1p
KKV
Bár továbbra is nő a cégcsődök száma, az áprilisi adatok már lényegesen kisebb változásokat mutatnak, mint a korábbi hónapok számai
Bár továbbra is nő a cégcsődök száma, az áprilisi adatok már lényegesen kisebb változásokat mutatnak, mint a korábbi hónapok számai – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből.

A regionális különbségek azonban továbbra is nagyok, Nyugat-Magyarországon már kevesebb a bedőlés, mint egy évvel korábban, keleten és a központi régióban viszont erős a növekedés.

Az idei negyedik hónapban 1363 cég ellen indult felszámolási eljárás, ez 2,1 százalékkal több mint egy évvel korábban. A bedőlő vállalkozások száma mindössze 29-cel nőtt – derül ki az Opten legfrissebb adataiból. Figyelemre méltó, hogy áprilisban 333-mal kevesebb céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint márciusban. „Az első negyedévhez képest lassult a bedőlések számának növekedése, de fordulatról még nem igazán beszélhetünk” – értékelt Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató. Az első négy hónapban 5650 céget döntöttek be a hitelezők, ez 8,9 százalékkal, azaz mintegy 500 céggel haladja meg az egy évvel korábbit.

A cégbedőlések regionális megoszlása jelentős szórást mutat. Az első négy hónapban a Dél-Alföld és az Észak-Magyarország régióban több mint 20 százalékkal több céggel szemben kezdeményeztek fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyancsak gyorsan, 16 százalékkal nőtt a bedőlések száma a központi régióban, és ez a térség, nagy súlyánál fogva, jelentősen rontja az országos átlagot. Nyugat-Dunántúlon stagnált, Közép- és Dél-Dunántúlon 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent a felszámolások mutatója, az Észak-Alföld régióban pedig csaknem 30 százalékkal kevesebb céget döntöttek be, mint egy évvel korábban.

A végelszámolások a cégvilág további erőteljes tisztulását mutatják áprilisban. Az egy évvel ezelőtti 1198 után idén a negyedik hónapban 1433 vállalkozás bezárásáról döntöttek tulajdonosaik. A növekedés mértéke 19,6 százalék. Az év eddig eltelt szakaszában összesen 4906 cégnél húzták le a rolót, ez 9,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Áprilisban 4369 új céget jegyeztek be a cégbíróságok, ami még mindig kevesebb, mint a tavalyi hasonló időszaki érték, de már csak 2,1 százalékkal marad el attól. „Februárban még 6,6, márciusban pedig 4,5 százalék volt a csökkenés üteme, vagyis a visszaesés mértéke tendenciaszerűen csökken. Nem kizárt, hogy a következő hónapokban növekedésbe csap át az új cégek bejegyzése” – mondja az Opten stratégiai igazgatója.

Csorbai szerint ez nem feltétlenül pozitív jelenség, az új cégek között ugyanis mind nagyobb számban találunk olyanokat, amelyek korábban felszámolásba vitt cégek romjain jönnek létre. „Vagy a tulajdonosok között mutatható ki családi kapcsolat, vagy a cég székhelye egyezik meg egy korábban felszámolásba vitt cég székhelyével. Ez arra mutat, hogy a kifejezetten rossz szándékú vállalkozókat nem lehet távol tartani a piactól” – mondja az Opten igazgatója. Az idei első négy hónapban 15 891 új vállalkozást regisztráltak, 1613-mal kevesebbet, mint 2009 április végéig – ez 9,3 százalékos zsugorodás egy év alatt. Az első negyedévben a csökkenés üteme még 11,4 százalékos volt.

Egyre csak dagad a csődhullám az építőiparban
Felszámolva: tisztul a honi cégvilág

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG