1p
KKV
Bizakodásra okot adó, kedvező jelek vannak az építőipar legújabb statisztikai adataiban - vélik az MTI által megkérdezett szakértők, akik szerint a rendelésállományon is látszódik a javulás
Bizakodásra okot adó, kedvező jelek vannak az építőipar legújabb statisztikai adataiban - vélik az MTI által megkérdezett szakértők, akik az épületek építése rendelésállomány folyamatos javulására, illetve az új szerződések állományának bővülésére hívták fel a figyelmet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közölt adatai szerint az építőipari termelés volumene márciusban a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel korrigálva is 5,8 százalékkal csökkent a 2009 márciusihoz képest - kevésbé, mint februárban, amikor 10,1 százalékkal esett vissza - szezonálisan kiigazítva pedig márciusban a termelés 5,5 százalékkal magasabb volt, mint az előző hónapban, a februári 6 százalékos emelkedés után.

Eppich Győző, az OTP Bank Nyrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőipari adatok éves alapon továbbra is csökkenést mutattak ugyan, de a visszaesés mértéke elmaradt a februáritól. Bizakodásra adhat okot, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint, hó/hó alapon közel 6 százalékos volt a növekedés mértéke februárhoz képest.

Önmagában ezekből a szezonálisan kiigazított adatokból sokszor nem lehet levonni messzemenő következtetést, azonban a volatilitást jobban kiszűrő mutatók is stagnálásba váltottak a korábbi csökkenés helyett - hangsúlyozta az OTP Bank elemzője. Emlékeztetett arra, hogy míg korábban az építőipari termelés trendje csökkenést mutatott, addig az elmúlt hónapokban stagnálásba váltott.

Szintén kedvezőnek ítélte az elemző, hogy alapvetően a nem állami megrendelésekhez kötődő, épületek építése alágazat rendelésállománya hónapok óta emelkedést mutat. Továbbá emlékeztetett arra, hogy az építési engedélyek számának alakulása is fordulatra utaló jeleket mutatott az első negyedévben.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint is kedvező jelek kezdenek mutatkozni az építőipari statisztikai adatokban. A termelés ugyan még csökkent év/év alapon, hó/hó alapon azonban javulás látszik a korábbi hónapok romlása után, igaz, ebben az adatban még nagy a volatilitási tényező - magyarázta a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője.

Keszeg Ádám szerint a javulás a szerződésállományokban is látszik. Több az új szerződések volumene épületek építésére, illetve építményekre, mint korábban, ami előrevetíti, hogy később javul az ágazat helyzete. A 35 százalékos nagyságrendű új szerződés azért is pozitív, mert 2008 januárja óta ez a legmagasabb növekedés, de az utóbbi években sem nagyon volt jellemző ilyen magas növekedési szám, reménysugár tehát már van - tette hozzá az elemző.    

A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások márciusban kötött új szerződéseinek volumene jelentősen, 35,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, ezen belül az épületek építésére kötötteké 61,6, az egyéb építmények építésére szólóké 12,7 százalékkal nőtt. A bővüléssel - amely néhány egyedi, kereskedelmi, egyetemi, egészségügyi épületre, illetve gyorsforgalmi utakra kötött nagy értékű szerződés eredménye - az építőipari vállalkozások az első negyedévben 31,9 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy éve.

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG