<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A taxizásnak és az autókölcsönzésnek állít konkurenciát a carsharing - a piacvezető épp most bővít Budapest belvárosában. Akinek nem éri meg saját autót fenntartani, de nem tudja egész életét tömegközlekedéssel lebonyolítani, annak lehet jó választás - nálunk egyelőre a cégek szeretik jobban a közösségi autózást.

Négy új belvárosi autópontot adott át csütörtökön Magyarország piacvezető carsharing cége, az Avalon CarSharing.

Mit tud a carsharing?

A carsharing ma már egy olyan innovatív, környezetbarát közösségi autóhasználatot jelent, ahol az autó akár félórás időtartamra is használható. Főként azoknak kínál költségmegtakarítást, akik leginkább párórás, városon belüli utakhoz keresnek autót, hiszen évi 8-10 ezer kilométer alatt olcsóbb, mint a saját autó, és rugalmasabb, mint a bérautó.

Azoknak a városi lakosoknak, akik autóikat nem mindennap használják hosszabb utakra, egyszerűen nem éri meg saját autót tartani, amennyiben az autó vételára mellett az elkerülhetetlen járulékos költségeket is figyelembe vesszük – mondta el Sződi János, a társaság ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a közösségi autózás olyannyira bevált és hasznos megoldásnak számít világszerte, hogy 2014-ben bekerült a főváros új mobilitási koncepcióját tartalmazó Balázs Mór-tervbe.

Mennyibe kerül?

A társaság az év végéig az új regisztrálóknak elengedi a havidíjat. Az egyszeri regisztrációs díj egyébként 9900 forint, a havi alapdíj pedig magánszemélyeknek 1290 és 2490 forint lehet díjcsomagtól függően. A cégeknél a havi alapdíj 8490 forint. Ezért cserébe nem kell megvenni, fenntartani az autót - benne van az árban a biztosítás, a karbantartás, a mosás, a biztosítás, autópálya-matrica és persze az üzemanyag ára is - sorolta az ügyvezető.

Ezen felül óradíjat illetve kilométerdíjat kell fizetni - hogy a végén mennyi lesz a cech, azt az átlagos használati statisztikák mutatják a legjobban:

A budapesti magánfelhasználó átlagosan...

  • 4 óra 17 percig használja
  • 47,9 kilométert utazik
  • bruttó 6912 forintot fizet

A cégek átlagosan...

  • 6 óra 47 percet használják
  • 83,7 kilométert utaznak
  • nettó 8871 forintot fizetnek

a közösségi autóért egy-egy alkalommal.

Az autók késedelmes leadásáért késedelmi díjat kell fizetni; ha az autón épp nincs következő foglalás, még a lejárat előtt meghosszabbítható.

Kinek ajánlják?

A cégnek százas nagyságrendű az ügyfélszáma az ügyvezető szerint. A nyugat-európai trendekkel szemben nálunk a céges felhasználók aránya megközelíti a 70%-ot.

A magánfelhasználók közül elsősorban azoknak jó megoldás a carsharing, akik egyébként a közösségi közlekedést használják, és már rájöttek, hogy túl drága fenntartani az autót a belvárosi közlekedésre – néha azonban mégis szükségük van autóra. A carsharing előre tervezett, az általános taxizásnál hosszabb utakra ajánlott. Előnye, hogy igényeinkhez választhatunk autót: a kisautótól a furgonig minden elérhető.

A vállalatok számára előny, hogy az operatív lízinghez képest rugalmasabb, könnyebben felmondható konstrukcióban lehet autóhoz jutni. Ugyanakkor jobban lefedi a felhasználási csúcsokat, német tapasztalatok szerint egy 10 járműves flottát már 5-6 autóval ki lehet váltani carsharing rendszerben. Emellett lényegesen egyszerűbbé válik az adminisztráció azzal, hogy minden lehetséges felhasználó kap kártyát, illetve az autókat igény szerint vagy a nyilvános állomásokon, vagy a felhasználó saját telephelyén lehet felvenni.

Így működik

Az előzetesen személyesen regisztráló ügyfelek internetes belépés után kiválaszthatják, mikor és hol szeretnének felvenni egy autót, meddig használnák (akár 30 percre is választható), kiválasztható, milyen típusú járműre van szükség. Ezután egy okoskártya segítségével nyitható az autó az adott helyen.

Autókölcsönzéssel kezdték

Az Avalon 1999-ben autókölcsönzéssel kezdte meg tevékenységét és ma már több mint száz gépjármű bérbeadását koordinálja. A cégcsoport, amely 3 belföldi magánszemély tulajdonában áll, 2002-ben nyitotta meg autószervizét. Az Avalon 2013 őszén indította el carsharing szolgáltatását Budapesten. A vállalat három fő üzletágában – Avalon Rent a Care, Avalon Bosch Car Service és Avalon CarSharing - ma már több mint harminc főt foglalkoztat. A cég árbevétele 2013-ban elérte a 310 millió forintot, 2013-ban az Év Autókölcsönzőjének választották.

Látjuk a jövőt: egy portugál turista fekszik a kanapédon

A zenéinken, fotóinkon, videóinkon túl az internet segítségével könnyen megoszthatjuk, bérbe adhatjuk lakásunkat, autónkat, fúrógépünket vagy nyelvtanári kapacitásunkat is. Ami durva következményekkel járhat, bajba sodorhatja vagy alkalmazkodásra késztetheti a hagyományos vállalatokat, átalakíthatja az adózást és sokak életmódját is. Összeállításunk a sharing economy-ről, azaz a közösségi gazdaságról >>

A rovat támogatója a 4iG

KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG