<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Együtt minden könnyebb, ezt régóta tudja már mindenki. Úgy tűnik, hogy vállalkozásainkban is előszeretettel követjük ezt az elvet.

Pénzügyi tanácsadóval a hátuk mögött szívesebben fejlesztenek és növekednek a hazai kisvállalkozások vezetői, derült ki a CIB Bank megbízásából készített friss kutatásból.

A társas vállalkozások és egyéni vállalkozók körében készített reprezentatív kutatás szerint a cégek életében kulcsszerepük lehet a külső pénzügyi tanácsadóknak, például ha nem várt esemény következik be.

A banki szakember szerepe megnőhet akár hirtelen növekedés vagy piacvesztés esetén, vagy olyan esetben, amikor felmerül az utódlás kérdése.

A 250 millió forintos nettó árbevétel alatti vállalkozások és egyéni vállalkozók körében fejlesztésekkel, pályázatokkal és utódlással kapcsolatban végzett reprezentatív kutatás eredményei szerint a vállalkozások több mint fele, 55 százaléka hallott már pályázati lehetőségekről, 22 százalékuk pedig rendszeresen figyeli és keresi is az ilyen forrásokat.

A szándék már megvan

Sokan vannak olyanok, akik az elmúlt egy évben kifejezetten a saját fejlesztéseikhez illeszkedő pályázatot találtak: ezt az összes megkérdezett 45 százaléka jelezte, a 101-250 millió forint árbevételű cégek közül pedig 57 százalék.

Érdekes ugyanakkor, hogy még mindig többen használhatnák ki ténylegesen a pályázati forrásokat, mivel jelenleg mindössze a vizsgált kisvállalkozások 14 százaléka vett igénybe ténylegesen ilyen lehetőséget.

„Vannak szép számmal olyan cégek, akik még nem hallottak a pályázati lehetőségekről, vagy tudják, mi a nekik szóló pályázat, de nem használták ki ténylegesen a pályázati forrást. Mind a pályázatok, mind a kisvállalatoknak szóló banki források kapcsán az eredmények megerősítenek bennünket abban, hogy összességében fontos szerepe van tanácsadóinknak a javasolt finanszírozási lehetőség megismertetésében. A hozzáadott érték az, hogy valódi lehetőségeik mentén segítsük a cégeket reális céljaik elérésében, amelyek segítségével a kis cégek magasabb fokozatra kapcsolhatnak” – emelte ki Bodnár Zoltán, a CIB Kisvállalati Szegmens vezetője.

Sokan fejlesztenének pályázati pénzből

A CIB felmérésének eredményei szerint a kisvállalkozások jellemzően üzletbővítésre költenék a pályázati pénzeket. A megkérdezett cégek mintegy fele fejlesztésekre fordítaná az összeget (29% kisebbekre, 25% nagyobbakra), 11 százalék létszámbővítésre és munkahely-megtartásra, míg 7 százalék önfejlesztésre és képzésre költené a pályázaton nyert pénzt. A pályázatokról tájékozott cégvezetők közül a legtöbben, közel 40 százalék a médiából értesül a lehetőségekről, és 32 százalék keresett fel pályázati tanácsadót, illetve közel ugyanennyien tudakozódtak releváns honlapokon és szakmai oldalakon (31% és 30%).

Kihívás a nem várt, hirtelen változás

A külső tanácsadók külső szemként is működhetnek, akik ismerik a vállalkozás működését, különösen, ha nem várt eseménnyel – legyen az hirtelen növekedés, vagy akár a célpiac zsugorodása – találják szembe magukat a vezetők, vagy ha a stafétabot átadása válik időszerűvé. Ami a cégvezetés átadásának kérdéskörét illeti, a megkérdezettek 14 százaléka tervezi úgy, hogy maximum 1-2 évig vesz részt aktívan a cégvezetésben, 60 százalék azzal számol, hogy még legalább 6 évig ő lesz a vállalkozás vezetője. A vállalkozás méretének bővülésével jellemzően gyakrabban bevonják a cég életébe a családtagokat a kisvállalkozások vezetői. A 100 millió forintnál kisebb árbevételű cégek esetében csak 21 százalék jelezte, hogy főállásban dolgoznak a tulajdonos családtagjai a vállalkozásban, míg 100 millió felett ez a szám 46 százalékra bővül.

Intő jel, hogy a vállalkozó és környezete, családja jellemzően nincs megfelelően felkészülve a nem várt eseményekre, sőt, sok helyen a vezetőnek nincs helyettese sem (52%). Érdekesség, hogy a jövőbeli vezető kiválasztásánál a legfontosabb szempont a releváns szakmai tapasztalat és az, hogy dolgozzon vagy álljon kapcsolatban az adott céggel. „A külső banki tanácsadó segíthet az átmeneti időszakokban is például úgy, hogy közreműködésének köszönhetően kiszámítható és stabil likviditással működik a cég egy generációváltás alatt is, vagy nehezebb gazdasági időszakokban.” – tette hozzá Bodnár Zoltán.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG