pontról 7,2 pontra, a szolgáltatásoké pedig 16,5 pontról 14,9 pontra csökkent, míg a fogyasztói bizalmi mutató mínusz 14,8 pontról mínusz 13,0 pontra, az építőipari 11,1 pontról 12,4 pontra, a kiskereskedelmi pedig 6,6 pontról 10,6 pontra emelkedett.

Komoly vita robbant ki Brüsszellel a nők korai nyugdíjazása miatt

A nők alacsonyabb nyugdíjkorhatára kiváltság, nem pedig diszkrimináció - értékelte az Európai Bizottságnak (EB) címzett, kedden közzétett levélben a Szolidaritás lengyel szakszervezet elnöke, a lengyel állampolgárok szuverén döntéseibe való beavatkozásnak minősítve Brüsszel ez ügyben elfoglalt álláspontját. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Balkáni, afrikai és ázsiai államoknak küld vakcinákat Csehország
MTI | 2021. július 27. 10:06
Év végéig legalább 2,39 millió adagot.
Makro / Külgazdaság Washington felhívta Tuniszt az egyre súlyosbodó kormányválság miatt
MTI | 2021. július 27. 06:55
Az amerikai külügyminiszter a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a tunéziai elnököt.
Makro / Külgazdaság Helyreállította a fővárosok közti forródrótot a két Korea
MTI | 2021. július 27. 06:45
Egy év után ismét hívhatja egymást Szöul és Phenjan.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék ott folytathatják, ahol egy hónapja abbahagyták
Király Béla | 2021. július 27. 05:10
Miközben a kormány igyekszik a választások előtt minél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni a gazdaságot, ez az infláció felpörgésével is jár. A jegybank június végén 10 év után ismét kamatot emelt, amit most újabb követhet.
Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos