1p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Új javadalmazási rendszerrel és etikai kódexszel vág neki a következő évnek a BKV, a kormány pedig odaadja a beígért 23 milliárdot a fővárosi közcégnek
Megállapodott a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról - jelentette be a kormányszóvivő és a főpolgármester, miután Demszky Gábor és Bajnai Gordon kedden másodszor is tárgyaltak erről.

Demszky Gábor elmondta: a kormány több részletben, összesen 23 milliárd forinttal segíti a BKV működését. Szollár Domokos kormányszóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány biztosítja ezt a támogatást, de csak akkor, ha a főváros teljesíti a kabinet feltételeit. A főpolgármester felmutatta azt a dokumentumot, amit a kedden reggel fogadott el a BKV igazgatótanácsa. Ez tartalmazza a menedzsment új javadalmazási szabályzatát, a BKV új etikai kódexét, belső hatásköreinek rendjét, illetve a kollektív szerződés újratárgyalására vonatkozó javaslatot. Mint mondta, a BKV ezzel eleget tett a kormány és a főváros azon elvárásának, hogy a működése átláthatóbb és hatékonyabb legyen.

Ugyanolyan üres ígéretnek tartja a Fidesz a BKV finanszírozásáról szóló keddi megállapodást, mint a kórházak gazdálkodásának rendezését.

Németh Szilárd, az ellenzéki párt fővárosi és országgyűlési képviselője ezt azután mondta budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a kormányszóvivő bejelentette: megállapodott a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról.
A miniszterelnök és a főpolgármester tárgyalásáról az ellenzéki képviselő azt mondta: két bukott politikus, Bajnai Gordon és Demszky Gábor találkozott és állapodott meg kedden.
Véleménye szerint a keddi tárgyalás eredménye egy olyan társadalmi szerződés létrejötte, amelyet a kormány, a főváros, a BKV utazóközönsége és a közlekedési társaság köt, akiknek együtt kell terheket vállalnia annak érdekében, hogy a BKV ugyanezeket a szolgáltatásokat a jelenlegi vagy annál jobb színvonalon nyújtani tudja. Demszky Gábor tájékoztatása szerint a kormány azt vállalta, hogy 2010 első felében 10 milliárd forinttal, az év második felében 8 milliárddal támogatja a közlekedési társaságot, valamint 5 milliárd forintnyi hitelgaranciát vállal.

Hozzátette: a főváros azt vállalta, hogy a költségvetésébe betervezett 10 milliárd forint mellett 5 milliárddal támogatja a BKV-t jövőre, 2011-ben pedig ezt tíz plusz tíz milliárdra emeli.  Kiemelte: 2011-ben 18,5 milliárd forintot, 2012-től pedig folyamatosan mintegy húsz milliárd forintot fordíthatnak a BKV belső adósságának csökkentésére, a járműpark korszerűsítésére.

A főpolgármester reményét fejezte ki, hogy a megállapodás eredményeként a közlekedési társaság zavartalanabbul működik majd. Szollár Domokos leszögezte: a kormánynak vannak feltételei a támogatás biztosításához. Ezek közül - mint mondta - több megvalósulni látszik. Példaként említette, hogy a BKV átültette a szervezeti és működési szabályzatába a kormány által kért transzparencia-elveket. A legfontosabbnak az átláthatóság megteremtését nevezte. Tűrhetetlen az, ami a BKV-nál az elmúlt hónapokban történt - fogalmazott és a közlekedési társaságot egy lyukas fazékhoz hasonlította, amelybe felülről öntik a pénzt, de alul az el is folyik. Szavai szerint a BKV-nak sokkal etikusabban és tisztességesebben kell működnie ahhoz, hogy a kormányzati támogatást megkaphassa.

A kormányszóvivő közölte: azt szeretnék, ha a BKV a közbeszerzéseknél kössön átláthatósági megállapodást. Ennek lehetőségéről - az antikorrupciós csomag részeként - hétfőn döntött az Országgyűlés.
A feltételek közé sorolta, hogy a BKV készítsen a működésére vonatkozó tervet, valamint azt, hogy jövő február 1-től legyen legalább az infláció mértékével megegyező jegyáremelés. E szerint a fővárosi közgyűlésnek módosítania kell a korábbi döntését. Arra kérdésére, hogy a fővárosi szocialista frakciót kötelezik-e a tarifaemelés megszavazására, hiszen legutóbb éppen ők utasították el ezt, úgy válaszolt: ezt a kérdést nem neki kell feltenni.

Szollár Domokos a feltételek közül kiemelte, hogy végre kell hajtani a fővárosi közösségi közlekedési vállalatok integrációját. Emlékeztetett arra, hogy a parlament elfogadta a közlekedési törvények módosítását, amely alapján felállhat egy budapesti regionális közlekedési szervezet, ami összehangolhatja a volán, a BKV és MÁV szolgáltatásait. A kormányszóvivő kitért arra: az első részletet február 15-ig utalja a kormány, a második részletet viszont csak akkor adják oda, ha teljesülnek a kabinet által támasztott feltételek. Erről a részletről április elején hoz döntést a kormány. A kabinet az általános tartalékból fedezi a támogatást. A szándéknyilatkozatot várhatóan szerdán írják alá. Demszky Gábor főpolgármesternek kérdéseket nem lehetett feltenni, mivel a kormányszóvivő nyilatkozata alatt elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét.

A miniszterelnök és kormányfő november 25-én már egyeztetett a BKV finanszírozásáról, akkor állapodtak meg arról, hogy - a folyamatos szakértői egyeztetések után - két hét múlva ismét találkoznak.

Hatalmi harcok buktatták le a BKV-t?
BKV-ügy: egyre több a mutyi, gyanúsított még nincs
Nem döntöttek még a BKV pénzéről
Megint megmentik a BKV-t? 23 milliárdba fájhat
Pest megye le akarja rázni Budapestet 
Egyelőre csak az országban körözik a BKV-s igazgatót  
"Addig ne könyörögjenek pénzért, amíg pazarolnak"

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG