BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
KKV
2020. március 17. 13:39

Legalábbis egy időre. Ha a március végi határidőt nem is tolták ki, de a BKIK nem kezdeményez behajtási eljárást, ha valaki nem fizeti meg a hó végéig a kötelező kamarai hozzájárulást.

Félreérthető volt az első közlés

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is meghozta intézkedéseit a járványra és az emiatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel. Ezek egy része az ügyintézéshez kapcsolódik, valamint szünetelnek az oktatási, képzési tevékenységek is.

Ami minden vállalkozást érint: idén is március 31. a kötelező kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje. Ezzel kapcsolatban az első, levélben is kiküldött tájékoztatás úgy szólt:

“Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre ezt a befizetési határidőt további értesítésig felfüggesztjük.”

A hír gyorsan terjedni kezdett a könyvelői közösségben - írja a Piac&Profit cikke. A regisztrációs díj befizetése azonban törvényi kötelezettség, elmulasztása esetén a NAV adók módjára behajthatja azt. A Magyar Közlönyben nincs nyoma annak, hogy a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvényben változás lenne, más területi kamarák honlapjaikon pedig továbbra is arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki tartsa be a március 31-i határidőt. Kérdéseinkkel ezért megkerestük a BKIK-t, akik jelzésünkre pontosították is a közlést.

Személyesen nem lehet fizetni

Eszerint első körben a Kamara a járványveszély kockázatának csökkentése miatt a személyes ügyfélszolgálat működését korlátozta. A személyes ügyfélszolgálat korlátozása miatt felfüggesztésre került a kamarai hozzájárulások személyes befizetésének lehetősége is. Értelemszerűen a gazdálkodó szervezeteknek módja van arra, hogy fizetési kötelezettségeiket banki átutalással vagy belföldi postautalványon (ezek a Kamara bejáratánál kihelyezve rendelkezésre állnak) határidőben teljesítsék.

…de ha valaki nem fizet időben, akkor sem indítanak behajtást

“Bár a kamarai hozzájárulás megfizetése törvényi kötelezettség amely időpontja jogszabályban rögzített, a Kamara, mint gazdasági érdekképviseleti szervezet, a gazdálkodó szervezetek terheinek enyhítése érdekében úgy döntött, hogy a Kormány által kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet tartama alatt (…) a 2020. évi kamarai hozzájárulásokat nem vagy késedelmesen teljesítő vállalkozásokkal szemben a fizetések behajtása érdekében nem kezdeményez behajtási eljárást”

– közölte a BKIK a Piac&Profit megkeresésére. A vállalkozásoknak tehát könnyítést jelenthet a Kamara intézkedése akkor is, ha a jogszabály szintjén nem változik a határidő.

Fontos kiegészítés, hogy más területi kamarák honlapján egyelőre legfeljebb arra találtunk utalást, hogy a személyes ügyintézés szünetel, ám a kötelező kamarai regisztráció és a hozzájárulás befizetése átutalással működik – arról nem írnak, hogy a BKIK-hoz hasonló méltányosság életbe lépett volna. Érdemes figyelni az illetékes kamarák honlapjait, ha valaki halasztaná a befizetést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:33
A mai napon a Nanushka, a Filati Maclodio KFT és a thyssenkrupp is átvehette a versenyképességi program keretében osztott támogatási okiratokat.
KKV Sokat javult a helyzet Magyarországon - így esett vissza a hazai adócsalások aránya
Kollár Dóra | 2020. május 5. 18:21
Megjelent a 2020-2024-es időszakra vonatkozó hazai konvergenciaprogram, amely részletesen foglalkozik az adócsalók, -elkerülők elleni küzdelemmel is.  
KKV Mennyibe kerül a dolgozók egészsége?
Privátbankár.hu | 2020. május 1. 06:05
A vállalkozások – mérettől függetlenül – keresik a lehetőségét, hogy egészségesen tartsák a munkavállalóikat. A szándékot fel lehet öltöztetni a felelős foglalkoztató köntösébe, de a mérleg serpenyőjében legalább ennyit nyom az igény, hogy csökkenjen a betegállományban töltött napok száma.  
KKV Hiába a mentőcsomag, továbbra is kilátástalan helyzetben a bevásárlóutcák
Privátbankár.hu | 2020. április 29. 10:06
Nem tudták kihasználni a gazdasági mentőcsomagokat a bevásárlóutcák kereskedői, a legtöbb vállalkozás nem tudja igénybe venni az ígért támogatásokat. A tematikus utcák a túlélésért küzdenek.
KKV Megjelent a rendelet: kitolják a bevallási határidőket, növelik a SZÉP-kártya keretösszegét
Privátbankár.hu | 2020. április 21. 22:39
Megjelent a 82-es sorszámú Magyar Közlöny olyan rendeletekkel, amelyek a kormánytagok által korábban már bedobott könnyítéseknek adnak törvényi keretet.
KKV Alig akartak hinni a szemüknek a katások
Csabai Károly | 2020. április 21. 16:32
Már akik befizették a márciusi penzumukat. Az ugyanis az adószámlájukon több napon át többletként jelent meg. Mára viszont már eltűnt. A magyarázat a könyvelési szabályokban keresendő - közölte a NAV lapunk megkeresésére.
KKV Mi lesz a k+f projektekkel? Új támogatási formák
Privátbankár.hu | 2020. április 21. 11:30
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal könnyített előlegkifizetési szabályokkal enyhíti a folyamatban lévő projektek likviditási nehézségeit, egyszerűbb eljárási szabályokkal, meghosszabbított határidőkkel segíti a pályázatok kedvezményezettjeit. Az érintettekben felmerülő kérdések kezelésére új kommunikációs csatorna is indul KFI Hotline néven.
KKV Csalódott cégek mondják el, hogy miért nem tudják igénybe venni a bértámogatást
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 09:38
A kisebb vállalkozások elkeseredettek, a nagyobb cégek - köztük tőzsdén forgó vállalatok - még vizsgálják a program feltételeit.
KKV Nem kíméli a válság az infokommunikációs cégeket sem
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:35
A gazdaság digitális újraindítását támogató program azonnali megtervezését és elindítását kezdeményezi az IVSZ. „A digitalizáció nemcsak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet enyhítésében játszhat szerepet, hanem egyedülálló lehetőséget jelent a magyar nemzetgazdaság technológia-vezérelt fejlődési pályára állítására is” – idézi a szervezet ma közzétett felméréséből. 
KKV Új színtér a startupoknak - a következő állomás a tőzsde?
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 15:12
Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere, amely kifejezetten azoknak az innovatív magyar startupoknak és cégeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek megoldást kínálnak a koronavírus-járvány okozta helyzetre, és segíthetik az ország gazdaságának újraindítását.  
Friss
hírlevél