<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Legalábbis egy időre. Ha a március végi határidőt nem is tolták ki, de a BKIK nem kezdeményez behajtási eljárást, ha valaki nem fizeti meg a hó végéig a kötelező kamarai hozzájárulást.

Félreérthető volt az első közlés

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is meghozta intézkedéseit a járványra és az emiatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel. Ezek egy része az ügyintézéshez kapcsolódik, valamint szünetelnek az oktatási, képzési tevékenységek is.

Ami minden vállalkozást érint: idén is március 31. a kötelező kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje. Ezzel kapcsolatban az első, levélben is kiküldött tájékoztatás úgy szólt:

“Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre ezt a befizetési határidőt további értesítésig felfüggesztjük.”

A hír gyorsan terjedni kezdett a könyvelői közösségben - írja a Piac&Profit cikke. A regisztrációs díj befizetése azonban törvényi kötelezettség, elmulasztása esetén a NAV adók módjára behajthatja azt. A Magyar Közlönyben nincs nyoma annak, hogy a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvényben változás lenne, más területi kamarák honlapjaikon pedig továbbra is arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki tartsa be a március 31-i határidőt. Kérdéseinkkel ezért megkerestük a BKIK-t, akik jelzésünkre pontosították is a közlést.

Személyesen nem lehet fizetni

Eszerint első körben a Kamara a járványveszély kockázatának csökkentése miatt a személyes ügyfélszolgálat működését korlátozta. A személyes ügyfélszolgálat korlátozása miatt felfüggesztésre került a kamarai hozzájárulások személyes befizetésének lehetősége is. Értelemszerűen a gazdálkodó szervezeteknek módja van arra, hogy fizetési kötelezettségeiket banki átutalással vagy belföldi postautalványon (ezek a Kamara bejáratánál kihelyezve rendelkezésre állnak) határidőben teljesítsék.

…de ha valaki nem fizet időben, akkor sem indítanak behajtást

“Bár a kamarai hozzájárulás megfizetése törvényi kötelezettség amely időpontja jogszabályban rögzített, a Kamara, mint gazdasági érdekképviseleti szervezet, a gazdálkodó szervezetek terheinek enyhítése érdekében úgy döntött, hogy a Kormány által kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet tartama alatt (…) a 2020. évi kamarai hozzájárulásokat nem vagy késedelmesen teljesítő vállalkozásokkal szemben a fizetések behajtása érdekében nem kezdeményez behajtási eljárást”

– közölte a BKIK a Piac&Profit megkeresésére. A vállalkozásoknak tehát könnyítést jelenthet a Kamara intézkedése akkor is, ha a jogszabály szintjén nem változik a határidő.

Fontos kiegészítés, hogy más területi kamarák honlapján egyelőre legfeljebb arra találtunk utalást, hogy a személyes ügyintézés szünetel, ám a kötelező kamarai regisztráció és a hozzájárulás befizetése átutalással működik – arról nem írnak, hogy a BKIK-hoz hasonló méltányosság életbe lépett volna. Érdemes figyelni az illetékes kamarák honlapjait, ha valaki halasztaná a befizetést.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG